Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Ρεκόρ συμμετοχών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεκόρ συμμετοχών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι αιτήσεις ελληνικών ταινιών για συμμετοχή στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς έφτασαν τις 132. Τελικά, θα προβληθούν 31 μικρού μήκους και 50 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ενώ φέτος το Φεστιβάλ δημιούργησε δύο νέα τμήματα, το «Πλατφόρμα» και το «Από την οθόνη στην Οθόνη», που αποτελούν τη μετεξέλιξη του τμήματος «Ελληνικό πανόραμα». Επίσης, έχει προγραμματιστεί μια ειδική προβολή στη μνήμη του πρόσφατα χαμένου κινηματογραφιστή Γιώργου Καρυπίδη.

Ξεχωρίζουμε, σε πρώτη επιλογή, ορισμένες από τις ταινίες που θα δούμε στη Θεσσαλονίκη:

"Δεν θα πουλήσουμε το μέλλον μας" της Νίκης Βελισσαροπούλου. Δύο κοπέλες αποφασίζουν να αγωνιστούν για το μέλλον τους στη Χαλκιδική, κόντρα στην περιβαλλοντική καταστροφή από την εξόρυξη χρυσού.

"Ζώνες και περάσματα" της Ηρώς Σιαφλιάκη. Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Σκουριές... Εικόνες της εργασίας και της ανεργίας σήμερα. Στιγμιότυπα ρήξης με ό,τι θεωρούσαμε πως όριζε τον κόσμο της εργασίας. Κι όμως, ορισμένοι άνθρωποι ακόμη αγωνίζονται σθεναρά.

"Ίρβινγκ Παρκ" του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Η ιστορία τεσσάρων γκέι αντρών, ηλικίας μεταξύ 60 και 70 ετών, στο σημερινό Σικάγο. Μια αλλιώτικη οικογένεια, που βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή και τη συναίνεση, στην απώλεια της προσωπικής ελευθερίας προς χάριν της επιθυμίας του άλλου.

"Η Μαρία Πολυδούρη στο Παρίσι του Μεσοπολέμου" του Κωστή Νταντινάκη. Η αντισυμβατική ποιήτρια και πεζογράφος Μαρία Πολυδούρη (1902-1930) δραπέτευσε το 1926 από τη μικρόψυχη κοινωνία της Αθήνας και κατέφυγε στο Παρίσι... Αυτό είναι το χρονικό μιας επώδυνης αναζήτησης.

"Έλληνες στο Χόλιγουντ" του Νίκου Θεοδοσίου. Έλληνες μετανάστες, τόσο ηθοποιοί όσο και παραγωγοί, μεσουρανούν στην εποχή του βωβού κινηματογράφου. Μια όχι και τόσο γνωστή ιστορία από το παρελθόν που αντανακλάται στο σήμερα.

"Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή" του Λεωνίδα Βαρδαρού. Από την κατεχόμενη Ελλάδα, πρόσφυγες περνούν προς τα τουρκικά παράλια κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία. Οι γυναίκες με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους στους καταυλισμούς. Οι άντρες, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

"Ρίτα" του Γιώργου Δανόπουλου. Η Ρίτα, ιερόδουλη της Αθήνας, μιλά για τα γεγονότα και τις πτυχές του χαρακτήρα της που καθόρισαν τη ζωή της. Μέσα από εικόνες και αφηγήσεις, αποκαλύπτει τον σκληρό κόσμο των πορνείων της Αθήνας.

"Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα (το μπλόκο της Καλαμαριάς)" του Μιχάλη Αγραφιώτη. Στις 13 Αυγούστου 1944, Έλληνες συνεργάτες των ναζί εισέβαλαν στην Καλαμαριά με μια λίστα υποψηφίων θυμάτων. Μέχρι το μεσημέρι είχαν δολοφονήσει έντεκα άτομα.

"Από τον Τρόμο στην Αντίσταση - Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη 1941-1944" του Γιώργου Κεραμιδιώτη. Μέσα από συζητήσεις με νέους από τη Γερμανία και την Ελλάδα για το τότε και για το τώρα, η ταινία ανατρέχει στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Ναζιστικό Στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη ναζιστική Γερμανία την περίοδο 1941-1944.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL