Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ο ακτιβιστής Λούι Ψυχογιός στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ακτιβιστής Λούι Ψυχογιός στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο Ελληνοαμερικανός ντοκιμαντερίστας και ακτιβιστής Λούι Ψυχογιός θα είναι καλεσμένος στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1 έως 10 Μαρτίου) και έχει επιλέξει ορισμένα από τα αγαπημένα του ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων για να τα παρουσιάσει στο κοινό μαζί με μια ειδική προβολή του συνταρακτικού «The Cove» (που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2010), πριν από την οποία θα βραβευτεί από τους διοργανωτές με τον "Χρυσό Αλέξανδρο" για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Ντοκιμαντερίστας και φωτογράφος

Ο Λούι Ψυχογιός αναδεικνύει με κάθε του έργο την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη. Μας προσκαλεί να αναθεωρήσουμε την κυριαρχία μας στον κόσμο, τη σχέση μας με τα ζώα, το φαγητό και τις πραγματικές μας ανάγκες.

Εκτός από ντοκιμαντερίστας είναι και σπουδαίος φωτογράφος, συνεργάτης επί είκοσι χρόνια του περιοδικού "National Geographic". Είναι επίσης ο ιδρυτής του Συλλόγου Προστασίας των Ωκεανών (Oceanic Preservation Society), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση σε αλλαγή σε ό,τι αφορά τους ωκεανούς.

Για τους θεατές του 21ου Φεστιβάλ ο Ψυχογιός έχει επιλέξει ντοκιμαντέρ ακτιβιστικά, αποκαλυπτικά, μαχητικά, τα οποία βάζουν σε πρώτο πλάνο την προστασία του πλανήτη μας: Μεταξύ αυτών:

* "An Inconvenient Truth" του Ντέιβιντ Γκούγκενχαϊμ (ΗΠΑ, 2006). Βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το φιλμ παρακολουθεί τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο οποίος παρουσιάζει ένα δυστοπικό όραμα για το μέλλον του πλανήτη λόγω της υπερθέρμανσης.

* "End of the Line" του Ρούπερτ Μάρεϊ (Βρετανία, 2009). Το μεγαλύτερο ποσοστό της θαλάσσιας ζωής θα έχει εξαφανιστεί έως το 2048, προειδοποιεί το φιλμ. Βασική αιτία, η υπεραλίευση. Πώς θα βρούμε τη χαμένη ισορροπία ανάμεσα σε κατανάλωση και οικολογία;

* "Blackfish" της Γκαμπριέλα Κάουπερθγουεϊτ (ΗΠΑ, 2013). Μια φάλαινα όρκα σκοτώνει τον εκπαιδευτή της στο αμερικανικό θαλάσσιο πάρκο SeaWorld. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το πώς και το γιατί.

* "Merchants of Doubt" του Ρόμπερτ Κένερ (ΗΠΑ, 2014). Σατιρικό και αποκαλυπτικό, το ντοκιμαντέρ εκθέτει μια επικίνδυνη προπαγάνδα - υποτιθέμενους ειδικούς που εμφανίζονται ως ειδήμονες στα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά στην πραγματικότητα παραπλανούν συστηματικά την κοινή γνώμη για ζωτικά ζητήματα όπως, μεταξύ άλλων, η κλιματική αλλαγή.

* "DamNation" των Τράβις Ράμελ και Μπεν Νάιτ (ΗΠΑ, 2014) «Να έχουμε ή να μην έχουμε φράγματα;», αναρωτιέται η ταινία σε μια κινηματογραφική περιήγηση με εκθαμβωτική φωτογραφία που διαπερνά όλη την Αμερική, εξερευνώντας τα υπέρ και τα κατά, μέσα από τόνους νερού και επιχειρημάτων.

* "The Human Element" του Μάθιου Τέστα (ΗΠΑ - Ισλανδία, 2018). Γη, αέρας, νερό, φωτιά. Πώς τα τέσσερα στοιχεία της φύσης διαπλέκονται με τον ανθρώπινο παράγοντα; Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, οι τυφώνες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλες πληγές μας καλούν να επανεκτιμήσουμε επειγόντως τη σχέση μας με τη φύση.

Για τους θεατές του 21ου Φεστιβάλ ο Ψυχογιός έχει επιλέξει ντοκιμαντέρ ακτιβιστικά, αποκαλυπτικά, μαχητικά, τα οποία βάζουν σε πρώτο πλάνο την προστασία του πλανήτη μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL