Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αφιέρωμα Μπέργκμαν στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφιέρωμα Μπέργκμαν στη Θεσσαλονίκη

"Είμαι περισσότερο άνθρωπος του θεάτρου παρά του κινηματογράφου" έλεγε συχνά ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ένα αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης "ακολουθεί" τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Σουηδού. Διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Σουηδίας και θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 13 έως την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, στην αίθουσα "Σταύρος Τορνές" (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Στο αφιέρωμα, με τίτλο «Ο αυτοβιογραφικός Ίνγκμαρ Μπέργκμαν», θα προβληθούν τέσσερις σημαντικές ταινίες από τη φιλμογραφία του μεγάλου δημιουργού. Γεννημένος στις 14 Ιουλίου 1918 στην Ουψάλα, ο Μπέργκμαν σπούδασε στη Στοκχόλμη, στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου της πόλης. Πρώτα δούλεψε για το θέατρο και στη συνέχεια για τον κινηματογράφο. Εργάστηκε στα σημαντικότερα θέατρα της Σουηδίας ανεβάζοντας έργα των Στρίντμπεργκ, Σαίξπηρ, Πιραντέλο, Καμί, Τένεσι Ουίλιαμς, Ζαν Ανούιγ, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Άντον Τσέχοφ, αλλά και δικά του. Οι πρώτες του ταινίες ήταν δράματα που εστίαζαν στην αποξένωση, όπως εμφανιζόταν στη σχέση νέων ανθρώπων ("Καλοκαιρινά παιχνίδια" το 1951, "Καλοκαίρι με τη Μόνικα" το 1953). Στην προσωπική του ζωή κυριαρχούσαν οι φοβερές αμφιταλαντεύσεις και η δυσκολία επικοινωνίας που συναντάμε ως θεματική στις ταινίες του. Παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε εννέα παιδιά (τουλάχιστον αυτά ήταν τα αναγνωρισμένα, από τα οποία δεν ανέθρεψε κανένα). Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά εγκαταλείπει τη χρήση συμβολισμών και αλληγοριών που κυριαρχούσαν σε ταινίες του όπως "Η Έβδομη σφραγίδα", "Άγριες φράουλες". Μνημειώδης είναι η σκηνή στην «Εβδομη σφραγίδα» με τη σκακιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ιππότη, που υποδύεται ο Μαξ φον Σίντοφ, και τον Θάνατο, σε μια περίοδο που ο Μπέργκμαν βασανιζόταν ο ίδιος από την αγωνία του θανάτου.


"Φάνυ και Αλέξανδρος", η κινηματογραφική "διαθήκη" του Μπέργκμαν

Το "Φάνυ και Αλέξανδρος", που γύρισε το 1982, ήταν ουσιαστικά η κινηματογραφική "διαθήκη" του, με αφετηρία προσωπικά του βιώματα. Το 2004, τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του, έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στη σουηδική κρατική τηλεόραση, όπου ανέφερε ότι οι πιο αγαπημένες του ταινίες ήταν το «Χειμωνιάτικο φως, οι κοινωνούντες» του 1962, η «Περσόνα» του 1966 και το «Κραυγές και ψίθυροι» του 1972.

Χώρος: Αίθουσα "Σταύρος Τορνές" (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Τιμές: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (κάτοχοι CineΚάρταF), Δωρεάν (κάτοχοι CineΚάρταF Gold)

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 13/1: 10 μ.μ. "Άγριες φράουλες". Δευτέρα 14/1: 8 μ.μ. "Φάνυ και Αλέξανδρος". Τρίτη 15/1: 8 μ.μ. "Saraband" και 10 μ.μ. "Φθινοπωρινή σονάτα"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL