Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Για παιδιά και νέους / "Νέα εποχή" στο Φεστιβάλ Ολυμπίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για παιδιά και νέους / "Νέα εποχή" στο Φεστιβάλ Ολυμπίας

"Ο ποταμός των Κουκάμας" σε σκηνοθεσία Νίκα Μπελιανίνα από το Περού

Πρεμιέρα κάνει το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στον Πύργο, στον κινηματογράφο "Απόλλων", το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (έως τις 8 Δεκεμβρίου), που εισέρχεται φέτος σε μια νέα περίοδο, καθώς στις αρχές του χρόνου υπογράφτηκε τριετής προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένα ζητούμενο ετών, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την εγκατάσταση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), ένα συγκρότημα κτηρίων στο κέντρο του Πύργου, το οποίο παραχωρεί για τον σκοπό αυτόν η Περιφέρεια.

Μετά την τελετή έναρξης στον Πύργο, το Φεστιβάλ εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Aμαλιάδα, Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα... Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 76 ταινίες από 50 χώρες. Ακόμη, στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 127 ταινίες από την Ελλάδα, αντίστοιχος αριθμός ταινιών από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και 30 ταινίες από 15 χώρες της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Αφρικής και της Ασίας.

Ακόμη τα κινηματογραφικά εργαστήρια του Φεστιβάλ φέρνουν πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το εργαστήριο Zizanimation (το μακροβιότερο του Φεστιβάλ) αλλά και το Mythos Project: τα παιδιά, χωρισμένα σε πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και με τις κάμερες και τους υπολογιστές φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις ο σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου Θανάσης Ρεντζής, τιμώμενο πρόσωπο στο 21ο Φεστιβάλ, δίνει διάλεξη για την κινηματογραφική παιδεία και συζητά με εκπαιδευτικούς και κινηματογραφιστές τρόπους εφαρμογής της στη δημόσια εκπαίδευση. Ακόμη, η Ιρλανδή Λόρα Γκέινορ, η οποία εργάζεται στο BBC, θα πραγματοποιήσει το εργαστήριο «Κάνοντας ταινία με το κινητό σας».

Φέτος υπάρχει και μια έκδοση - έκπληξη του Φεστιβάλ, με κείμενα του Κωστή Παλαμά για τον κινηματογράφο και τον ρόλο του στην εκπαίδευση, γραμμένα εν έτει 1915! Η έκδοση τιτλοφορείται «Εικόνας μεταχειρίζου, ω διδάσκαλε!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL