Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Η γραφειοκρατία κλείνει τον "Άτταλο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η γραφειοκρατία κλείνει τον "Άτταλο"

Ένας ακόμα κινηματογράφος, ο "Άτταλος", που λειτουργεί ανελλιπώς στη Νέα Σμύρνη από το 1961, κινδυνεύει να χαθεί, αυτή τη φορά από ανεξήγητη κωλυσιεργία του δήμου, όπως καταγγέλλει ο Ανδρέας Κονταράκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής Weird Wave, που ειδικεύεται σε art house ταινίες και τα τελευταία χρόνια έχει ανακαινίσει και εκσυγχρονίσει μερικούς ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας, το "Άστορ" στο κέντρο, την "Ανδόρα" στους Αμπελοκήπους και τον δημοτικό κινηματογράφο "Στέλλα" στην Κυψέλη.

Στην προκειμένη περίπτωση, "οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς αρνούνται από την 1η Αυγούστου ώς τώρα να εκδώσουν τις άδειες που προβλέπει ο νόμος" προκειμένου να ανακαινιστεί και να συνεχίσει τη λειτουργία του ο κινηματογράφος. Όπως εξηγεί ο κ. Κονταράκης, "από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να εκδώσουμε και τις απαραίτητες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας προκειμένου να ξεκινήσουμε νόμιμα τις προγραμματισμένες εργασίες ανακαίνισης". Όμως μέχρι τώρα συναντούν την άρνηση των αρμόδιων τοπικών φορέων και της Πολεοδομίας Αργυρούπολης, που "ζητάει νέα 'άδεια χρήσης γης', ενώ είναι γνωστό ότι δεν εκδίδονται καινούργιες άδειες μέσα στην Αθήνα και ενώ είναι επίσης γνωστό ότι εξαιρούνται όσοι κινηματογράφοι υπάρχουν ήδη και λειτουργούν".

Ο κ. Κονταράκης υπογραμμίζει ότι "ακόμα και η άδεια οικοδομής του "Άτταλου" ορίζει ότι πρόκειται για κινηματογράφο". Εκφράζει μάλιστα την απορία του, για το γεγονός ότι "η Πολεοδομία Αργυρούπολης ζητάει τέτοια άδεια, ενώ η Πολεοδομία Αθηνών και στην περίπτωση της ανακαίνισης της "Ανδόρας" στους Αμπελοκήπους και στην περίπτωση του δημοτικού κινηματογράφου "Στέλλα", προσαρμοσμένη στο πνεύμα του νόμου, αναφέρει ότι οι κινηματογράφοι που ήδη λειτουργούν δεν χρειάζονται καινούργια 'άδεια χρήσης γης'". Αναρωτιέται δε "ποιος από τους δύο παρανομεί, η Πολεοδομία Αθήνας ή η Πολεοδομία Αργυρούπολης;". Αυτό άλλωστε επισημαίνει και στο εξώδικο που έστειλε η εταιρεία του την περασμένη εβδομάδα στην Πολεοδομία Αργυρούπολης όταν έλαβε την απορριπτική απάντηση στο αίτημά του για άδεια εγκατάστασης και, όπως μας λέει, αν εξακολουθήσει να αρνείται, "θα καταθέσουμε μηνύσεις και αγωγές".

Ο κ. Κονταράκης δείχνει τον δήμο ως υπαίτιο αυτής της ταλαιπωρίας. "Έχουμε αγοράσει τον παλιό εξοπλισμό, έχουμε φέρει καινούργια συστήματα ήχου και νέο εξοπλισμό από το εξωτερικό και δεν μπορούμε να βρούμε άκρη. Καταστρέφουν τη δική μου επιχείρηση, τη χήρα του Βασίλη Μπανανή που έδωσε τα νιάτα και την ψυχή του σ' αυτόν τον ιστορικό χώρο, καταστρέφουν τους ιδιοκτήτες που βλέπουν την ιδιοκτησία τους να απαξιώνεται" λέει κάνοντας λόγο για "ζημιά που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ".

"Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με το γράμμα του νόμου, νομιμότατα" τονίζει διευκρινίζοντας παράλληλα ότι "δεν γίνονται όλα για τα λεφτά". Όταν στην Κυψέλη ξαναλειτούργησε η "Στέλλα", "κάναμε μια συντονισμένη προσπάθεια με φορείς και δομές που λειτουργούν στη γειτονιά και δώσαμε δωρεάν προσκλήσεις σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Γύρω στα 2.000 άτομα που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα είδαν σινεμά. Ο κόσμος έμπαινε στον κινηματογράφο και μας χιλιοευχαριστούσε".

Ο Ανδρέας Κονταράκης παράλληλα χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου ότι, "αν δημιουργηθεί τέτοιο προηγούμενο, θα ακολουθήσει το κλείσιμο δεκάδων κινηματογράφων όταν θα χρειαστεί να αλλάξουν ιδιοκτήτη και να μεταβιβάσουν την άδεια λειτουργίας ή εγκατάστασης". Γι' αυτό ζητάει "από όσους αγαπούν την 7η Τέχνη και θεωρούν τις κινηματογραφικές αίθουσες τόπους πολιτισμού, να συμπαρασταθούν".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL