Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ταινία για τον Παντελή Καλιότσο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταινία για τον Παντελή Καλιότσο

Η ταινία της Μαρίας Ντούζα «Παντελής Καλιότσος, στο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου», αφιερωμένη στον συγγραφέα των «Ξύλινων σπαθιών», της «Μύγας» και της «Σφεντόνας του Δαβίδ», προβάλλεται αύριο στις 6 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Αθήνα 2018" Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου".

Στην ταινία ο αγαπημένος συγγραφέας, που έφυγε από τη ζωή το 2016, παραχωρεί μια συνέντευξη - ποταμό μιλώντας με πάθος και αμεσότητα, προκλητικότητα και χιούμορ, ειλικρίνεια και αγάπη. Με λόγο που συγκινεί και εμπνέει, ο Παντελής Καλιότσος παραδίδει ένα σπάνιο masterclass δημιουργικής γραφής.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με δημιουργούς που γνώρισαν τον συγγραφέα και το έργο του, όπως η σκηνοθέτης Μαρία Ντούζα, οι συγγραφείς Χρήστος Χωμενίδης και Αντώνης Παπαθεοδούλου, καθώς και ο Σταύρος Παπαδόπουλος, διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης.

"Το 2010 ξεκίνησα να παίρνω μια συνέντευξη από τον συγγραφέα Παντελή Καλιότσο σχετικά με τη ζωή και το έργο του με σκοπό να φτιάξω το κινηματογραφικό του πορτρέτο. Η συνέντευξη που σκόπευα να πάρω σε μια, το πολύ δυο μέρες, εν τέλει διήρκεσε αρκετούς μήνες, κατά τους οποίους επισκεπτόμουν τακτικά τον συγγραφέα και τον κινηματογραφούσα να μου μιλά για διάφορα θέματα γύρω από τη λογοτεχνία και την τέχνη. Προέκυψε έτσι ένας μεγάλος όγκος προσωπικών και καλλιτεχνικών εξομολογήσεων, εξαιρετικά πυκνών και ουσιαστικών, που στη συνέχεια συνέθεσα σε θεματικές ενότητες" εξηγεί μεταξύ άλλων η σκηνοθέτης.

“Για διάφορους λόγους, που είχαν κυρίως να κάνουν με την εμπλοκή μου σε άλλες παραγωγές, η συνέντευξη έμεινε στο 'συρτάρι' για οκτώ χρόνια. Φέτος, και με αφορμή το 20ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, συνέθεσα μια πρώτη εκδοχή του υλικού σε μια 'ταινία' μιας ώρας" καταλήγει η σκηνοθέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL