Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Μανώλης Γλέζος: "Είμαι αισιόδοξος, θα τον περάσουμε κι αυτόν τον κάβο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μανώλης Γλέζος: "Είμαι αισιόδοξος, θα τον περάσουμε κι αυτόν τον κάβο"

"Ο τελευταίος παρτιζάνος" είναι το αντισυμβατικό κινηματογραφικό πορτρέτο του Μανώλη Γλέζου

"Ο τελευταίος παρτιζάνος" είναι ένα αντισυμβατικό κινηματογραφικό πορτρέτο του Μανώλη Γλέζου που γύρισε ο νεαρός Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Ανδρέας Χατζηπατέρας σε διάστημα τριών χρόνων (2014-2016) και "αλλάζοντας" τρεις φορές τη μέθοδο προσέγγισης.

Ο τίτλος παραλλάσσει τη γνωστή δήλωση του Ντε Γκωλ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Γλέζο "πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης". Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες στις 25 Οκτωβρίου και χθες, μετά τη δημοσιογραφική προβολή, ο Μανώλης Γλέζος, έχοντας δίπλα του τον σκηνοθέτη, συνομίλησε με τους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση για τη Νέα Δεξιά (στην πραγματικότητα Ακροδεξιά) που σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε με την αισιοδοξία της μακράς εμπειρίας του: «Νομίζω πως, παρά τις νίκες που έχουν οι νεοφασίστες, η ανθρωπότητα έχει μία πορεία γενικά ανοδική, αλλά με διακλαδώσεις, που μερικές φορές είναι πισωγυρίσματα. Αλλά ειδικά για την Ελλάδα πιστεύω ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι στο δικαστικό σώμα δεν έγινε κάθαρση μετά τη χούντα -και το έχω πει αυτό και στους ίδιους τους δικαστές. Υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία στο δικαστικό σώμα. Βλέπουμε ότι δεν λέει να τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Υπενθύμισε, ως ένδειξη της πολιτικής φιλοσοφίας του, μια φράση του από την τελευταία ομιλία που έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο: «Όταν πήγε ο κήρυκας των Θηβαίων στην Αθήνα και ρώτησε ποιος είναι ο τύραννος, του απάντησαν ότι η Αθήνα δεν έχει τυράννους, αλλά κυρίαρχος είναι ο δήμος. Επειδή είμαι θαλασσινός, θέλω να σας πω ότι η Ιστορία έχει πολλούς κάβους και θα τον περάσουμε και αυτόν τον κάβο. Παραμένω αισιόδοξος».

Σε ερώτηση της "Αυγής" για την απουσία μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα, ο Μανώλης Γλέζος υπενθύμισε αρχικά τον ρόλο του παλιού κριτικού κινηματογράφου της "Αυγής" Αντώνη Μοσχοβάκη, που ήταν ο τρίτος της ομάδας Γλέζου - Σάντα:

"Ο Αντώνης Μοσχοβάκης είναι ο πατέρας όλων σας. Συναντηθήκαμε με τον Αντώνη στην πλατεία Ελευθερίας, πηγαίνοντας για την Ακρόπολη, κι εκείνος είπε ότι δεν καταλαβαίνει την αξία αυτού του εγχειρήματος... Εμείς τότε του είπαμε να μείνει έξω, ώστε αν σκοτωθούμε να είναι μάρτυρας αυτής της αντιστασιακής ενέργειας...

Ξέρετε, η Ελλάδα είχε 217 μέρες αντίστασης και η επόμενη χώρα ήταν η Νορβηγία με 60 μέρες. Να φανταστείτε, η Δανία έχει μία μόνο μέρα αντίστασης και στην Κοπεγχάγη υπάρχει Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Εκεί μέσα έχουν βάλει ομοίωμα του βασιλικού κήπου, γιατί ο βασιλιάς τους, σε ένδειξη αντίστασης και 'κανονικότητας', έκανε βόλτα κάθε μέρα με το άλογό του, ενώ η χώρα βρισκόταν υπό κατοχή... Αυτό θεωρούν αντίσταση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL