Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Στις 17 Οκτωβρίου / Το πρωτοποριακό σινεμά επιστρέφει στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις 17 Οκτωβρίου / Το πρωτοποριακό σινεμά επιστρέφει στην Αθήνα

Έπειτα από τρία χρόνια αισθητής απουσίας, επιστρέφει δυναμικά, με πλούσιο πρόγραμμα, στις 17 Οκτωβρίου (έως τις 29 του μήνα) το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, με διοργανωτή και πάλι την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στην έναρξη θα προβληθεί (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) η νέα ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ "Το βιβλίο των εικόνων", σε πανελλαδική πρεμιέρα, έπειτα από ειδική έγκριση που έδωσε ο σκηνοθέτης. Το φιλμ, ένα κινηματογραφικό δοκίμιο με στοιχεία ταινίας τρόμου, στο οποίο ο Γάλλος auteur ενσωματώνει σκληρές εικόνες απ’ όσα συμβαίνουν στον σύγχρονο κόσμο, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών.

Συνολικά θα προβληθούν στο φεστιβάλ 100 ταινίες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τέσσερις δωρεάν προβολές για το κοινό. Στο πρώτο Διαγωνιστικό Τμήμα του 9ου AAGFF, που τιτλοφορείται 2Narrate or Not / Aφηγηματικά + όχι, θα δούμε πολυαναμενόμενες ταινίες, όπως τη νέα δουλειά του διακεκριμένου Φιλιππινέζου σκηνοθέτη Λαβ Ντίαζ, το τετράωρο μιούζικαλ "Ο καιρός του διαβόλου", μια σκληρή αλλά ταυτόχρονα ποιητική ροκ όπερα με εντυπωσιακή μαυρόασπρη κινηματογράφηση για το απολυταρχικό στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στις Φιλιππίνες στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Το δεύτερο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ απευθύνεται σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς: Είναι το First Look / Πρώτη ματιά. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το hip hop μιούζικαλ "Με λένε Μαΐσα" του Γκας Κρίγκερ, με θέμα την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Αμερική (ζήτημα τραγικά επίκαιρο...). Και τα δύο διαγωνιστικά προγράμματα απαρτίζονται εξ ολοκλήρου από ταινίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως το φεστιβάλ περιλαμβάνει στα δυο διαγωνιστικά τμήματά του ταινίες όλων των ειδών, χωρίς να διαχωρίζει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή ανιμέισον.

Τιμώμενο πρόσωπο στη φετινή διοργάνωση είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάρκ Ράπαπορτ, με την προβολή, σε παγκόσμια πρεμιέρα, της νέας ταινίας του "Ο παππούς της Αμερικής" (2018). Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί εκτενώς η δουλειά του στην Ελλάδα (16 ταινίες).


Το Φεστιβάλ θα ανοίξει η νέα ταινία του Ζαν Λικ Κοντάρ "Το βιβλίο των εικόνων"

Από ένα Φεστιβάλ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος δεν θα μπορούσε να λείπει η ενότητα "Αποκατεστημένες και υπέροχες", με ιστορικές ταινίες του βωβού και του ομιλούντος παγκόσμιου κινηματογράφου που έχουν αποκατασταθεί από την Ταινιοθήκη και άλλα σημαντικά κινηματογραφικά αρχεία. Θα προβληθούν, σε νέες κόπιες, η "Κοινωνική σαπίλα" του Στέλιου Τατασόπουλου (είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που ασχολήθηκε με τη δεινή κατάσταση των άνεργων και των φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων, αλλά και με τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα), αλλά και το "Κάποτε στη Δύση" του Σέρτζιο Λεόνε καθώς και η "Έβδομη σφραγίδα" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.
Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνογράφο Γιώργο Ζιάκα, με τίτλο "Ζωγραφίζοντας στην οθόνη", σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Θα προβληθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και μία ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 23 Οκτωβρίου (7.30 μ.μ., αίθουσα Α’), θα παρουσιαστεί και το νέο βραβευμένο βιβλίο του καλλιτέχνη με τίτλο «Γιώργος Ζιάκας - Θέατρο, Κινηματογράφος, Ζωγραφική» (εκδόσεις Θεμέλιο), ενώ νωρίτερα, στις 19 Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται στην Ταινιοθήκη έκθεση με τις μακέτες και τα σκηνικά του Γιώργου Ζιάκα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Γιώργου Σταμπουλόπουλου.

INFO
Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Θα διατίθεται εβδομαδιαία κάρτα (κόστος: 50 ευρώ, 30 ευρώ μειωμένο).
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://9aagff.tainiothiki.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL