Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
See Cinema Network / Κινηματογραφική συνεργασία στα Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

See Cinema Network / Κινηματογραφική συνεργασία στα Βαλκάνια

Οκτώ ταινίες μεγάλου μήκους θα ενισχυθούν από το Δίκτυο Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEE Cinema Network, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των εκπροσώπων των χωρών - μελών, που έγινε στα Τίρανα. Το See Cinema Network, που ιδρύθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έχει χρηματοδοτήσει από το 2003 μέχρι σήμερα 99 σχέδια ταινιών διεθνούς συμπαραγωγής. Είχαν υποβληθεί για χρηματοδότηση δεκαπέντε σχέδια που είχαν προεπιλεγεί από τα Κέντρα Κινηματογράφου των χωρών-μελών. Στη διαδικασία χρηματοδότησης του Δικτύου γίνονται δεκτά σχέδια που αφορούν ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, με συμμετοχή στην παραγωγή τουλάχιστον δύο χωρών που ανήκουν στο Δίκτυο Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα δεκαπέντε σχέδια εξετάστηκαν από τη γενική συνέλευση και τελικά αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν τα οκτώ, με 8.000 ευρώ το καθένα. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η ενίσχυση των παρακάτω σχεδίων συμπαραγωγής ταινιών: "Light Falls" (Αλβανία, Ρουμανία), σε σκηνοθεσία των Σβεν Νταγκόνες και Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, "Patchwork" (Κύπρος, Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Πέτρου Χαραλάμπους, "Mignon" (Ελλάδα, Ρουμανία) σε σκηνοθεσία Σοφίας Γεωργοβασίλη, "Mimi" (ΠΓΔΜ, Σερβία, Ελλάδα), σε σκηνοθεσία Νταριγιάν Πετζόφσκι, "Looking for Venera" (Κόσοβο, Αλβανία, ΠΓΔΜ) σε σκηνοθεσία Νορίκα Σέφα, "Sirin" (Μαυροβούνιο, Σερβία, Κροατία, Βοσνία) σε σκηνοθεσία Σενάντ Σαχμάνοβιτς, "Yellow tie" (Ρουμανία, Κροατία) σε σκηνοθεσία Σέρτζε Ιοάν Σελεμπιντάτσι, "Kelti" ("Celt") (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία) σε σκηνοθεσία Μίλιτσα Τόμοβιτς.

Επίσης, στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, αποφασίστηκε, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η έναρξη διαλόγου για την ενίσχυση των δημιουργικών συνεργειών και αναπτυξιακών δράσεων μεταξύ των χωρών του Δικτύου. Στο πρόγραμμα SEE Cinema Network, εκτός από τα σχέδια παραγωγής μεγάλου μήκους, προβλέπεται και η ενίσχυση ταινιών μικρού μήκους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL