Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ο Πολάνσκι ξεκινά επιτέλους την ταινία για την υπόθεση Ντρέιφους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Πολάνσκι ξεκινά επιτέλους την ταινία για την υπόθεση Ντρέιφους

Τον Μάιο του 2012 ο Ρόμαν Πολάνσκι ανακοινώνει πως σκοπεύει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την πολύκροτη υπόθεση Ντρέιφους, με τίτλο «D»: "Δεν θα είναι μια ιστορική βιογραφία του λοχαγού που φυλακίστηκε, αλλά περισσότερο μια ταινία στο ύφος του θρίλερ, που θα παρακολουθεί την αστυνομική έρευνα", δήλωσε τότε στο Reuters ο Ρόμπερτ Μπενμουσά, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας, στενός συνεργάτης του Πολάνσκι. Ωστόσο, αλλεπάλληλα εμπόδια υποχρέωσαν τον Πολάνσκι να αφήσει στην άκρη το σχέδιό του. Η υπόθεση είχε ήδη γίνει κινηματογραφική ταινία το 1958 από τον Αμερικανό σκηνοθέτη και ηθοποιό Χοσέ Φερέρ, ενώ ακολούθησε και μια γαλλική τηλεταινία από τον Ιβ Μπουασέ, με τον Τιερί Φρεμόν στον ρόλο του λοχαγού Ντρέιφους.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν πως ο Πολάνσκι προχωρά πλέον χωρίς εμπόδια στο σχέδιό του και τα γυρίσματα ξεκινούν σύντομα, με τον Λουί Γκαρέλ να αναλαμβάνει τον ρόλο του Ντρέιφους και τον Ζαν Ντιζαρντέν να υποδύεται τον συνταγματάρχη Πικάρ που πρώτος ανακάλυψε στοιχεία για την αθωότητα του Ντρέιφους αλλά... κέρδισε μια δυσμενή μετάθεση στην Τυνησία. Στις 22 Δεκεμβρίου του 1894 ο Ντρέιφους καταδικάστηκε σε ισόβια εξορία στη Νήσο του Διαβόλου, κοντά στη Νέα Καληδονία, με την κατηγορία πως έκανε κατασκοπία για λογαριασμό της Γερμανίας. Η καταδίκη δημιούργησε κίνημα συμπαράστασης, με πρωταγωνιστή τον συγγραφέα Εμίλ Ζολά, ο οποίος με το ιστορικό άρθρο του "Κατηγορώ" στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Aurore", το 1898, κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό και ανικανότητα.

Ορισμένοι θεωρούν πως ο Πολάνσκι βλέπει αναλογίες ανάμεσα σε εκείνη την αντι-εβραϊκή πλεκτάνη με θύμα τον Ντρέφους και τη δική του πολύχρονη περιπέτεια με τις δικαστικές αρχές της Αμερικής, για την υπόθεση βιασμού μιας ανήλικης το 1977. Ακούγεται λίγο παρατραβηγμένο, καθώς ο Πολάνσκι αρχικά είχε δηλώσει ένοχος, θεωρώντας ότι υπάρχει συμφωνία των δικηγόρων του με τις διωκτικές αρχές για επιεική μεταχείριση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL