Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.1°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.4°C14.9°C
3 BF 94%
Νύχτες Πρεμιέρας: / Νύχτες Πρεμιέρας: "Οι κληρονόμοι" από την Παραγουάη απέσπασαν τη "Χρυσή Αθηνά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νύχτες Πρεμιέρας: / Νύχτες Πρεμιέρας: "Οι κληρονόμοι" από την Παραγουάη απέσπασαν τη "Χρυσή Αθηνά"

«Οι κληρονόμοι» του Μαρσέλο Μαρτινέσι από την Παραγουάη, κινηματογραφικό πορτρέτο ενός ζεύγους λεσβιών μεγάλης ηλικίας, έφυγαν από την Αθήνα την Κυριακή το βράδυ με τη "Χρυσή Αθηνά", το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκε στη «Ληστεία στο μουσείο» του Αλόνσο Ρουίθ Παλάθιος, ενώ το Βραβείο Σεναρίου πήγε στους Κλέμενς Μέγιερ και Τόμας Στούμπερ για την ταινία «Στους διαδρόμους». Το Βραβείο Κοινού Fischer απονεμήθηκε στην «Ανάσα ελευθερίας» της Ισόλντ Ιγκατότιρ ενώ το Βραβείο της ΠΕΚΚ πήγε επίσης «Στους διαδρόμους» του Τόμας Στούμπερ.

Η "Χρυσή Αθηνά" Καλύτερου Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην ταινία «Μια γυναίκα αιχμάλωτη» της Μπερναντέτ Τούζα - Ρίτερ: Πρόκειται για μια συνεργασία δύο γυναικών, της ηρωίδας και της σκηνοθέτιδος, που γύρισε και μόνταρε η ίδια το ντοκιμαντέρ. Ειδική μνεία απέσπασαν οι ταινίες «Μπίσμπι 1917» του Ρόμπερτ Γκριν και «Η σχεδία» του Μάρκους Λίντεν.

Επίσης, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, οι Νύχτες Πρεμιέρας τίμησαν νέους σκηνοθέτες και ηθοποιούς του ελληνικού σινεμά απονέμοντας τα δικά τους βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών Ελληνικών Ταινιών. Μαζί φέτος στην ίδια απονομή και τα βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Το πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απέσπασε το φιλμ "Εκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου, ενώ το δεύτερο βραβείο πήγε στο φιλμ «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο Κωστής Χαραμουντάνης για το «Κιόκου πριν έρθει το καλοκαίρι». Το Βραβείο Σεναρίου κέρδισαν οι Νικολέτα Λεούση και Βαγγέλης Σέρφας για το «37 μέρες», ενώ το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη η Λία Τσάλτα για το «Δάσος».

Το Βραβείο Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Σοφία Κόκαλη για την ερμηνεία της σε δύο ταινίες, στο «Εκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και το «Όταν ήμουν στο λύκειο, ήμουν ερωτευμένος με την Άννα» της Ελένης Μητροπούλου. Το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου απέσπασε ο Ανδρέας Κωνσταντίνου για το φιλμ «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου. Ειδική μνεία απονεμήθηκε στις ταινίες "Βουρβουρού" της Καρίνας Λογοθέτη, "Muffin" του Ντάνιελ Μπόλντα και "Icebergs" της Ειρήνης Βιαννέλη.

Στα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων του Ελληνικού Σινεμά τιμήθηκε η Νάνσυ Μπινιαδάκη για τη σκηνοθεσία της στο φιλμ "Η επιφάνεια των πραγμάτων", για γυναικεία ερμηνεία η Ελένη Ουζουνίδου για τις ταινίες «Too Much Info Clouding Over My Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη και «Γυναίκες που περάσατε από εδώ» του Σταύρου Τσιώλη, για ανδρική ερμηνεία ο Αρτέμης Χάβαλης για το φιλμ "Ο γιος της Σοφίας" της Ελίνας Ψύκου, ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «The Ox» του Γιώργου Νικόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL