Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Για τους "πεισματάρηδες, δημιουργικούς μικρομηκάδες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τους "πεισματάρηδες, δημιουργικούς μικρομηκάδες"

«Αβανος» του Παναγιώτη Χαραμή

Το φιλμ «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή ήταν ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, καθώς απέσπασε το μεγάλο βραβείο, τον Χρυσό Διόνυσο, και πέντε ακόμη σημαντικά βραβεία: σεναρίου, φωτογραφίας, ανδρικής ερμηνείας (Κίμων Κουρής), σκηνικών, καθώς και το βραβείο της ΕΤΕΚΤ.

Το «Άβανος» παρακολουθεί τη ζωή ενός ζευγαριού στην ελληνική επαρχία, στην προσπάθεια που κάνει να ξεπεράσει τα αλλεπάλληλα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο του. Όπως επισήμανε η κριτική επιτροπή (αποτελούμενη από τους Βασίλη Καρδάση, Βαγγέλη Λυμπερόπουλο, Έλενα Μαυρίδου, 'Αρη Σταύρου και Γιώργο Τελτζίδη), η ταινία κέρδισε το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης για "την πιστή αποτύπωση του αδιεξόδου των ηρώων της".

Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό - Η τελευταία μέρα της χρονιάς». Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Σοφία Κόκκαλη, την οποία όμως η επιτροπή βράβευσε για την ερμηνεία της σε άλλο φιλμ, το «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη.

Στην τελετή λήξης ήταν παρούσα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία χαιρέτισε τους "πεισματάρηδες, δημιουργικούς, επίμονους και επινοητικούς" μικρομηκάδες, που μέσα στην κρίση κατάφεραν να κάνουν περισσότερες ταινίες. "Είστε ο πιο ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων που έρχονται από την κοινωνία μας. (...) Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι από εδώ και μπρος θα έχουμε ταινίες που θα μιλάνε για καλύτερα πράγματα".

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του θεσμού, μετέφερε τον χαιρετισμό του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1.300.000 ευρώ στο Φεστιβάλ προκειμένου να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του.

Ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υπογράμμισε το πόσο σημαντική θα είναι η δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Ανέστης Τερζής, θύμισε στο κοινό δύο ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την πορεία του θεσμού, τον πρώην δήμαρχο της πόλης Σωκράτη Δημητριάδη και τη Μελίνα Μερκούρη.

Αναλυτικά τα βραβεία στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: Χρυσός Διόνυσος στο «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή. Αργυρός Διόνυσος στο φιλμ «Έκτορας Μαλό - Η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου. Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για ταινία της κατηγορίας «Έλληνες του Κόσμου»: «Calling» της Α. Αναστασιάδου.

Ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: Δημήτρης Τσαλαπάτης για το φιλμ «Νάρκη». Βραβείο "Τώνια Μαρκετάκη": Στην Αναστασία Μελία Ελευθερίου για το φιλμ «En Partie». Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας: «Πολυέλαιος» του Αντώνη Γλαρού. Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «La Ultima Hija» της Εύης Καραμπάτσου. Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας: Κλαούντιο Μπολιβάρ για το φιλμ «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή.

Τιμητική Διάκριση Σεναρίου: Παναγιώτης Χαραμής για το φιλμ «Άβανος». Τιμητική Διάκριση Γυναικείας Ερμηνείας: Σοφία Κόκκαλη για το φιλμ «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη. Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας: Κίμων Κουρής για το φιλμ «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή. Τιμητική Διάκριση Μοντάζ: Μυρσίνη Αριστείδου για το φιλμ «Άρια» της Μυρσίνης Αριστείδου. Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής: Βασίλης Ζλατάνος για το φιλμ «Βουρβουρού» της Καρίνας Λογοθέτη. Τιμητική Διάκριση Ήχου: Αντριάνο Μαντόβα για το φιλμ, «Ave Eva» της Ολίβια Τβαρντόσκα.

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου: Γουίλιαμ Μίλερ για το φιλμ «The Sound» του Αντονι Πέτρου. Τιμητική Διάκριση Σκηνικών: Χρύσα Σερδάρη, για το φιλμ «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή. Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών: Μάρλι Αλιφέρη για το φιλμ "Βουρβουρού" της Καρίνας Λογοθέτη.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό, το Μεγάλο Βραβείο δόθηκε στο φιλμ «Vihta» του Φρανσουά Μπιερί ενώ το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο «My Name Is Julita» του Φιλίπ Ντζιερζάφσκι. Το Βραβείο EFA δόθηκε στο φιλμ «The Escape» της Λετισιά Μαρτινόνι. Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης δόθηκε στο φιλμ «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων απονεμήθηκε στο «Tweet - Tweet» της Ζάνα Μπεκμαμπέτοβα. Το Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής δόθηκε στο «Delectable You» του Αξέλ Κουρτιέρ. Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στο «Manicure» του Αρμάν Φαγιάζ.

Η επιτροπή της FIPRESCI βράβευσε από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα το «The Culture» του Ερνστ Ντε Γκέερ. Η ΠΕΚΚ επέλεξε από το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα το "Μόλλυ 6 με 8" του Ευθύμη Μιχελουδάκη. Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών βράβευσε για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Έλληνα κινηματογραφιστή τον Γιάννη Σίμο για την ταινία «Νάρκη» του Δημήτρη Τσαλαπάτη.

Το Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης δόθηκε το φιλμ «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή. Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας βράβευσε το φιλμ «37 Mέρες» της Νικολέτας Λεούση και τέλος η επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το Βραβείο Ανθρώπινων Αξιών στο φιλμ "My Name Is Julita" του Φιλίπ Ντζιερζάφσκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL