Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Το μέλλον είναι γυναίκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μέλλον είναι γυναίκα

Πού συναντιούνται άραγε μια χούφτα μανάδες που παίρνουν τα όπλα και επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία ενός έθνους με την προεκλογική εκστρατεία της Σομαλής πρόσφυγα Ιλχάν στη Μινεσότα ή το μανιφέστο για την ελευθερία των ονείρων που στοιχειοθετεί μια νεαρή κοπέλα στη Δαμασκό;

Η μεγάλη οθόνη στην προκειμένη περίπτωση μετατρέπεται σε μια πολύχρωμη και πολυπρισματική αλυσίδα, κάθε κρίκος της οποίας συνθέτει τις ψηφίδες που συνδέουν στιγμιότυπα της μεγάλης ιστορίας με τις ιστορίες καθημερινών γυναικών, με την ίδια τη ζωή.

"Το μέλλον είναι γυναίκα" επιμένουν στο ομώνυμο αφιέρωμά τους οι "Νύχτες Πρεμιέρας" και προτάσσοντας τη γλώσσα του σινεμά, με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, αλλά και συζητήσεις κατά την προβολή τους, επαναφέρουν στο προσκήνιο ζητήματα ισότητας και γυναικείας χειραφέτησης, αλλά και ερωτήματα που αναζητούν ακόμα απαντήσεις.

Ιστορίες απλών γυναικών, που καθεμιά τους επιχειρεί να κάνει κάτι μεγαλύτερο από το μπόι της, εκτυλίσσονται από χθες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που φιλοξενεί τις προβολές του αφιερώματος το οποίο ολοκληρώνεται την Τρίτη.

Κι αν στο "Half the Picture", το ντοκιμαντέρ της Amy Adrion που άνοιξε χθες το αφιέρωμα, γυναίκες επαγγελματίες του κινηματογράφου αφηγούνται τις θαρραλέες ιστορίες για το πώς μέσα από δυσκολίες και ανισότητες πέρασαν αποφασιστικά σε πρώτο πλάνο στη σκληρή και ανδροκρατούμενη βιομηχανία του Χόλιγουντ, οι ταινίες που ακολουθούν ακουμπάνε διαφορετικές πτυχές του ζητήματος της ανισότητας και της γυναικείας χειραφέτησης στο πλαίσιο που έχουν θέσει οι "Νύχτες Πρεμιέρας": να λειτουργήσει το αφιέρωμα ως "μια καλλιτεχνική αφύπνιση για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων, ίδιων ευκαιριών, καθώς και για την καλλιέργεια κοινωνικών συμπεριφορών".

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο "Η αγαπημένη μου υφή", που προβάλλεται σήμερα, ταξιδεύει στην ταραχώδη Δαμασκό του 2011 και παρακολουθεί τη νεαρή Νάλα, που αναζητά την προσωπική της ελευθερία. Για τη Νάλα η ελευθερία είναι πόθος και η επανάσταση μια φαντασίωση αισθησιακή, τολμηρή, πολύχρωμη, φτιαγμένη από διάφορες υφές, σαν τα αγαπημένα της ρούχα. Κάπως έτσι η σκηνοθέτης και ηθοποιός Γκάγια Τζίτζι στην πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία ιχνογραφεί ένα μανιφέστο για την ελευθερία των ονείρων. Προλογίζει η ψυχαναλύτρια Κατερίνα Μαλίχιν.

Από την άλλη, "Η στιγμή της Ιλχάν", το ντοκιμαντέρ της Νόρα Σαπίρο, που προβάλλεται αύριο και προλογίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, παρακολουθεί τη νεαρή πρόσφυγα από τη Σομαλία, μουσουλμάνα, πτυχιούχο πολιτικών επιστημών και μητέρα τριών παιδιών στην προσπάθειά της να εκλεγεί με τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Μινεσότα, αλλά και τον αγώνα όσων πίστεψαν ότι μπορεί να αλλάξει η δημογραφία των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα κοινά, και απέναντι σε πολιτικά και κοινωνικά στερεότυπα και να επαναπροσδιορίσουν τον όρο «αντιπροσωπευτική δημοκρατία».

Στην πόλη του Μεξικού της δεκαετίας του 1960 μας μεταφέρει "Το αιώνιο θηλυκό" (24/9), η ταινία της Ναταλία Μπεριστάιν, που αναδεικνύει τον γυναικείο ασθησιασμό αλλά και τις εντάσεις στον χώρο εργασίας, ιχνογραφώντας το πορτρέτο της συγγραφέως Ροζάριο Κατεγιάνο, τη σχέση της με τον ακαδημαϊκό και φιλόσοφο Ρικάρντο Γκέρα, αλλά και τον δημόσιο λόγο της, που πυροδότησε μια συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών με ερωτήματα που, 60 χρόνια μετά, μένουν αναπάντητα. Προλογίζει η συγγραφέας - σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη.

"Οι Σαντινίστας" της Τζένι Μάρεϊ, που κλείνουν την Τρίτη το αφιέρωμα, βάζουν στο επίκεντρο τις γυναίκες Σαντινίστας που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της δικτατορίας στη Νικαράγουα το 1979, αλλά παραγκωνίστηκαν από τους άνδρες συναγωνιστές τους. Γι' αυτές η μάχη εναντίον του σεξισμού και κάθε ανισότητας δεν τέλειωσε ποτέ. Έτσι η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, που θα προλογίσει την ταινία, θα κληθεί να απαντήσει και στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να ηγείσαι μιας πολιτικής και κοινωνικής επανάστασης και τελικά να διαγράφεσαι από την Ιστορία επειδή είσαι γυναίκα;

Καθεμιά από τις ταινίες συνθέτουν μια διαφορετική πτυχή της γυναικείας διαδρομής σήμερα αναδεικνύοντας τον κοινωνικοπολιτικό καμβά της μακράς ιστορίας της γυναικείας ανισότητας. Διαλεγμένες όλες από τις γυναίκες του φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας" Δήμητρα Αργυράκη, Άντυ Δημοπούλου και Μαρία Ναθαναήλ.

Οι προβολές ξεκινούν στις 6 μ.μ., ακολουθεί συζήτηση και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL