Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Animasyros / Animasyros: Η διεθνής αφρόκρεμα των κινουμένων σχεδίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Animasyros / Animasyros: Η διεθνής αφρόκρεμα των κινουμένων σχεδίων

Έναρξη του φεστιβάλ με το υποψήφιο για Όσκαρ "The Breadwinner" της Nora Twomey σε παραγωγή Αντζελίνας Τζολί

Με το παιδί σε πρώτο πλάνο και περισσότερες από 200 ταινίες προερχόμενες από 30 χώρες στα τέσσερα διαγωνιστικά του τμήματα ("Διεθνές", "Τηλεοπτικές Σειρές και Κατά Παραγγελία Ταινίες", "Μεγάλου Μήκους - Βραβείο Κοινού" και "Φοιτητικό Διαγωνιστικό"), με τέσσερις τιμώμενες χώρες το Ισραήλ, την Αλβανία, την Ταϊβάν και το Ιράν, αλλά και ειδικά αφιερώματα, πανοράματα, εκθέσεις, το Animasyros 11 ετοιμάζεται να βάλει και φέτος την πινελιά του στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων παρουσιάζοντας ό,τι καλύτερο διαθέτει το είδος διεθνώς.

Από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου η καρδιά του animation χτυπάει στη Σύρο και το φεστιβάλ, μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών και κύρους, επιλέγει ως ταινία έναρξής του το υποψήφιο για Όσκαρ "The Breadwinner" της Nora Twomey σε παραγωγή Αντζελίνας Τζολί, στο Παλλάς (27/9), ανοίγοντας την αυλαία του με το μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος "Το αηδόνι του αυτοκράτορα", σε animation της Ειρήνης Βιανέλλη, και μαζί μ' αυτή ένα μεγάλο παράθυρο στην τέχνη της κινούμενης εικόνας.

Για τα παιδιά και τους μαθητές

Αφιερώνοντας την κεντρική θεματική του στα παιδιά εγκαινιάζει φέτος νέες ενότητες για το μαθητικό κοινό, εμπλουτίζει το πρόγραμμα KINDS, που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τις σύγχρονες εφαρμοσμένες τέχνες και διαφορετικές κουλτούρες, εντάσσει παιδικές ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα "Τηλεοπτικές Σειρές και Κατά Παραγγελία Ταινίες" με υλικό για ανηλίκους, ενώ η Playlist περιλαμβάνει ταινίες από τους animators του μέλλοντος, δηλαδή πολύ μικρού μήκους δημιουργίες απο μαθητές σχολείων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην ενότητα "School Life: με θέμα το σχολικό περιβάλλον και την εκπαίδευση" θα προβληθούν 10 ταινίες από όλο τον κόσμο που αναδεικνύουν ζητήματα του σχολείου όπως η ισότητα, η ένταξη των κοριτσιών στην εκπαίδευσης η ψυχική υγεία των εφήβων, ο φόβος της αποτυχίας, ο σχολικός εκφοβισμός.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μεγάλου Μήκους θα προβληθούν μεταξύ άλλων το θεμελιωμένο στην εικονογραφία της Μέσης Ανατολής εικονοκλαστικό μιούζικαλ "Seder - Masochism" της Nina Paley, η εναλλακτική εκδοχή της Σταχτοπούτας "Gatta Cenerentola" των I. Cappiello, D. Dansone, M. Guarnieri, A. Rak, το "Saving Sally" του Α. Liongoren με ποπ γραφιστικό στα backgrounds, ζωντανή δράση και ηθοποιούς και την εκκεντρική κωμωδία "Ce magnifique gateau!" των Mark & Emma ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό βρίσκουν τη θέση τους το "Boeistaat 11" της Nieke Deutz, το "Egg" της Martina Scarpelli, ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ με την εμπειρία της με τη νευρική ανορεξία, τα "(Fool Time) Job" και "Raymonde ou l' enasion verticale", το υποψήφιο για Όσκαρ "Negative Space" των M. Porter και Ru Kuwahata κ.ά. Στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό μεταξύ των 25 ταινιών θα προβληθούν τα "lcebergs" της βραβευμένης Ειρήνης Βιαννέλη, "Εnough" της A. Mantzaris, "Sweet Sweat" της Jung Hyun Kim, "Star Sou" των D. Peralta και T. Kawano.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Στις ελληνικές συμμετοχές περιλαμβάνονται το πιο πρόσφατο επεισόδιο του "Save the Planet" του Τάσου Κότσιρα και το video-clip "Over the Rainbow" στο διαγωνιστικό "Τηλεοπτικές Σειρές και Κατά Παραγγελία Ταινίες" και στο ελληνικό τμήμα η σπουδαστική "From the Same Thread" σε συνεπιμέλεια των Antonia Piña, Lorène Friesenbichler, Rucha Dhayarkar και Φαίδρα Δεριζιώτη και το "Ηοw Are You Today?" της ομογενούς Sophie Markatatos.

Από τις τιμώμενες χώρες έρχονται το ισραηλινό "Another World" της Tal Kantor, η παιδική μεγάλου μήκους "On Happiness Road" της Ηsin Yin Sung από την Ταϊβάν, το "The Last Fiction" του Ιρανού Ashkan Rahgozar, καθώς και οι σημαντικότερες ταινίες animation της Αλβανίας. Το "παρών" δίνουν επίσης η Αγορά Κινουμένων Σχεδίων powered by Onassis Cultur και παράλληλες εκδηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL