Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Βραβείο για την Ειρήνη Βιανέλλη στο Σαράγιεβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραβείο για την Ειρήνη Βιανέλλη στο Σαράγιεβο

Εμφαση στο ανεξάρτητο σινεμά, δίνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεραγέβο, ενώ δεν λείπουν και οι παρουσίες "λαμπερών" αστέρων: Φέτος, μεταξύ άλλων, ήταν εκεί και η Αντζελίνα Τζολί, που τιμήθηκε με ειδικό βραβείο.

Η μικρού μήκους ταινία «Icebergs» της Ειρήνης Βιανέλλη, που έχει γυριστεί με την τεχνική stop motion, έφυγε από το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγιεβο (10-17 Αυγούστου) με ειδική μνεία.

Πρόεδρος στην κριτική επιτροπή για τις ταινίες μεγάλου μήκους ήταν ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί (το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ δόθηκε στη βουλγαρική παραγωγή "Aga" του Μίλκο Λαζάροφ), ενώ στην κριτική επιτροπή για τις ταινίες μικρού μήκους συμμετείχε και η σκηνοθέτις Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, από τα νέα μεγάλα ταλέντα στου σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Το «Icebergs» βασίζεται στο βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου «Σκηνές» και, σύμφωνα με τη δημιουργό του, είναι μια υπαρξιακή, μαύρη κωμωδία. Η ταινία της Ειρήνης Βιανέλλη έχει ήδη συμμετάσχει στο Slamdance, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο (όπου απέσπασε το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων).

Το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Araf» της Ντιντέμ Πεκούν (έχει γεννηθεί το 1978 στην Κωνσταντινούπολη). Η ταινία είναι συμπαραγωγή Τουρκίας, Ελλάδας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με τον Πέτρο Νούσια στη διεύθυνση φωτογραφίας και κύριο παραγωγό την εταιρεία Locus Athens, που έχει έδρα την Αθήνα. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με εικόνες. Μια γυναίκα επιστρέφει στη Σρεμπρένιτσα, απ' όπου είχε διαφύγει, την εποχή του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, και το "οδοιπορικό" της επιστροφής της μπλέκεται με τον μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου.

Ακόμη, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Σ' αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει», ελληνογαλλική συμπαραγωγή, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ (23 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου) συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο φτάνουν "ανυποψίαστοι" δύο επισκέπτες, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Σερζ Μπαρβίλ) και μία νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα Πανουσοπούλου) για να συντάξουν μία μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής... Αλλά, όταν έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις "παράδοξες" ηθικές αξίες των κατοίκων του νησιού, οι πεποιθήσεις τους κλονίζονται...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL