Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Όταν ο Τζον Χιούστον "λογόκρινε" τη Μέριλιν Μονρόε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν ο Τζον Χιούστον "λογόκρινε" τη Μέριλιν Μονρόε

Στις 5 Αυγούστου του 1962, η υπηρέτρια που μπήκε στο σπίτι της Μέριλιν Μονρόε στο Λος Άντζελες τη βρήκε νεκρή στο κρεβάτι της, με ένα άδειο μπουκάλι από υπνωτικά χάπια δίπλα της... Ήταν μόλις 36 ετών. Με μια εξαιρετικά τραυματική παιδική ηλικία, με έναν πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ και με τη μητέρα της να νοσηλεύεται κατ' επανάληψη σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Στα εννέα της χρόνια μπήκε σε ορφανοτροφείο, σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη, ενώ στα είκοσι είχε ήδη έναν γάμο και ένα διαζύγιο...

Η ταινία του Τζον Χιούστον "Οι αταίριαστοι" ήταν η τελευταία ολοκληρωμένη δουλειά της Μέριλιν Μονρόε στον κινηματογράφο. Αφηγείται την ιστορία τριών καουμπόηδων που διεκδικούν την καρδιά μιας όμορφης γυναίκας. Εκτός από τη Μέριλιν, έπαιζαν ο Κλαρκ Γκέιμπλ (ο οποίος πέθανε λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων), ο Μοντγκόμερι Κλιφτ και ο Ιλάι Γουάλας. Το σενάριο είχε γράψει ο Άρθουρ Μίλερ, ο τελευταίος σύζυγος της Μέριλιν Μονρόε. Η ταινία γυρίστηκε το 1960 και προβλήθηκε το 1961, όταν το ζευγάρι είχε πια χωρίσει. "Η ιστορία μιλά για την αδυναμία των ανθρώπων να κάνουν σταθερές σχέσεις" έλεγε ο Μίλερ. Τον Ιανουάριο του 1961, η 35χρονη τότε σταρ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου στο δικαστήριο του Χουάρεθ στο Μεξικό, επικαλούμενη ασυμφωνία χαρακτήρων. Αργότερα θα εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική. Το 1962 απολύθηκε από την εταιρεία 20th Century Fox, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Something's Got to Give», που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της ασυνέπειας, των αργοποριών και των ιδιοτροπιών της... Μετά την απόλυσή της θα απομονωθεί στο σπίτι της, μέχρι την αυτοκτονία της.

Σε μια ερωτική σκηνή που είχε γυρίσει η Μονρόε μαζί με τον Κλαρκ Γκέιμπλ για τους "Αταίριαστους", η Μέριλιν άφησε να πέσει το σεντόνι με το οποίο κάλυπτε το γυμνό κορμί της. Αυτό δεν προβλεπόταν στο σενάριο και ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζον Χιούστον αντέδρασε αρνητικά, ζητώντας από τους δύο ηθοποιούς να ξαναγυρίσουν τη σκηνή. Εάν ο Χιούστον είχε κρατήσει αυτή τη σκηνή, θα ήταν το πρώτο "γυμνό" στην Ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις mainstream παραγωγές. Από τότε όλοι πίστευαν ότι εκείνη η σκηνή με το "γυμνό" της Μέριλιν είχε καταστραφεί. Σήμερα, 57 χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας, ο συγγραφέας μιας νέας βιογραφίας της Αμερικανίδας ηθοποιού, ο Τσαρλς Κασίλο, αποκαλύπτει ότι τελικά η συγκεκριμένη σκηνή δεν είχε καταστραφεί και έμεινε "κλειδωμένη" όλα αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο Τσαρλς Κασίλο, στη διάρκεια των ερευνών του για το βιβλίο του με τίτλο «Marilyn Monroe: The Private Life of a Public Icon» (που κυκλοφορεί σήμερα στα βιβλιοπωλεία της Αμερικής), συνάντησε τον Κέρτις Τέιλορ, γιο του παραγωγού της ταινίας Φρανκ Τέιλορ, από τον οποίο έμαθε ότι ο πατέρας του είχε κρατήσει την "κομμένη" σκηνή (συνήθως τα πλάνα που δεν χρησιμοποιούνταν σε μια ταινία καταστρέφονταν).

Ο γιος του παραγωγού κράτησε την περίφημη σκηνή κλειδωμένη σ’ ένα ντουλάπι μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1999. Ο παραγωγός Φρανκ Τέιλορ είχε εκτιμήσει (και δεν είχε άδικο) πως αυτή η σκηνή είναι σημαντική και αποφάσισε να μην την καταστρέψει. Ο γιος του δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα τη δώσει στη δημοσιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL