Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Aegean Film Festival / Μετά την Πάτμο, τώρα στην Πάρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Aegean Film Festival / Μετά την Πάτμο, τώρα στην Πάρο

Είκοσι δύο μεγάλου μήκους ταινίες και 18 μικρού μήκους, συν η ταινία της τελετής λήξης το βράδυ της Κυριακής (ήταν το φιλμ που απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών, το «Lazzaro Felice», σε σκηνοθεσία της Ιταλίδας Αλίτσε Ρορβάχερ), περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του φετινού Aegean Film Festival. Μετά την Πάτμο, το Φεστιβάλ έχει ήδη μεταφερθεί στην Πάρο, από χθες έως τις 29 Ιουλίου, όπου θα προβληθεί περίπου το 70% του αρχικού προγράμματος. Ανάμεσα στις ταινίες του προγράμματος, η σουηδική κομεντί «Amateurs» της Γκαμπριέλα Πίσλερ, η νέα ταινία της Γερμανίδας Μαργκαρέτε Φον Τρότα «Forget About Nick», τα βραβευμένα στο Φεστιβάλ του Σάντανς ντοκιμαντέρ «Three Identical Strangers» του Τιμ Γουόρντλ και «Genesis 2.0» των Κρίστιαν Φράι και Μαξίμ Αρμπουγκάεφ, καθώς και το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Ευαγγελάκου «Τα σύνορα της Ελλάδος», σε παραγωγή της Cosmote TV, που για πέμπτη χρονιά στηρίζει το Φεστιβάλ της Πάτμου ως μεγάλος χορηγός.

Ο «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, ενώ το «Neda» της Ιρανογερμανίδας Αφάγκ Ιραντούστ απέσπασε ειδική μνεία. Αίσθηση προκάλεσε το ντοκιμαντέρ του Τιμ Γουόρντλ «Three Identical Strangers» που αποτυπώνει στην οθόνη την απίστευτη και όμως αληθινή ιστορία τριών μονοζυγωτικών τριδύμων που χωρίστηκαν μετά τη γέννησή τους, δόθηκαν για υιοθεσία σε διαφορετικές οικογένειες στη Νέα Υόρκη και συναντήθηκαν ξανά, όταν έμαθαν την ιστορία τους, στα 19 τους χρόνια, το 1980. Αλλά η υπόθεσή τους έχει σοβαρές προεκτάσεις, καθώς αποκαλύφθηκε ότι τα τρία αδέλφια χρησιμοποιήθηκαν για ένα πείραμα κάποιου φροϋδικού ψυχίατρου, που έστελνε για υιοθεσία δίδυμα και τρίδυμα βρέφη σε διαφορετικές οικογένειες προκειμένου να εξακριβώσει σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Από το ξεκίνημά του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου "εξέπεμψε" ένα διακριτό σήμα και γρήγορα εδραιώθηκε ως ένα από τα πιο δραστήρια κινηματογραφικά φεστιβάλ, που μάλιστα διεξάγεται σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Μετά την κατάκτηση της εμπιστοσύνης επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου αλλά και σινεφίλ, το επόμενο βήμα είναι η "εξάπλωσή" του και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, επικυρώνοντας τη φιλοδοξία των διοργανωτών του να καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης κινηματογραφιστών απ’ όλον τον κόσμο. Από το υπέροχο θερινό σινεμά στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου στη Σκάλα μέχρι τη Χώρα της Πάτμου και τη θέα της επιβλητικής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, οι υποβλητικοί χώροι με τη μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά "δένουν" με τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξάγεται με χορηγίες από την Cosmote TV και τη Sundance TV, με την υποστήριξη των Δήμων Πάτμου και Πάρου και υπό την αιγίδα της UNESCO και του ΕΟΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL