Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Ο Τέρι Γκίλιαμ έχασε τον "Δον Κιχώτη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τέρι Γκίλιαμ έχασε τον "Δον Κιχώτη"

Ο Τέρι Γκίλιαμ έχασε τελικά την 18μηνη δικαστική διαμάχη με τον παραγωγό Πάουλο Μπράνκο

Θεωρείται η πιο "καταραμένη" κινηματογραφική παραγωγή εδώ και πολλές δεκαετίες: Ο "Δον Κιχώτης" του Τέρι Γκίλιαμ χρειάστηκε σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια προσπαθειών, οκτώ "εκκινήσεις" γυρισμάτων, με τις επτά να σταματούν άδοξα... Σε μια από τις πρώτες εκδοχές πρωταγωνιστούσε ο Τζόνι Ντεπ, με τον Γάλλο ηθοποιό Ζαν Ροσφόρ δίπλα του, ο οποίος αρρώστησε σοβαρά, και τα γυρίσματα σταμάτησαν...

Μια άλλη προσπάθεια σταμάτησε άδοξα όταν ο Γκίλιαμ ανακάλυψε πως κοντά στην περιοχή των γυρισμάτων βρισκόταν μια αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ και οι απογειώσεις / προσγειώσεις των αεροσκαφών προκαλούσαν εκκωφαντικό θόρυβο κάθε 15 λεπτά. Δεν το έβαλε κάτω, βρήκε νέους χρηματοδότες και ξεκίνησε ξανά. Εκείνη τη φορά, μια θυελλώδης νεροποντή κατέστρεψε μέσα σε μια νύχτα όλα τα σκηνικά της ταινίας.

Όλες αυτές οι κακοτυχίες απαθανατίστηκαν στο ντοκιμαντέρ "Χαμένοι στη Λα Μάντσα" (2002) των Κιθ Φάλτον και Λουίς Πέπε. Τα επόμενα χρόνια ο Τέρι Γκίλιαμ είχε αρνηθεί να μιλήσει για τις απίστευτες αντιξοότητες που αντιμετώπισε. Κι όμως, χάρη στην επιμονή του, η ταινία ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες και προβλήθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών, τον περασμένο Μάιο, με τον νέο τίτλο "Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη", χωρίς ωστόσο να ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς.

Είχε προηγηθεί δεκαοκτάμηνη δικαστική διαμάχη του σκηνοθέτη με τον τελευταίο παραγωγό της ταινίας, τον Πορτογάλο Πάουλο Μπράνκο. Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της διαμάχης έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες σε μια δικαστική αίθουσα στο Εφετείο του Παρισιού. Και η απόφαση αφαιρεί τα δικαιώματα της ταινίας από τον Τέρι Γκίλιαμ κατακυρώνοντάς τα στον Πάουλο Μπράνκο.

Η ταινία είχε ήδη βγει στις γαλλικές αίθουσες, αμέσως μετά το Φεστιβάλ των Καννών, με τη δικαστική διαμάχη Γκίλιαμ - Μπράνκο σε "αναστολή". Περισσότεροι από 110.000 θεατές την είδαν στις αίθουσες. Τώρα, με την τελεσίδικη απόφαση, ο Γκίλιαμ είναι αναγκασμένος να πληρώσει στην εταιρεία παραγωγής του Μπράνκο, την Alfama Films, ακόμη και τα δικαστικά έξοδα, 10.000 ευρώ.

«Η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει ότι τα δικαιώματα της ταινίας ανήκουν αποκλειστικά στην Alfama Films. Όποια πώληση, διανομή ή άλλη εκμετάλλευση της ταινίας έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι παράνομη και καταχρηστική» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Χουάν Μπράνκο, γιος του Πάουλο και νομικός εκπρόσωπος της Alfama.

«Διεκδικούμε να αποζημιωθούμε για την οικονομική βλάβη που έχουμε υποστεί. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσους ανθρώπους να εμπλέκονται σε μια παράνομη διακίνηση ταινίας χωρίς να υπάρχουν τα νόμιμα δικαιώματα. Τους θεωρούμε συνυπεύθυνους» (οι αιχμές του Χουάν Μπράνκο αφορούν τόσο τον διευθυντή του Φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό όσο και την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανσουάζ Νισέν, που είχαν τοποθετηθεί υπέρ του σκηνοθέτη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL