Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
"Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Αφηγήσεις" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Αφηγήσεις" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το σωματείο Διόνυσος προσκαλεί στην προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αφηγήσεις» του Νίκου Παπακώστα που θα γίνει σήμερα στις 19.30 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (προσέλευση 19.15). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Το ντοκιμαντέρ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου.

Αναφέρεται στο σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα όλων των εποχών: τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο μηχανισμό στο σύμπαν. Συμμετέχουν πολλοί διάσημοι Ελληνες και ξένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως αστρονόμοι, φυσικοί, μαθηματικοί, παλαιογράφοι, ιστορικοί των επιστημών, αρχαιολόγοι κ.ά.

Η παραγωγή είναι εθελοντική προσπάθεια της ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ CANTOMEDITERRANEO και όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτή με οποιαδήποτε ιδιότητα. Να σημειωθεί ότι προβάλλεται δωρεάν σε σχολεία, ιδρύματα και άλλους κοινωφελείς οργανισμούς.

Στόχος μας είναι το ντοκιμαντέρ να συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου και πιστεύουμε ότι θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στον πολιτισμό της χώρας μας αλλά και στην οικονομία της. Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αφού μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, να προκαλέσει την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, συναντήσεων και ακόμη πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων, όπως είναι οι εκθέσεις, οι εκδόσεις, οι προβολές, οι ημερίδες σε συνεργασία με Μουσεία, Ιδρύματα, Πανεπιστήμια κλπ.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πάμε Δημοτικό; Πάμε Πειραιά;»  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς) και είναι αποτέλεσμα της συνεργασία της CANTO MEDITERRANEO ΑΜKE, του Πολιτιστικού Σωματείου ΔΙΟΝΥΣΟΣ, της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΡΑΔΟΒΥΖΙΝΩΝ και του ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΛΙΣΟΣ.

Θα μιλήσει ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς

Συμμετέχει το Ωδείο Kodaly

Προσέλευση: 19.15

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων:

CANTO MEDITERRANEO ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 6976 355443 [email protected]

Πολιτιστικό Σωματείο ΔΙΟΝΥΣΟΣ 6947 212830 [email protected]

ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

CANTO MEDITERRANEO NON PROFIT ORG.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΑΖ

Νίκος Παπακώστας

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Ξενοφών Διον. Μουσσάς

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μάριος Ρετσίλας

Γιάννης Γαβρίλης

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΗΧΟΥ

Φώτης Λυμπέρης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ- ΥΠΟΤΙΤΛΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Φαλιάς

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος.

Δημήτρης Νανόπουλος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, φυσικός, ερευνητής του ερευνητής του CERN, διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον του Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.

Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής και επιστημονικός σύμβουλος της παραγωγής.

Διονύσης Σιμόπουλος, φυσικός, αστρονόμος και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Διονύσης Κριάρης, μαθηματικός και κατασκευαστής αρχαίων οργάνων, μεταξύ αυτών του αντιγράφου του μηχανισμού που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών.

Αγγελικη Σίμωσι, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος, παλαιογράφος και προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικούύ Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης

Γιάννης Σειραδάκης, καθηγητής αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της ερευνητικής ομάδας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Μάνος Δανέζης,  ομ. Καθηγητής Αστροφυσικής, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στράτος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας και της φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, Τομέας Αστροφυσικής-Αστρονομίας και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιάννης Μπιτσάκης, φυσικός και ιστορικός των επιστημών, μέλος της ομάδας μελέτης του Μηχανισμού.

Mike Edmunds, καθηγητής της φυσικής και της αστρονομίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία.

Alexander Jones, Institute for the Study of the Ancient World, New York, USA

Jim Evans, καθηγητής της Φυσικής του Πανεπιστημίου του PugetSound των ΗΠΑ και Διευθυντής του προγράμματος Επιστήμης, Τεχνολογίας και Κοινωνίας.

Μάνος Ρουμελιώτης,  Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, Διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογίας Συστημάτων Υπολογιστών και Δικτύων

Κυριάκος Ευσταθίου, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων, Διευθυντής Εργαστηρίου Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αναστασίου Μαγδαληνή,  Διδάκτωρ Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ Τομέας Αστροφυσικής, MSc Υπολογιστική Φυσική – Αρχαιολόγος, κάτοχος του πρώτου διδακτορικού στον κόσμο για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Γιώργος Καβαδίας, αρχαιολόγος, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Παναγιώτης Λασκαρίδης, Πρόεδρος του ιδρύματος «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» που με τη βοήθεια του πραγματοποιήθηκαν οι ενάλιες ανασκαφές στο σημείο του ναυαγίου των Αντικυθήρων, αλλά και η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

 Την άνοιξη του 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη με το μηχανοκάικο «Καλλιόπη» και καπετάνιο τον Φώτη Λινδιακό, το ντεπόζιτο ή δίστηλο καΐκι «Ευτέρπη» με καπετάνιο τον Δημήτρη Κοντό και ένας «αχραρμάς» δηλαδή μια φορτηγίδα συνοδείας, αποφάσισαν να προφυλαχθούν, από δυνατή καταιγίδα, στον απάνεμο όρμο «Ποταμός» του νησιού των Αντικυθήρων. Αυτό συνέβη στη διάρκεια του ετήσιου ταξιδιού τους με τα σφουγγαράδικα τους προς τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Εκεί στα παράλια του νησιού των Αντικυθήρων άρχισαν καταδύσεις, τόσο για να μαζέψουν σφουγγάρια, όσο και, όπως πολλοί ισχυρίζονται, για να συγκεντρώσουν θαλασσινά για τη διατροφή τους.

Στη διάρκεια των καταδύσεων αυτών, ο δύτης Ηλίας Λυκοπάντης ή Σταδιάτης, αντελήφθη, όταν έφτασε στα 45 μέτρα βάθος, ότι βρισκόταν πάνω από ένα αρχαίο ναυάγιο. Αναδύθηκε αμέσως για να το αναφέρει στους άλλους συντρόφους του λέγοντας τους ότι βρήκε «μια χέρα». Αμέσως και για να μη υπάρχει καμμία αμφιβολία καταδύθηκε και ίδιος ο καπετάν Δημήτρης Κοντός, ο οποίος και επέστρεψε κρατώντας ένα χέρι από μπρούντζινο άγαλμα, που όπως διαπιστώθηκε προέρχεται από το άγαλμα που ονομάστηκε αργότερα «Ο φιλόσοφος των Αντικυθήρων».

Συνέχισαν το εξάμηνο ταξίδι τους στην Τυνησία και όταν επέστρεψαν στην τουρκοκρατούμενη τότε Σύμη, ανέφεραν το γεγονός στις Ελληνικές αρχές με την βοήθεια του συντοπίτη τους καθηγητή της αρχαιολογίας Αντωνίου Οικονόμου. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που ήταν υπεύθυνο για τις αρχαιότητες, έδειξε αμέσως μεγάλη σημασία και  ενδιαφέρον για την πληροφορία και με τη βοήθεια του βασιλικού, τότε, πολεμικού ναυτικού οργάνωσε μια μεγάλη επιχείρηση εναλίων ανασκαφών στο ναυάγιο καλώντας τους ίδιους σφουγγαράδες να συνεργασθούν στις οργανωμένες πλέον έρευνες. Έτσι τον χειμώνα του 1900 έως το καλοκαίρι του 1901 επανήλθαν στο χώρο του ναυαγίου και ανέλκυσαν ένα μεγάλο αριθμό έργων τέχνης και μάλιστα χωρίς να πάρουν καμμία αμοιβή. Ούτε καν τα τα μεροκάματα τους. Στις ενάλιες αυτές ανασκαφές πήραν μέρος το οπλιταγωγό «Μυκάλη», αρκετά άλλα πλοία και μια φορτηγίδα, είκοσι δύο Συμιακοί δύτες και ναύτες καθώς και ένα Ιταλός που πραγματοποιούσαν αρκετές καθημερινές καταδύσεις.

Στη διάρκεια των ενάλιων ανασκαφών, με πρωτόγονα μέσα φυσικά, συνέβη ο ξαφνικός θάνατος ενός δύτη και η παράλυση από τη νόσο των δυτών δύο άλλων σφουγγαράδων. Αυτό ανάγκασε τους υπεύθυνους να σταματήσουν την επιχείρηση ανέλκυσης των υπολοίπων αρχαιολογικών  θησαυρών, που μετέφερε το ναυαγισμένο πλοίο. Ένα πλοίο πολύ μεγάλων διαστάσεων (πενήντα περίπου μέτρων) και εξαιρετικής κατασκευής, αφού όπως διαπιστώθηκε ήταν επενδεδυμένο με πλάκες μολύβδου. Έτσι για πάνω από εβδομήντα χρόνια δεν έγινε άλλη προσπάθεια ενάλιων ανασκαφών.   

Στις 17 Μαΐου 1902, ο πρώην υπουργός παιδείας και μαθηματικός Σπυρίδων Στάης έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα. Εξετάζοντας τα έργα που ανελκύθηκαν, παρατήρησε ένα σκουριασμένο μπρούντζινο αντικείμενο ήταν ενεπίγραφο και έφερε ενσωματωμένο γρανάζι. Ήταν το αντικείμενο που έγινε γνωστό ως «μηχανισμός ή αστρολάβος των Αντικυθήρων», ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε  ότι ήταν κάποιο παλιό ρολόι. Όμως οι αρχαιολόγοι, οι μηχανικοί και οι ναυτικοί που το εξέτασαν κατάλαβαν ότι πρόκειται για κάποιο διαφορετικό και μοναδικό αρχαίο αστρονομικό όργανο μεγάλης αξίας, πράγμα που επιβεβαιώθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Μετά από 75 χρόνια ο Γάλλος αξιωματικός Ζακ Υβ Κουστώ και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 1976, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό  του προσπάθησε και κατάφερε και να ανελκύσει ακόμα περισσότερα έργα τέχνης. Αυτή ήταν και η δεύτερη επίσκεψη του Κουστώ στο χώρο του ναυαγίου με το σκάφος «Καλυψώ», αφού η πρώτη έγινε το 1958.

Οι ενάλιες ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι το 2011 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με την ενίσχυση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδου (ΙΑΛ). Στους χώρους του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τον μηχανισμό.

Tα τρία τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν σε εξαιρετικές εκθέσεις στο (ΙΑΛ) τα νέα συγκλονιστικά ευρήματα από τον χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων και είχαμε την τύχη να διαθέτουμε σπουδαία και μοναδικά πλάνα καθώς και μια εξαιρετική συνέντευξη της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων ανασκαφών κ. Αγγελικής Σίμωσι που εντάχθηκε στο ντοκιμαντέρ μας «Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αφηγήσεις».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Ο Νίκος Παπακώστας είναι συνθέτης, ποιητής και σκηνοθέτης. Κατάγεται από την ορεινή Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί σε παλιές και πρόσφατες συναυλίες αλλά και δισκογραφικά με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Επίσης έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες ηθοποιούς.

Η μουσική του κινείται σε πολλά επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι την τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά. Έχει γράψει μουσική και κείμενα για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ  και έχει σκηνοθετήσει και πολλές από αυτές. Η δισκογραφία του ξεπερνά τα δεκαπέντε ολοκληρωμένα αλμπουμ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλά από αυτά έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά περιοδικά της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Συνθέτης  και σκηνοθέτης ο Νίκος Παπακώστας, πέρα από μουσικά του έργα, έχει εκδώσει τρία βιβλία, έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις και έχει δημιουργήσει πολιτιστικά ντοκιμαντέρ. Συνεργάζεται με την ελληνική τηλεόραση στο Λονδίνο καθώς και διάφορες διεθνείς ιστοσελίδες. Το ποιητικό του έργο είναι επίσης ευρύ. Έχει γράψει στίχους για πολλά τραγούδια που μελοποίησε ο ίδιος, λιμπρέτα για ορατόρια, όπως τοREQUIEM MEDITERRANEO, που ανέβηκε από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, καθώς και ποιητικές αποδόσεις αρχαίων κειμένων, όπως η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, που ανέβηκε με θεατρική μορφή σε πολλά θέατρα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Επίσης έχει εκδοθεί η μονογραφία του για το Σμυρναίικο τραγούδι με τίτλο «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ» και πρόσφατα κυκλοφορεί σε βιβλίο και η ποιητική συλλογή του «Εμμέτρως» από τις εκδόσεις «Πολιτιστική δράση- ΕΜΣΕ»

Είναι μέλος των Ενώσεων Σύνθετων και Στιχουργών της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και πολλών οργανώσεων της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής και για πέντε περίπου χρόνια  Γραμματέας της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL