Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρυσός Φοίνικας με "ελπίδα για συνύπαρξη"

Ο Χιροκάζου Κόρε Έντα με τον Χρυσό Φοίνικα

Το Μεγάλο Βραβείο των Καννών στον Ιάπωνα σκηνοθέτη Χιροκάζου Κόρε Έντα για την ταινία «Manbiki Kazokou»

Ένας γιαπωνέζικος Χρυσός Φοίνικας αναδείχτηκε μέσα από την απονομή των βραβείων του 71ου Φεστιβάλ των Καννών: η ταινία «Manbiki Kazokou» (αγγλικός τίτλος: «Shoplifters») του 56χρονου Χιροκάζου Κόρε Έντα, που παρακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας μικροαπατεώνων με ευαισθησία, καθώς αποφασίζουν να δώσουν προσωρινό καταφύγιο σε ένα μικρό κορίτσι.

Μία τρυφερή ταινία, με βλέμμα που δεν κρύβει τον ουμανισμό αλλά και με μια πλάγια κοινωνική κριτική, ήταν η ομόφωνη επιλογή της κριτικής επιτροπής για το μεγάλο βραβείο. «Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, στο Φεστιβάλ των Καννών, λέω στον εαυτό μου ότι είναι πραγματικά ένας χωρος όπου κάποιος παίρνει πολύ κουράγιο» είπε ο Χιροκάζου Κόρε Έντα παραλαμβάνοντας το βραβείο.

«Αισθάνομαι επίσης την ελπίδα, γιατί ίσως χάρη στον κινηματογράφο οι άνθρωποι που συγκρούονται καθημερινά, οι κόσμοι, οι χώρες που συγκρούονται, μπορούν ίσως να συναντηθούν και να συνυπάρξουν. Θα δεχθώ, λοιπόν, να παραλάβω αυτό το κουράγιο και αυτή την ελπίδα». Ο σκηνοθέτης είπε ακόμη πως θέλει να μοιραστεί το βραβείο του «με τους δύο σκηνοθέτες που δεν μπόρεσαν να είναι εδώ στις Κάννες», τον Ιρανό Τζαφάρ Παναχί και τον Ρώσο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, που δεν πηραν άδεια από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, και με «τους νέους σκηνοθέτες που ξεκινούν τώρα στον κινηματογράφο».

Η φετινή κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει ειδικό Χρυσό Φοίνικα σε μία ταινία που «τολμά και υπερβαίνει τα όρια της κινηματογραφικής τέχνης», όπως είπε η πρόεδρος της επιτροπής Κέιτ Μπλάνσετ, προτού αναφέρει τον δημιουργό της ταινίας, τον Ζαν Λικ Γκοντάρ. Αν και ο 87χρονος Γαλλοελβετός σκηνοθέτης δεν ήταν παρών στην τελετή, τιμήθηκε από την επιτροπή για το νέο του κινηματογραφικό δοκίμιο «Το βιβλίο της εικόνας» («Le livre d’image»).

Ο Σπάικ Λι κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «BlacKkKlansman», ταινία που μιλά για την έρευνα δυο αστυνομικών για την Κου Κλουξ Κλαν. Το Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στην Λιβανέζα Ναντίν Λαμπακί για την ταινία «Καπερναούμ». Το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός δημιουργός Πάβελ Παβλικόφσκι για την ταινία «Ψυχρός Πόλεμος», ενώ το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν εξ ημισείας το «Lazzaro Felice» της Ιταλίδας Άλις Ρορβάχερ και το «Τρία πρόσωπα» του Τζαφάρ Παναχί.

Το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Σαμάλ Γεσλιάμοβα από το Καζακστάν για το «Ayka» του Σεργκέι Ντβορτσεβόι, ενώ το αντίστοιχο ανδρικής ερμηνείας ο Ιταλός Μαρτσέλο Φόντε για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε.

Τη Χρυσή Κάμερα κέρδισε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λούκας Ντοντ, «Girl», ενώ ο Χρυσός Φοίνικας ταινίας Μικρού Μήκους πήγε στο «All These Creatures» του Τσαρλς Γουίλιαμς από την Αυστραλία.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο