Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Χρυσός Φοίνικας με "ελπίδα για συνύπαρξη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσός Φοίνικας με "ελπίδα για συνύπαρξη"

Ο Χιροκάζου Κόρε Έντα με τον Χρυσό Φοίνικα

Ένας γιαπωνέζικος Χρυσός Φοίνικας αναδείχτηκε μέσα από την απονομή των βραβείων του 71ου Φεστιβάλ των Καννών: η ταινία «Manbiki Kazokou» (αγγλικός τίτλος: «Shoplifters») του 56χρονου Χιροκάζου Κόρε Έντα, που παρακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας μικροαπατεώνων με ευαισθησία, καθώς αποφασίζουν να δώσουν προσωρινό καταφύγιο σε ένα μικρό κορίτσι.

Μία τρυφερή ταινία, με βλέμμα που δεν κρύβει τον ουμανισμό αλλά και με μια πλάγια κοινωνική κριτική, ήταν η ομόφωνη επιλογή της κριτικής επιτροπής για το μεγάλο βραβείο. «Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, στο Φεστιβάλ των Καννών, λέω στον εαυτό μου ότι είναι πραγματικά ένας χωρος όπου κάποιος παίρνει πολύ κουράγιο» είπε ο Χιροκάζου Κόρε Έντα παραλαμβάνοντας το βραβείο.

«Αισθάνομαι επίσης την ελπίδα, γιατί ίσως χάρη στον κινηματογράφο οι άνθρωποι που συγκρούονται καθημερινά, οι κόσμοι, οι χώρες που συγκρούονται, μπορούν ίσως να συναντηθούν και να συνυπάρξουν. Θα δεχθώ, λοιπόν, να παραλάβω αυτό το κουράγιο και αυτή την ελπίδα». Ο σκηνοθέτης είπε ακόμη πως θέλει να μοιραστεί το βραβείο του «με τους δύο σκηνοθέτες που δεν μπόρεσαν να είναι εδώ στις Κάννες», τον Ιρανό Τζαφάρ Παναχί και τον Ρώσο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, που δεν πηραν άδεια από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, και με «τους νέους σκηνοθέτες που ξεκινούν τώρα στον κινηματογράφο».

Η φετινή κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει ειδικό Χρυσό Φοίνικα σε μία ταινία που «τολμά και υπερβαίνει τα όρια της κινηματογραφικής τέχνης», όπως είπε η πρόεδρος της επιτροπής Κέιτ Μπλάνσετ, προτού αναφέρει τον δημιουργό της ταινίας, τον Ζαν Λικ Γκοντάρ. Αν και ο 87χρονος Γαλλοελβετός σκηνοθέτης δεν ήταν παρών στην τελετή, τιμήθηκε από την επιτροπή για το νέο του κινηματογραφικό δοκίμιο «Το βιβλίο της εικόνας» («Le livre d’image»).

Ο Σπάικ Λι κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «BlacKkKlansman», ταινία που μιλά για την έρευνα δυο αστυνομικών για την Κου Κλουξ Κλαν. Το Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στην Λιβανέζα Ναντίν Λαμπακί για την ταινία «Καπερναούμ». Το Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός δημιουργός Πάβελ Παβλικόφσκι για την ταινία «Ψυχρός Πόλεμος», ενώ το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν εξ ημισείας το «Lazzaro Felice» της Ιταλίδας Άλις Ρορβάχερ και το «Τρία πρόσωπα» του Τζαφάρ Παναχί.

Το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Σαμάλ Γεσλιάμοβα από το Καζακστάν για το «Ayka» του Σεργκέι Ντβορτσεβόι, ενώ το αντίστοιχο ανδρικής ερμηνείας ο Ιταλός Μαρτσέλο Φόντε για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε.

Τη Χρυσή Κάμερα κέρδισε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λούκας Ντοντ, «Girl», ενώ ο Χρυσός Φοίνικας ταινίας Μικρού Μήκους πήγε στο «All These Creatures» του Τσαρλς Γουίλιαμς από την Αυστραλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL