Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
«Για να καταλάβουμε το σήμερα, πρέπει να δούμε το παρελθόν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Για να καταλάβουμε το σήμερα, πρέπει να δούμε το παρελθόν»

Άνταμ Ντράιβερ και Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον στο «BlacKkKlansman», τη νέα ταινία του Σπάικ Λι

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιπολούν οι διμοιρίες του στρατού στους δρόμους των Καννών: Αισθάνεσαι ότι έχεις βρεθεί σε ζώνη πολέμου, και το «BlacKkKlansman», η νέα ταινία του Σπάικ Λι, με τους Άνταμ Ντράιβερ, Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον, παρά το χιούμορ που διαθέτει, φαίνεται να «ταιριάζει» με την ατμόσφαιρα έξω από τις αίθουσες του φεστιβάλ. Η ταινία ξεκινά με μια σκηνή από το «Όσα παίρνει ο άνεμος», με τη Σκάρλετ να ψάχνει απεγνωσμένα ανάμεσα στους αμέτρητους τραυματίες του αμερικανικού εμφυλίου. Και συνεχίζει με σκηνές από έναν άλλο εμφύλιο, αυτόν στο Σάρλοτσβιλ, το 2017...

Ο Σπάικ Λι συνδέει τα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ με μια αληθινή ιστορία από τη δεκαετία του ’70, όταν ο Αφροαμερικανός αστυνομικός Ρον Στάλγουορθ κατάφερε να εισχωρήσει στην Κου Κλουξ Κλαν, με τη βοήθεια ενός συναδέλφου του εβραϊκής καταγωγής. Στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο σκηνοθέτης δεν μάσησε τα λόγια του, όπως και στο παρελθόν: «Μια διαδήλωση ακροδεξιών κατέληξε με τρεις νεκρούς. Τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν πάνω μας: Κι αυτός ο motherfucker που είναι στον Λευκό Οίκο, αρνούμαι να πω το όνομά του, είχε την ευκαιρία να πει ότι καταδικάζει τα γεγονότα - γιατί η χώρα μας στέκεται στην πλευρά της αγάπης και της ενότητας κι όχι του μίσους. Κι αυτός ο motherfucker δεν καταδίκασε την Κου Κλουξ Κλαν. Δεν καταδίκασε την Ακροδεξιά. Δεν καταδίκασε τους ναζί... Η δουλειά μας είναι να ενώνουμε τις ιστορίες εποχής με το παρόν. Και για να καταλάβουμε το σήμερα, πρέπει να κοιτάξουμε με ανοιχτά τα μάτια το υλικό της Ιστορίας μας. Το υλικό πάνω στο οποίο χτίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Χτίστηκαν πάνω στους τάφους των ιθαγενών και στις πλάτες των σκλάβων.... Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, δεν βγήκαν από το πουθενά. Ο ρατσισμός δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ στην Αμερική. Πρέπει να ξυπνήσουμε όμως. Ξυπνήστε! Και όλα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Αμερική. Η άνοδος της ρατσιστικής Ακροδεξιάς είναι παγκόσμιο φαινόμενο... Είναι πρόβλημα για κάθε πολίτη του κόσμου...».

Δίχασε και πάλι ο φοβερός Δανός Λαρς φον Τρίερ με την τελευταία του ταινία «The House That Jack Built». Είναι η ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου, στην Αμερική της δεκαετίας του ’70, εκτείνεται σε μια περίοδο δώδεκα ετών και εστιάζει σε πέντε φόνους. Πρωταγωνιστούν ο Ματ Ντίλον και η Ούμα Θέρμαν. Στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας περίπου 100 άτομα αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της προβολής, σχολιάζοντας απαξιωτικά το έργο του Φον Τρίερ. «Έκανα μια ταινία για έναν σατανικό άντρα, μέχρι τώρα γύριζα ταινίες για καλές γυναίκες», περιορίστηκε να δηλώσει ο σκηνοθέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL