Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Το σινεμά της Αφρικής και η "Επικράτεια γυναικών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σινεμά της Αφρικής και η "Επικράτεια γυναικών"

"Μαντέλα: Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία" του Τζάστιν Τσάντγουικ

Ευκαιρία για γνωριμία με τον άγνωστο στην Ελλάδα αφρικανικό κινηματογράφο προσφέρει η 7η Εβδομάδα για το σινεμά της Μαύρης Ηπείρου που ξεκίνησε ήδη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (μέχρι τις 9 Μαΐου). Μετά την Αθήνα το πρόγραμμα μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη (στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας", από τις 10 έως τις 16 Μαΐου). Με ελεύθερη είσοδο, η Εβδομάδα συνδιοργανώνεται από τις πρεσβείες και τα προξενεία των αφρικανικών χωρών.

Θα προβληθούν συνολικά 16 ταινίες από 8 χώρες: Από την Αλγερία, η ταινία "Η Lalla Zebida και οι άλλοι" σε σκηνοθεσία Γιάχια Μοζάχεμ αφηγείται μια ιστορία πάθους για μια γυναίκα που θα φτάσει στα άκρα προκειμένου να μην ξαναπαντρευτεί ο σύζυγός της μια νεότερη γυναίκα.

Επίσης από την Αλγερία, η ταινία "Ζευς" του Πάουλο Φιλίπε Μοντέιρο αφηγείται την ασυνήθιστη ιστορία του συγγραφέα και έβδομου Προέδρου της Πορτογαλίας Manuel Teixeira Gomes (1860-1941), που βρέθηκε δίπλα στους νομάδες της αλγερινής ερήμου.

Από την Αίγυπτο έρχεται το φιλμ "Η πύλη της εξόδου", σε σκηνοθεσία Καρίμ Χάναφι, μια ιστορία ενηλικίωσης με ήρωα έναν νεαρό άνδρα. Στη μαροκινή παραγωγή "Σεβάσμιες" του Moχάμεντ Ασάουαρ τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν πρωτοβουλία για να ελέγξουν τη ζωή τους και επαναστατούν με τον δικό τους τρόπο.

Από τη Νότια Αφρική, η βιογραφική ταινία "Μαντέλα: Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία" του Τζάστιν Τσάντγουικ έχει πρωταγωνιστή τον Ίντρις Έλμπα στον ρόλο του Μαντέλα.

Και μετά την Αφρική σειρά έχει το ισπανικό σινεμά, με το αφιέρωμα “Επικράτεια γυναικών” που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Tanweer, στην αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Μαΐου (ώρα έναρξης προβολών 6 μ.μ.).

Η "Επικράτεια γυναικών" είναι ένας τακτικός κινηματογραφικός κύκλος του Ινστιτούτου Θερβάντες που αναδεικνύει τις γυναίκες που δουλεύουν στον κινηματογράφο και ταυτόχρονα τα θέματα που σχετίζονται με τη γυναίκα. Φέτος ο κύκλος περιλαμβάνει δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ, και μια σειρά τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους με τον κοινό τίτλο «Επαναστάτριες: Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL