Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Πέντε βραβεία για τον "Γιο της Σοφίας" της Ελίνας Ψύκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέντε βραβεία για τον "Γιο της Σοφίας" της Ελίνας Ψύκου

Η νικήτρια της βραδιάς Ελίνα Ψύκου με την αφίσα της ταινίας της

Με τους παρουσιαστές Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργο Πυρπασόπουλο να "αυτοσχεδιάζουν" χιουμοριστικά και σκωπτικά προς όλες τις κατευθύνσεις (όχι πάντοτε πετυχημένα), η 9η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είχε ως σημαντικότερη στιγμή την παρουσία και τιμητική βράβευση του Ελληνογάλλου μουσικοσυνθέτη Αλεξάντρ Ντεσπλά: "Είμαι μισοέλληνας", είπε με τα λίγα ελληνικά του, "αλλά μισοέλληνας είναι Έλληνας! Η Ελλάδα ήταν στην καρδιά μου απ' όταν γεννήθηκα, ο πολιτισμός αλλά και ειδικά η μουσική, το σινεμά, ο Ρίτσος, ο Χατζιδάκις... Δεν θα γινόμουν συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής αν δεν άκουγα την ελληνική μουσική που έβαζε η μητέρα μου στο σπίτι. Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να δει το ελληνικό σινεμά, χρειαζόμαστε τις ταινίες σας, κάντε όσο πιο πολλές μπορείτε...".

Η βραδιά ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλη Κατσούφη να ζητά το αυτονόητο από την Πολιτεία, τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τον κινηματογράφο, και να επισημαίνει την αποσπασματική ενασχόληση του υπουργείου Πολιτισμού με το σινεμά.

Τα σημαντικότερα βραβεία (αλλά και τα περισσότερα, πέντε συνολικά) κέρδισε η ταινία της Ελίνας Ψύκου "Ο γιος της Σοφίας", η οποία επισήμανε από σκηνής ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων για την παραγωγή προέρχεται από το εξωτερικό... Στοιχείο απολύτως ενδεικτικό για τα προβλήματα της εγχώριας παραγωγής. "Ο γιος της Σοφίας" έφυγε από την τελετή με τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου (επίσης για την Ελίνα Ψύκου), Β' Ανδρικού Ρόλου (Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος δηλώνει από σκηνής ότι αυτό είναι το πρώτο του κινηματογραφικό βραβείο!), Β' Γυναικείου Ρόλου (Λυδία Φωτοπούλου) και Σκηνογραφίας (Πηνελόπη Βαλτή). Τέσσερα βραβεία κέρδισε "Το τελευταίο σημείωμα" του Παντελή Βούλγαρη, Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, Ενδυματολογίας για τη Γιούλα Ζωιοπούλου, Ήχου για τους Στέφανο Ευθυμίου, Κώστα Βαρυμπομπιώτη, Αλέξανδρο Σιδηρόπουλος, Άρη Λουζιώτη και Μακιγιάζ για την Εύη Ζαφειροπούλου. Τέσσερα βραβεία κέρδισε και η "Πολυξένη" της Δώρας Μασκλαβάνου: Α' Γυναικείου Ρόλου για την Κάτια Γκουλιώνη, Β' Γυναικείου Ρόλου για τη Λυδία Φωτοπούλου, Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Κλαούντιο Μπολιβάρ, Πρωτότυπης Μουσικής για τον Νίκο Κυπουργό.

Το Βραβείο Ντοκιμαντέρ κέρδισε το "Dolphin Man" του Λευτέρη Χαρίτου, ο οποίος απέσπασε και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Η μικρού μήκους "Copa Loca" του Χρήστου Μασσαλά, που ήδη έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο. Το Βραβείο Μοντάζ κέρδισε ο Λάμπης Χαραλαμπίδης για το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη, ενώ στην ίδια ταινία πήγε και το Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας (στους Στάθη Ναυπλιώτη, Αλέξη Μηταδόπουλο, Χ. Καρακουλίδη, Ανδρέας Χέλμη, Θέμη Κατάκαλο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL