Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ο Κώστας Γαβράς παρουσίασε στο Στρασβούργο την αυτοβιογραφία του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κώστας Γαβράς παρουσίασε στο Στρασβούργο την αυτοβιογραφία του

Ο Κώστας Γαβράς παρουσίασε στο Στρασβούργο, στο βιβλιοπωλείο Librairie Kléber, την αυτοβιογραφία του, που φέρει τον τίτλο «Va où il est impossible d’aller» («Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατον να πάει κανείς»). Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης μιλάει στο βιβλίο του για την εποχή που έφτασε στη Γαλλία και τη μετέπειτα πορεία του, «για τα πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα».

Έβλεπε τη Γαλλία σαν μια χώρα - όνειρο, μίλησε για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στη χώρα και το γεγονός ότι η τότε γενιά των Γάλλων είχε γνώση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Άλλωστε, είπε χαρακτηριστικά πως, όταν έφτασε στη Γαλλία, επηρεασμένος από την τότε ατμόσφαιρα, ξεκίνησε να διαβάζει ελληνική τραγωδία.

Αναφέρθηκε στην εγγραφή του στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει στην Ελλάδα, όπου δεν μπορούσε να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο, όπως είπε, λόγω των πολιτικών φρονημάτων της οικογένειάς του. Με συγκίνηση περιέγραψε την πρώτη του επίσκεψη στην Σινεματέκ του Παρισιού, όπου γνώρισε τους ανθρώπους που τον "μύησαν" στην κινηματογραφική τέχνη.

Για τον κινηματογράφο είπε πως θεωρεί τον εαυτό του εξαιρετικά τυχερό, καθώς είναι πάθος γι' αυτόν. Όσο για τις ταινίες του, αναγνώρισε τον παράγοντα τύχη, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι μία ταινία μπορεί να φτάσει στο στάδιο της υλοποίησης και μια άλλη όχι, ότι μια ταινία μπορεί να έχει επιτυχία στο κοινό και μια άλλη όχι.

Γι' αυτόν τον λόγο δεν του αρέσει να μιλάει για κινηματογραφική «καριέρα» αλλά για πορεία. Θεωρεί πως η λέξη «καριέρα» προϋποθέτει μία στρατηγική και έναν στόχο, ενώ η δημιουργία μιας ταινίας και η εξέλιξη ενός σκηνοθέτη εξαρτώνται από πολλούς μη μετρήσιμους παράγοντες.

Για την ταινία που ετοιμάζει τώρα, βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι η ιδέα γεννήθηκε μέσα από μία σειρά γεγονότων και σημειώσεων που κράτησε ο ίδιος από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Έκτοτε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κυρίως την αντιευρωπαϊκή στάση που έχουν οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες για το ελληνικό θέμα.

«Παρακολουθούσα τα γεγονότα και έβλεπα την καταστροφή να πλησιάζει» είπε. Για την ταινία αυτή ανέφερε πως υπάρχει μια πιθανότητα να γίνουν και γυρίσματα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Ο ίδιος επωφελήθηκε της παρουσίας του στην πόλη για την παρουσίαση του βιβλίου ώστε να έχει μια ειδική ξενάγηση στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου γι' αυτόν τον σκοπό.

Συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και παραγωγό, τη Μισέλ Ρέι - Γαβρά, μίλησε και για την αρχική γνωριμία τους μέσω ενός κοινού γνωστού. Είπε ότι η γνωριμία τους ξεκίνησε ως ένα φλερτ "που θα διαρκούσε το πολύ 15 μέρες" και τελικά αποδείχτηκε πως ήταν μία συνάντηση ζωής. Ξεπέρασε σε διάρκεια τα 50 χρόνια, ενώ "επισημοποιήθηκε" με γάμο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Z». Χάρη στην παρουσία της και την προσωπικότητά της, είπε, είχε τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στην τέχνη του.

Η ίδια, με την εταιρεία παραγωγής της KG Productions, επιμελήθηκε την επανέκδοση όλων των ταινιών του σε συνεργασία με το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό πολιτιστικό κανάλι ARTE.

Το βιβλίο του μεταφράζεται ήδη στα ελληνικά από τον Ωρίωνα Αρκομάνη με επιμέλεια μετάφρασης από τον Βασίλη Βασιλικό. Την έκδοσή του έχει αναλάβει ο οίκος Gutenberg και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL