Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Τα αποκαλυπτήρια των νεοναζί...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα αποκαλυπτήρια των νεοναζί...

Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής σε δράση στους δρόμους...

«Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα της Ελλάδας ως χώρας με ηλιόλουστες παραλίες και φιλικούς ανθρώπους έχει αμαυρωθεί από πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που βρίσκονται τρομαχτικά κοντά στον ναζισμό. Μια κόρη, μια σύζυγος και μια μητέρα συνεχίζουν να διαδίδουν το μήνυμα της οργάνωσης... Και όλες τους είναι αρκετά σκληραγωγημένες ώστε να αποφύγουν τυχόν παρεκκλίσεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων». Κάπως έτσι συνοψίζει ο Νορβηγός κινηματογραφιστής Χάβαρντ Μπούστνες την εμπειρία του από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ "Golden Dawn Girls" ("Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής"), όπου έβαλε μπροστά στον φακό του την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, τη σύζυγο του Γιώργου Γερμενή και τη μητέρα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου...

Το ντοκιμαντέρ κοιτάζει «μέσα» στα σπίτια, στα γραφεία, εστιάζοντας σε πρώτο επίπεδο στην καθημερινότητα των γυναικών γύρω από τα στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης. "Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής" θα προβληθούν σε ειδική εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (Σίνα 31) την Τετάρτη 18 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Ψαρρά (από την "Εφημερίδα των Συντακτών") και Πάτρικ Στρίκλαντ (Al Jazeera) για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η εκδήλωση - προβολή διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μαζί με το CineDoc, το Moving Docs, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Golden Dawn Watch, την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος Jail Golden Dawn και άλλους φορείς.

Θα ακολουθήσει την Κυριακή 22 Απριλίου στις 5 μ.μ. στον κινηματογράφο "Ααβόρα" (Ιπποκράτους 180) προβολή του ντοκιμαντέρ «The Cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση. Η ταινία γυρίστηκε το 2012, πριν τις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, όταν μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής είχαν αναλάβει να "καθαρίσουν" τον Άγιο Παντελεήμονα, να "ξεβρομίσουν την Ελλάδα από τους ξένους". Ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης, με σπουδές ανθρωπολογίας και σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ, αποφασίζει το 2012 ότι για την πτυχιακή του εργασία θα αποτυπώσει τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Μετά από δύο μήνες κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γιώργου Βάθη, ενός 65χρονου άντρα που ήταν κάτι σαν «επιστάτης» της πλατείας για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής. Αυτός του συστήνει και τον Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, το τοπικό στέλεχος του κόμματος, που μπροστά στην κάμερα δηλώνει κομπάζοντας "Σαπούνια θα τους κάνουμε! Σαπούνια, αλλά όχι για ανθρώπους, θα τα 'χουμε για τ' αμάξια, σαπούνια για τα πεζοδρόμια...".

Μετά την προβολή θα γίνει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, καθώς και με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάση Καμπαγιάννη και τον τέως γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος του Golden Dawn Watch Κωστή Παπαϊωάννου. Θα ακολουθήσει η προβολή του «Golden Dawn Girls» στις 6.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL