Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την ισότητα των φύλων στον κινηματογράφο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την ισότητα των φύλων στον κινηματογράφο

Με επίκεντρο την ισότητα των φύλων πραγματοποιείται από την Παρασκευή 30 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 1 Απριλίου το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» που συνδιοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το WIFT GR (Women in Film and Television Greece).

Για τρεις ημέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει με ελεύθερη είσοδο ταινίες ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, που έχουν ως επίκεντρο τη γυναίκα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός).

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ την Παρασκευή θα γίνει με την προβολή του γαλλικού ντοκιμαντέρ «Και η Γυναίκα Έπλασε το Χόλιγουντ» («Et La Femme Cra Hollywood») των Τζούλια και Κλάρα Κούπερμπεργκ, το οποίο προβλήθηκε στις Κάννες. Η ταινία αναφέρεται στη δεκαετία του 1920, όταν το Χόλιγουντ πραγματικά ανήκε στις γυναίκες, οι οποίες κατείχαν πόστα σκηνοθέτη, παραγωγού, και σεναριογράφου. Παρουσιάζει τις αφανείς, ξεχασμένες σήμερα, πρωτεργάτριες του Χόλιγουντ: από την Άλις Γκάι που σκηνοθέτησε την πρώτη ομιλούσα ταινία μέχρι την Λόις Βέμπερ, που έκανε το πρώτο έγχρωμο φιλμ και από την σεναριογράφο (και συνεργάτιδα της σταρ Μαίρη Πίκφορντ) Φράνσις Μάριον που κέρδισε δύο Όσκαρ, μέχρι την Ντόροθι Άρζνερ, σκηνοθέτιδα με μεγάλη επιρροή στο Χόλυγουντ.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνουν τρεις ελληνικές ταινίες: Το νέο ντοκιμαντέρ «Φαουέγια», της Μύρνας Τσάπα που παρακολουθεί μία γυναίκα από την Αίγυπτο, η οποία ζει στην Αθήνα μαζεύοντας αντικείμενα από τα σκουπίδια, την παλαιότερη μικρού μήκους ταινία «Άδεια», στην οποία η Εύα Στεφανή σκιαγραφεί το πορτρέτο της Ασιέ, μιας τσιγγάνικης καταγωγής κοπέλας, από το Δροσερό Ξάνθης, η οποία εκτίει την ποινή της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τη δίχρονη κόρη της και την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Μάρσας Μακρή «Ιερόσυλοι», στην οποία μία γυναίκα και ένας κατάκοιτος άντρας, απομονωμένοι στο διαμέρισμά τους, μοιράζονται μία ζωή διόλου ειδυλλιακή, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Το φετινό αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικείων Ταινιών «Elles Τournent» και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες», με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και του Μορφωτικού Κέντρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL