Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
"Έφυγε" ένας από τους κορυφαίους του αφρικανικού σινεμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έφυγε" ένας από τους κορυφαίους του αφρικανικού σινεμά

Ιντρίσα Ουεντραογκό

Ο Φινλανδός Άκι Καουρισμάκι τον θεωρούσε έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου και όχι μόνο του αφρικανικού: Μιλάμε για τον Ιντρίσα Ουεντραογκό από την Μπουρκίνα Φάσο, που έφυγε από τη ζωή έπειτα από εγκεφαλικό, σε ηλικία 64 ετών. Συνδύαζε στις ταινίες του την πολιτική ματιά με την ποιητική διάθεση, καυτηριάζοντας την υπανάπτυξη και την έντονη "κληρονομιά" της αποικιοκρατίας.

Γεννημένος το 1954 σε μια αγροτική περιοχή της τότε Άνω Βόλτα, σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι, στην περίφημη σχολή IDHEC. Είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών το 1990 με το φιλμ "Tilai" ("Ζήτημα τιμής"), όπου χρησιμοποίησε στοιχεία από την αρχαία ελληνική τραγωδία, μεταφερμένα σε μια αγροτική περιοχή της Αφρικής. Επανήλθε το 1993 με το πολυβραβευμένο "Samba Traore". Δουλεύοντας συστηματικά με την απεικόνιση της ζωής των κατοίκων αγροτικών περιοχών, ιδίως του Σαχέλ, στα βόρεια της χώρας του, δεν περιοριζόταν σε μια "κοινωνιολογική" ματιά, αλλά αναδείκνυε, με μια ανθρωποκεντρική, ποιητική αισιοδοξία, τα πρόσωπα, τους χαρακτήρες των ιστοριών του.

Η πατρίδα του, η Μπουρκίνα Φάσο, είναι πρώην γαλλική αποικία. Πριν κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1960, ονομαζόταν Άνω Βόλτα. Είναι από τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικής, παρά τη μεγάλη παραγωγή χρυσού που έχει. Μετονομάστηκε Μπουρκίνα Φάσο, που σημαίνει «χώρα των εντίμων» στις δύο τοπικές διαλέκτους. Στην πρωτεύουσά της, Ουαγκαντούγκου, φιλοξενεί το μοναδικό διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αφρικής, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και είναι περισσότερο γνωστό ως FESPACO, με τον Ιντρίσα Ουεντραογκό να βοηθά καθοριστικά στη διοργάνωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL