Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / Βραβείο για την τραυματισμένη από τον πόλεμο παιδική ηλικία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / Βραβείο για την τραυματισμένη από τον πόλεμο παιδική ηλικία

Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών του Σίμον Λέρεν Βίλμοντ

Mε μια λιτή τελετή απονομής των βραβείων έπεσε η αυλαία την Κυριακή το βράδυ στο “Ολύμπιον” του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την παρουσία και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, προκειμένου να επισφραγιστεί η παραχώρηση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αποθήκης Γ' του λιμανιού, για χρήση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο Δανός Σίμον Λέρεν Βίλμοντ με το ντοκιμαντέρ “Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών” ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, καθώς εκτός από τον Χρυσό Αλέξανδρο (το μεγάλο βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα), κέρδισε και το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), συν το βραβείο “Ανθρώπινες αξίες” που έχει θεσμοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων. Ο «Χρυσός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ. Η βραβευμένη ταινία μιλά για τη ζωή ενός δεκάχρονου ορφανού αγοριού που μεγαλώνει στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας μαζί με τη γιαγιά του, έχοντας “συνηθίσει” τους ήχους των εκρήξεων και των βομβαρδισμών, από έναν πόλεμο που δεν έχει τέλος...

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ) στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ «Μπαρονέζα» σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και «Μετεωρίτες» σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία).

Το βραβείο ντοκιμαντέρ για ταινία από το τμήμα “εικονικής πραγματικότητας” απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ «Μετέωροι» σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο (Ηνωμένο Βασίλειο) και «Η τελευταία καρέκλα 1&2» σε σκηνοθεσία Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία).

Τα βραβεία κοινού

Στην κατηγορία των ταινιών άνω των 50 λεπτών, από τις ελληνικές παραγωγές το κοινό του φεστιβάλ βράβευσε το ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στην κορυφή» σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα, ενώ από τις ξένες παραγωγές για το «Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ» επέλεξε το ντοκιμαντέρ «Πατέρες και γιοι» σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος).

Στην κατηγορία των ταινιών κάτω των 50 λεπτών, από τις ελληνικές παραγωγές το κοινό βράβευσε το ντοκιμαντέρ «Ζωγραφίζοντας...» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σταμάτη και της Ιωάννας Νεοφύτου, ενώ από τις ξένες παραγωγές επέλεξε το ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος κυνηγός του μελιού» σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ).

Η ΕΡΤ έδωσε το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού («Επιστροφή στην κορυφή»).

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βράβευσε με το ποσό των 3.000 ευρώ ένα ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του ελληνικού προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών: Το βραβείο δόθηκε στην ταινία «Η φωνή του Αντώνη» σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου.

Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε το δικό της βραβείο στο ντοκιμαντέρ «Αρκεί να μην είναι πόρνη» σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία), ενώ με ειδική μνεία τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία).

Το βραβείο της WWF απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ευχαριστούμε για τη βροχή» σε σκηνοθεσία Γιούλια Νταρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα).

Η επιτροπή της FIPRESCI, εκτός από το ντοκιμαντέρ “Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών”, βράβευσε και ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ από όσα συμμετείχαν στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ: Το βραβείο δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Πατρίδα από μάρμαρο» σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη. Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το δικό της βραβείο στο ντοκιμαντέρ «Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος», της Ελένης Αλεξανδράκη.

Η επιτροπή φοιτητών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης έδωσε τα δικά της “βραβεία νεότητας”: Ως καλύτερη ταινία βραβεύτηκε το ντοκιμαντέρ “Obscuro Barroco” σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα), ενώ το ειδικό βραβείο της επιτροπής απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ένα δέντρο θυμάται» σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL