Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ντοκιμαντέρ με πυξίδα τη ζωή σαν παζλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ντοκιμαντέρ με πυξίδα τη ζωή σαν παζλ

Η Ανιές Βαρντά και ο Γάλλος φωτογράφος και εικαστικός JR στα γυρίσματα του βραβευμένου στις Κάννες ντοκιμαντέρ «Πρόσωπα και ιστορίες», που θα προβληθεί την Παρασκευή

«Φέτος παρουσιάζουμε ντοκιμαντέρ μαχητικά, πρωτοποριακά, ψυχαγωγικά. Μιλούν για την παγκόσμια κοινωνία μας, την πολιτική, την ταυτότητα, τη μνήμη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το φαγητό, την μουσική, το σινεμά, τις τέχνες, τον έρωτα, άρα μιλούν για την ίδια τη ζωή». Αυτό τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) Ορέστης Ανδρεαδάκης δίνοντας το στίγμα της επετειακής 20ής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) που ξεκινά την Παρασκευή.

Η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ματαιώθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας, αλλά οι διοργανωτές αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση του προγράμματος με σχετική γραπτή ανακοίνωση. Η πρόεδρος του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό εξέφρασε τη χαρά της διότι «η Αποθήκη Γ', ο χώρος που αγαπάμε όλοι γιατί εκεί χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ κάθε Νοέμβριο από το 1999, θα είναι κομμάτι του Φεστιβάλ για όλο τον χρόνο» και υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και ότι έτσι θα ενισχυθεί με νέες δράσεις η ετήσια δραστηριότητα του ΦΚΘ.

Αρχή με Ανιές Βαρντά

Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του ΦΝΘ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το βραβευμένο στις Κάννες ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά και του Γάλλου φωτογράφου και εικαστικού JR, «Πρόσωπα και ιστορίες», που είναι υποψήφιο για το φετινό Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Μέχρι τις 11 Μαρτίου, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές, όπου και αναπτύσσεται το ΦΝΘ, θα προβληθούν συνολικά 180 ταινίες μεγάλου και 48 μικρού μήκους, σε όλες τις κατηγορίες, ενώ η αυλαία του θα πέσει με ένα εμβληματικό ντοκιμαντέρ, το βουβό αριστούργημα του Ζαν Βιγκό «Σχετικά με τη Νίκαια», που γυρίστηκε το 1930. Η προβολή θα γίνει με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Οι δύο ελληνικές συμμετοχές

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 10 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ (ανάμεσά τους και δύο ελληνικά), τα οποία επιλέχθηκαν με τον ίδιο τρόπο που έγινε και η επιλογή των ταινιών στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου, δηλαδή με πυξίδα ένα θέμα δανεισμένο από βιβλίο. «Αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα: το 'Ζωή οδηγίες χρήσεως' του Ζορζ Περέκ, ένα βιβλίο ποταμό, 600 σελίδων, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα παζλ που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ» σημειώνει ο Ορ. Ανδρεαδάκης. Οι ξένες συμμετοχές έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ οι ελληνικές είναι το "Obscuro Barroco" της Ευαγγελίας Κρανιώτη, το οποίο κέρδισε βραβείο επιτροπής Teddy στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου, και το ντοκιμαντέρ "Στο σώμα της" του Ζαχαρία Μαυροειδή. Την κριτική επιτροπή φέτος συναποτελούν οι Ανίκα Γκούσταφσον, κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος (Σουηδία), Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, υπεύθυνη προγράμματος του Φεστιβάλ του Σάντανς (ΗΠΑ), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτης (ΗΠΑ/Δανία), Γιάν Ρόφεκαμπ, διανομέας (Ολλανδία / Καναδάς), και Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης (Ελλάδα).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο αφιερώματα, ένα για την ελληνικής καταγωγής «γιαγιά του γαλλικού νέου κύματος» Ανιές Βαρντά, με 10 ντοκιμαντέρ, και ένα για «Το '68 πέρα από το '68» με 7 ταινίες που αναφέρονται στο έτος που συγκλόνισε τον κόσμο. Επίσης το 20ό ΦΝΘ δίνει carte blanche στην «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά Σάρα Ντράιβερ και την καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει τα αγαπημένα της ντοκιμαντέρ και το τελευταίο της για τον ζωγράφο Ζαν Μισέλ Μπασκιά και θα συνομιλήσει με το κοινό. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται και οι πρωτοπόροι σκηνοθέτες Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν, που η δουλειά τους θα παρουσιαστεί στην ενότητα Film Forward.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL