Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
"Παράθυρο" στον κόσμο, καθρέφτης αυτογνωσίας και μνήμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παράθυρο" στον κόσμο, καθρέφτης αυτογνωσίας και μνήμης

Τι μπορεί να θεωρηθεί "επικίνδυνο περιεχόμενο" στο Διαδίκτυο στην εποχή της πολιτικής ορθότητας; Την απάντηση δίνει το ντοκιμαντέρ "Ψηφιακοί καθαριστές" (The Cleaners) που συντάραξε το Φεστιβάλ του Σάντανς. Μια αόρατη "βιομηχανία ψηφιακού καθαρισμού" ξεσκαρτάρει από το ίντερνετ ό,τι δεν είναι αρεστό στους "επιτηρητές", επιβεβαιώνοντας την αίσθηση πως το παγκόσμιο χωριό εκφυλίστηκε σ' ένα δίκτυο με πληθωρισμό ψευδογεγονότων... Με αφορμή την ταινία, που υπογράφουν οι Χανς Μπλοκ, Μόρις Ρίζεβικ, το επετειακό 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (2 έως 11 Μαρτίου) διοργανώνει τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Αποθήκη Γ' συζήτηση, παρουσία του σκηνοθέτη Χανς Μπλοκ, αλλά και του Μιχάλη Μπλέτσα, διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT.

Και την Παρασκευή 9 Μαρτίου στο "Ολύμπιον" το Φεστιβάλ ξενυχτά με έναν μουσικό σινεμαραθώνιο, με αγαπημένα μουσικά ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει αίσθηση τα τελευταία χρόνια: Κερτ Κομπέιν, Γιάννης Αγγελάκας, Magnetic Fields, Pulp και Τζορτζ Μάικλ... Αλλά ακόμα κι αν η διάθεσή σας είναι για ένα ταξίδι στο διάστημα, έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα πάντα για το ταξίδι του Voyager, το Σάββατο 3 Μαρτίου, στις 8 μ.μ. στο "Ολύμπιον", στην προβολή του ντοκιμαντέρ "Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας" της Έμερ Ρέινολντς. Το 1977, μια ομάδα επιστημόνων της NASA εκτόξευσε το διαστημόπλοιο Voyager που, με υπολογιστική μνήμη μικρότερη από 1/260.000 της μνήμης ενός σύγχρονου κινητού τηλεφώνου, ξεκίνησε να εξερευνήσει τα πιο απόμακρα σημεία του ηλιακού μας συστήματος. Από τότε το Voyager (αλλά και το "αδερφάκι" του που εκτοξεύτηκε λίγο αργότερα) στέλνει στη Γη εκπληκτικό οπτικό υλικό από πλανήτες όπως o Ποσειδώνας, ο Ουρανός, ο Κρόνος και ο Δίας. Μετά την προβολή, ακολουθεί συζήτηση με τον πολυβραβευμένο επιστήμονα και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτη Κριμιζή, στέλεχος της NASA.

Η ελληνική "ματιά"

Πλούσια είναι η φετινή σοδειά των ελληνικών ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη: Ο έμπειρος Γιώργος Αυγερόπουλος παρουσιάζει τον άγνωστο πόλεμο του νερού στην Ευρώπη, στο ντοκιμαντέρ "Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη". Ένα δημόσιο αγαθό γίνεται λεία εταιρικών συμφερόντων. "Η θηλιά" του Θωμά Σίδερη καταπιάνεται με τα δεινά της ελευθεροτυπίας και την καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, με "ορόσημο" το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Το ντοκιμαντέρ "Αναζητώντας τον Ανδρέα: Πολιτική ηγεσία σε περίοδο κρίσης" των Χάρη Μυλωνά και Θοδωρή Προδρομίδη διερευνά τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, θέτοντας το ερώτημα αν ήταν μεταρρυθμιστής ή λαϊκιστής... Τη ζωή του Τάκη Λουκανίδη (1937-2018), από τον απαγχονισμό του πατέρα του στην Κατοχή, μέχρι τους θριάμβους του στα γήπεδα, αναδεικνύει το ντοκιμαντέρ "Θρύλοι των γηπέδων: Τάκης Λουκανίδης" του Λεωνίδα Πανονίδη. Στο "In Situ" της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη παρακολουθούμε μια συναρπαστική περιπλάνηση στη σύγχρονη αυτοσχεδιαστική μουσική, από τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '80, στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιταλία και Γερμανία.

Το ντοκιμαντέρ "ΜΕΤΑ-Στοιχεία για το 2017" του Γιώργου Χρ. Ζέρβα προβάλλει ένα μωσαϊκό της σημερινής ελληνικής κοινωνίας: Με βάση τις ραδιοφωνικές διαδικτυακές εκπομπές ενός δικτύου αλληλεγγύης ανοιγόμαστε σε χαρακτηριστικά πρόσωπα, πράξεις, γεγονότα του 2017. Ένας ερασιτεχνικός θίασος από άνεργους, άστεγους, εργαζόμενους, απεξαρτημένους, πρόσφυγες... Αλληλεγγύη, αναστοχασμός των αξιών, αλλά και μοναξιά...

Αφιερωμένο στον Μανώλη Γλέζο είναι το φιλμ "Ο τελευταίος παρτιζάνος" του Ανδρέα Χατζηπατέρα που σκιαγραφεί το πορτρέτο αυτού του ζωντανού θρύλου. Το φιλμ "Οι παρτιζάνοι των Αθηνών" των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα παρουσιάζει την ΕΑΜική Αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα μέσα από 14 ιστορίες, που αποτυπώνουν την πάλη ενός ολόκληρου λαού ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Τοποθετημένο στη σημαδιακή περίοδο 1967-1974, το ντοκιμαντέρ "Μνήμη και μαρτυρίες: Η μακρά νύχτα της δικτατορίας" του Ιωάννη Ξηρουχάκη τέμνει τη σύγκρουση ανάμεσα στον αυταρχισμό της χούντας και τις αντιστασιακές ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το ντοκιμαντέρ "Το Αμάρι στις φλόγες" του Τάσου Μπιρσίμ εστιάζει στις ομαδικές εκτελέσεις των Γερμανών σε οκτώ χωριά του Ρεθύμνου στις 22 Αυγούστου 1944, σαν αντίποινα στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Καρλ Κράιπε.

Ανατριχιαστικές στιγμές καταγράφει το ντοκιμαντέρ "Το μπαλκόνι - Μνήμες Κατοχής" του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη: Στο χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων, οι νεότερες γενιές ακούν για πρώτη φορά τις μαγνητοφωνημένες μαρτυρίες των προγόνων τους που επέζησαν από τις μαζικές δολοφονίες των ναζί, το 1943.

"Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος": Η Ελένη Αλεξανδράκη παραδίδει ένα πορτρέτο του φίλου της, δοκιμιογράφου Κωστή Παπαγιώργη, μέσα από λόγια δικά του αλλά και ανθρώπων που τον γνώρισαν. "Η μέθοδος" του Χάρη Γουλιάτου αποτυπώνει την εμπειρία του Περικλή Κοροβέση, με την πολύμηνη φυλάκιση και τα βασανιστήρια που υπέστη από το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα γεννιέται μια θεατρική ομάδα κρατουμένων, η οποία δίνει παραστάσεις και σε άλλες φυλακές. Μια διεργασία λυτρωτική και απελευθερωτική, που καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ "Επιστροφή" του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.

Η Πάολα Ρεβενιώτη φέρνει στη Θεσσαλονίκη το ντοκιμαντέρ "Welcome - Καλωσόρισμα", όπου ομάδες αλληλεγγύης περιγράφουν στην κάμερα όσα έζησαν με τα κύματα προσφύγων στη Λέσβο. Σε μια αθηναϊκή αποθήκη, μια γυναίκα και πέντε άνδρες από διαφορετικές χώρες της Μέσης Ανατολής αφηγούνται στη γλώσσα τους θραύσματα από τη ζωή τους, στο "Interlude" των Τζόσουα Όλστχορν και Λευτέρη Καλτσά.

Οι ρατσιστικές αντιδράσεις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Ωραιοκάστρου, με αφορμή την ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία, είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ "Ένα σχολείο ενάντια στον ρατσισμό" του Μιχάλη Αγραφιώτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL