Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
O Γουόνγκ Καρ Γουάι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Γουόνγκ Καρ Γουάι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου

Ο θρυλικός Κινέζος σκηνοθέτης Γουόνγκ Καρ Γουάι (Wong Kar-wai) με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το διαγωνιστικό τμήμα στο επερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου, σύμφωνα με το Variety.

Ο Γουόνγκ, ο οποίος γεννήθηκε στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά εδραίωσε την κινηματογραφική του καριέρα στο Χονγκ Κονγκ έχει κερδίσει το βραβείο Tiantan, το κορυφαίο του Φεστιβάλ με την ταινία του «The Grandmaster» το 2014.

Έχει σκηνοθετήσει τα φιλμ «In The Mood for Love» και «Chungking Express» που έγιναν εμβληματικά για τη νέο- νουάρ αισθητική τους, τα πλούσια, εντυπωσιακά, ασυνήθιστα χρώματα, την κινεζική γλώσσα και την οπτική ταυτότητα του Χονγκ Κονγκ.

Η οικογένεια του Γουόνγκ μετανάστευσε από τη Σαγκάη στο Χονγκ Κονγκ το 1963.

Καθώς η οικογένεια δεν είχε φίλους ή συγγενείς στο Χονγκ Κονγκ και δεν μιλούσε καντονέζικα, ο Γουόνγκ πήγαινε τακτικά στον κινηματογράφο με τη μητέρα του.

«Οφείλω τα πάντα στη μητέρα μου. Η μητέρα μου είναι λάτρης του σινεμά - της άρεσε να παρακολουθεί ταινίες. Επειδή δεν είχαμε φίλους και συγγενείς σε αυτή τη νέα πόλη, το μόνο που της άρεσε ήταν να με πηγαίνει στον κινηματογράφο. Σχεδόν κάθε μέρα βλέπαμε ταινίες - γαλλικές ταινίες, ταινίες του Hollywood, ιταλικές ταινίες, ταινίες από την Ταϊβάν και τοπικές παραγωγές. Αυτή ήταν η κινηματογραφική μου σχολή, η μόρφωσή μου» τόνισε ο Γουόνγκ όταν παρέλαβε το βραβείο Lumiere στη Λυόν το 2017.

Σπούδασε γραφιστική στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ και παρακολούθησε σειρά μαθημάτων για μελλοντικούς σχεδιαστές παραγωγής και διευθυντές στο τηλεοπτικό δίκτυο TVB, αλλά εργάστηκε αρχικά ως σεναριογράφος.

«Ήμουν πολύ, πολύ τυχερός γιατί τότε ξεκίνησε η λεγόμενη χρυσή εποχή της κινηματογραφίας του Χονγκ Κονγκ. Υπήρχαν πολλά χρήματα γύρω, υπήρχαν πολλές ευκαιρίες και οι άνθρωποι ενθαρρύνθηκαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, κάτι ενδιαφέρον» εξήγησε. «Ακόμη και ο Κρις Ντόιλ ήρθε στο Χονγκ Κονγκ» είπε για τον Αυστραλό κινηματογραφιστή, τον στενό του συνεργάτη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου υποστηρίζεται από τις αυτοδιοικητικές αρχές του Πεκίνου και άλλα κυβερνητικά τμήματα. Πριν από μερικά χρόνια έγιναν κινήσεις για να σταματήσουν τα διαγωνιστικά τμήματα στα κυριότερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κίνας, ωστόσο διατηρήθηκαν, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Variety.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου διεξάγεται στις 15-22 Απριλίου 2018 στην κινεζική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL