Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ντοκιμαντέρ με "οδηγίες ζωής" στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντοκιμαντέρ με "οδηγίες ζωής" στη Θεσσαλονίκη

"The Distant Barking of Dogs" του Σιμόν Λέρεν Βίλμοντ

Το επετειακό 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ξεκινά στις 2 Μαρτίου (έως τις 11 του μήνα), θα έχει για "πυξίδα" του προγράμματός του το διάσημο βιβλίο "Ζωή, οδηγίες χρήσεως" του Ζορζ Περέκ. Ένα βιβλίο ποταμός, 600 σελίδων και εκατοντάδων ιστοριών, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα παζλ που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Ο Περέκ προ(σ)καλεί τον αναγνώστη σε ένα διανοητικό παιχνίδι που ακροβατεί πάνω σε έννοιες όπως χρόνος, ματαιότητα, μνήμη, ευτυχία, ζωή και θάνατος. Και η επιλογή των ταινιών της φετινής διοργάνωσης (χθες ανακοινώθηκαν μονάχα οι ξένες ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος, οι ελληνικές έπονται) μοιάζει με έναν λαβύρινθο οι τοίχοι του οποίου είναι φτιαγμένοι με υλικά παρμένα από τη λογοτεχνία και τα εικαστικά... Αναλυτικά, οι ταινίες που ανακοινώθηκε χθες ότι θα συμμετάσχουν:

"Las cinephilas" της Μαρία Άλβαρες. Ντοκιμαντέρ από την Αργεντινή, όπου έξι ηλικιωμένες γυναίκες από την Ισπανία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη μοιράζονται ένα κοινό πάθος-τρόπο ζωής: το σινεμά, σαν αντίδοτο στη μοναξιά και στον χρόνο που περνά.

"Meteors" του Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία-Τουρκία): Τι κοινό έχουν ένα κοπάδι αγριοκάτσικα σε απόκρημνα βουνά, μια ολονύχτια γιορτή και μια βροχή από μετεωρίτες που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό σε ένα χωριό της Τουρκίας; Μια διαδρομή στη μνήμη μαζί με ένα πολιτικό σχόλιο σε αυτό το εικαστικά πανέμορφο πειραματικό ντοκιμαντέρ.

"Awaken" του Τζιαγουέι Νινγκ (Κίνα): Οι πάγοι λιώνουν και η άνοιξη έρχεται ξανά σε ένα μικρό χωριό της Κίνας. Ένας ψαράς ετοιμάζεται να ψαρέψει και πάλι. Πρέπει να πάει κόντρα στις δυνάμεις της φύσης, να επιβιώσει μέσα στο απέραντο λευκό. Το μεγαλείο της φύσης -και η θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτή- αποτυπώνεται με σπάνια δεξιοτεχνία από έναν νεαρό σκηνοθέτη.

"Angkar" της Νίρι Αντελίν Χάι (Γαλλία): Ο πατέρας της σκηνοθέτιδας, επιζών της γενοκτονίας στην Καμπότζη, επιστρέφει στο χωριό όπου έζησε τις πιο φρικαλέες στιγμές της ζωής του. Συναντά εκείνους που τον βασάνισαν και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τους εφιάλτες του.

"Hotel Jugoslavija" του Νικολά Βανιέρ (Ελβετία): Υπήρξε το μεγαλύτερο ξενοδοχείο των Βαλκανίων, μυθικός πόλος έλξης της πολιτικής και καλλιτεχνικής αφρόκρεμας. Μνημείο των αλλαγών που υπέστη η χώρα, από τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο στη Σερβία του Μιλόσεβιτς...

"The Distant Barking of Dogs" του Σιμόν Λέρεν Βίλμοντ (Δανία): Πώς επιβιώνει και μεγαλώνει ένα παιδί εγκλωβισμένο μέσα σε έναν πόλεμο; Και ποια είναι τα σημάδια που μένουν; Ο μικρός Όλεγκ ζει μαζί με τη γιαγιά-φύλακα άγγελό του σε μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη, ένα σχεδόν ερημωμένο μικρό χωριό της Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

"Baronesa" της Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία): Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναίκα σε φαβέλα; Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις φαβέλες όπως δεν τις έχουμε ξαναδεί: μέσα από την καθημερινότητα δύο γυναικών που ζουν στον άγριο κόσμο τους, κάπου στα περίχωρα του Μπέλο Οριζόντε στη Βραζιλία. Ένας μικρόκοσμος, όπου κόντρα στη βία, στους κινδύνους και στα αδιέξοδα, η γυναικεία φύση βρίσκει τον τρόπο να επιβιώνει.

"All that Passes by a Window that Doesn't Open" του Μάρτιν ΝτιΤσίκο (ΗΠΑ-Κατάρ): Εργάτες από το Αζερμπαϊτζάν κατασκευάζουν έναν νέο σιδηρόδρομο τελευταίας τεχνολογίας. Ένας σταθμάρχης στην Αρμενία περιμένει εδώ και είκοσι χρόνια τα τρένα να περάσουν σε σύνορα κλειστά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL