Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Η περίπτωση Γούντι Αλεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η περίπτωση Γούντι Αλεν

Ντίλαν Φάροου - Γούντι Αλεν: Μια "οικογενειακή ιστορία" κακοποίησης πασπαλισμένη με χολιγουντιανή χρυσόσκονη

Η υπόθεση είναι παλιά, αλλά την τελευταία φορά που είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο, τον Φεβρουάριο του 2014, αντιμετωπίστηκε με αμηχανία, αδιαφορία, σιωπή: Η θετή κόρη του ζεύγους Γούντι Άλεν - Μία Φάροου, η Ντίλαν, έχει καταγγείλει τον διάσημο σκηνοθέτη ότι το 1992, ενώ ήταν επτά ετών, την κακοποίησε σεξουαλικά στη σοφίτα του σπιτιού της Μία Φάροου στο Κονέκτικατ.

Η 32χρονη σήμερα Ντίλαν επανέλαβε τις κατηγορίες της πρόσφατα, μία εβδομάδα προτού απονεμηθούν οι Χρυσές Σφαίρες, εντάσσοντας την υπόθεση στο ρεύμα καταγγελιών για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που σαρώνει τον χώρο του θεάματος, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Λέω την αλήθεια και νομίζω ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι έχει βαρύτητα η μαρτυρία ενός θύματος" δηλώνει η Ντίλαν και προσθέτει: "Είμαι οργισμένη, πληγωμένη, μετά απ' όλα αυτά τα χρόνια που με αγνοούσαν και δεν με πίστευαν. Γιατί ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν και άλλες διασημότητες εκδιώχτηκαν από το Χόλιγουντ, ενώ ο Γούντι Άλεν υπογράφει συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Amazon;".

Και ναι, τώρα το ρεύμα κινείται εναντίον του Γούντι Άλεν με ταχύτητα που εντυπωσιάζει: Ο ένας μετά τον άλλον οι ηθοποιοί που συμμετείχαν στην τελευταία ταινία του "Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη" (που ακόμη δεν έχει βρει τον δρόμο για τις αίθουσες και πλέον εκφράζονται αμφιβολίες για την τύχη της) έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν ξανά μαζί του και, απαρνούμενοι την αμοιβή τους, την προσέφεραν σε οργανώσεις που μάχονται κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ή κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας.

Ο μοναδικός ηθοποιός που υπερασπίστηκε τον Άλεν ήταν ο Άλεκ Μπάλντουιν χαρακτηρίζοντας "άδικες" τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση με τα όσα καταγγέλλει η Ντίλαν διερευνήθηκε σε δύο πολιτείες, της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ, και αποφασίστηκε να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του...

Αλλά υπάρχει και μία κρίσιμη παράμετρος στη σύγκρουση της Ντίλαν με τον πατριό της Γούντι Άλεν, καθώς έχει και τη στήριξη του αδελφού της Ρόναν, βιολογικού γιου του Άλεν: "Αγαπώ και υποστηρίζω την αδελφή μου και νομίζω ότι τα λόγια της μιλούν από μόνα τους". Και σε πρόσφατες δηλώσεις του στο περιοδικό "Hollywood Reporter" πρόσθεσε μια φράση - κλειδί: «Η οικογενειακή μου ιστορία με έκανε να γνωρίζω καλά τι σημαίνει κατάχρηση εξουσίας, από τα μικρά μου χρόνια».

Ο Ρόναν είναι σήμερα διάσημος δικηγόρος, και μάλιστα είναι ο άνθρωπος που προσκόμισε τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Ο πατέρας του, ο Γούντι Άλεν, έχει πάρει αποστάσεις από αυτόν, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν είναι πράγματι γιος του...

Ως προς τη δικαστική διερεύνηση, η υπόθεση του 1992 κατέληξε σε αρχειοθέτηση ένα χρόνο αργότερα, αν και ο εισαγγελέας της πολιτείας του Κονέκτικατ βρήκε "πιθανό αίτιο" προκειμένου να απαγγελθεί κατηγορία εναντίον του Γούντι Άλεν. Ωστόσο αποφάσισε να μην προχωρήσει, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το παιδί - θύμα, λαμβάνοντας υπόψη την ευάλωτη κατάστασή του.

Το 1994 δικαστήριο της Νέας Υόρκης αρνήθηκε στον σκηνοθέτη το δικαίωμα να επισκέπτεται την Ντίλαν μετά τη γνωμάτευση δύο ψυχολόγων που είχαν κρίνει ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του κοριτσιού το «να είναι υποχρεωμένο να τον βλέπει».

Η Ντίλαν κατηγορεί από τότε τον Γούντι Άλεν ότι με τις δικαιολογίες που προτάσσει ανακυκλώνει διαστρεβλώσεις και ψέματα. Επισημαίνει πως η υπόθεσή της δεν βγήκε στην επιφάνεια ως "παρεπόμενο" της σύγκρουσης ανάμεσα στη Μία Φάροου και τον Γούντι Άλεν, όπως ισχυρίζεται εκείνος: ήταν ένας παιδίατρος που ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία με βάση τα όσα του εξιστόρησε η Ντίλαν.

Επιπλέον, ενώ ο Γούντι Άλεν ισχυρίζεται πως δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ στο παρελθόν για παρόμοιο περιστατικό, τα δικαστικά αρχεία αποδεικνύουν πως βρισκόταν σε "θεραπεία" γι’ αυτό που ο ψυχίατρός του είχε περιγράψει ως "ανάρμοστη συμπεριφορά" προς την Ντίλαν ήδη από το 1991.

Ο Άλεν Στιούαρτ Κένιγκσμπεργκ, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Γούντι Άλεν, είχε δημιουργήσει εδώ και χρόνια για τη μεγάλη οθόνη την περσόνα του νευρωτικού, ανασφαλούς αλλά και εγωκεντρικού χιουμορίστα δημιουργού της Ανατολικής Ακτής, που ξεκίνησε να αναπλάθει καλλιτεχνικά τον θαυμασμό του για Ευρωπαίους δημιουργούς όπως ο Μπέργκμαν ή ο Φελίνι.

Είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου, με πολλά βραβεία για τις 50 περίπου ταινίες που γύρισε σε ισάριθμα χρόνια καριέρας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την τελευταία του ταινία "A Rainy Day in New York" ("Μια βροχερή ημέρα στη Νέα Υόρκη"). Ορισμένοι παράγοντες του Χόλιγουντ σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία ταινία στην καριέρα του Γούντι Άλεν, ενώ εκτιμούν ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να μείνει τελικά "στο ράφι" και να μην προβληθεί ποτέ στις αίθουσες εξαιτίας του σκανδάλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL