Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου στην Αθήνα

Eurokinissi

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 4 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη και περιλαμβάνει οκτώ ταινίες

Ημέρες Ιρανικού Κινηματογράφου φιλοξενεί, για πρώτη φορά, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από την 1η έως τις 4 Φεβρουαρίου, με οκτώ ιρανικές ταινίες (έξι μυθοπλασίας και δύο ντοκιμαντέρ) παραγωγής των τελευταίων ετών.

Οι ταινίες πραγματεύονται πτυχές της καθημερινής ζωής σε διάφορα μέρη του Ιράν με τον τρόπο του ποιητικού, αισθητικού, χαμηλόφωνου, διεισδυτικού και ουμανιστικού ιρανικού κινηματογράφου.

Πρόκειται για τις εξής ταινίες:

- Εδώ χωρίς εμένα, του Μπαχράμ Ταβακολί,
- Τόσο απλά, του Σεγιέντ Ρεζά Μιρκαριμί,
- Πισίνα ζωγραφικής, του Ναζιάρ Μιρί,
- Κουράγιο, των Αφσχίν Χασεμί και Μοχσέν Γκαραϊ,
- Ένας κύβος ζάχαρης, του Σεγιέντ Ρεζά Μιρκαριμί,
- Μr Yousef, του Aλί Ραφί.

Σύμφων με τους διοργανωτές, η θεματολογία των εν λόγω ταινιών καλύπτει μία ευρεία γκάμα, από τον ρόλο της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία μέχρι τον πόλεμο και τη νοητική στέρηση, ενώ ένα φιλμ εμπνέεται από τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς.

Πανευρωπαϊκή πρεμιέρα κάνει η ταινία έναρξης «Τhe Last Supper» (Το τελευταίο δείπνο), του Μοχάμαντ Γκανεφάρντ, ο οποίος θα παραβρεθεί στην προβολή της ταινίας, προσκεκλημένος της ιρανικής πρεσβείας.

Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Γκανεφάρντ μάς μεταφέρει στο αρχαίο χριστιανικό χωριό Μααλούλα της Συρίας, όπου επι χρόνια συνυπάρχουν αρμονικά μουσουλμάνοι και χριστιανοί, μιλώντας τα αραμαϊκά, τη γλώσσα που μιλούσε ο Χριστός.

Κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το χωριό δέχτηκε βάναυση επίθεση από εξτρεμιστές μουσουλμάνους, οι οποίοι έκαψαν τις εκκλησίες, λεηλάτησαν τα αρχαία αντικείμενα που βρίσκονταν στα μοναστήρια, βανδάλισαν τις χριστιανικές εικόνες και πήραν ομήρους μοναχές και παιδιά.

Kαθημερινά, η έναρξη των προβολών θα πραγματοποιείται με το 25λεπτο ντοκιμαντέρ Spring Wind (Ο αέρας της Άνοιξης) του Φαζίν Ρεζαγιάν, μία παραγωγή του υπουργείου Τουρισμού του Ιράν, που παρουσιάζει τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μορφωτικό Κέντρο της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, με αφορμή την 39η επέτειο της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο