Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Κεν Λόουτς: / Κεν Λόουτς: Εχθρός είναι η απληστία και η εκμετάλλευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεν Λόουτς: / Κεν Λόουτς: Εχθρός είναι η απληστία και η εκμετάλλευση

Μαχητικός, και ταυτόχρονα εξαιρετικά απλός και ανθρώπινος στη συμπεριφορά του, ο Κεν Λόουτς κέρδισε όσους βρέθηκαν χθες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ για να τον ακούσουν. Ο Βρετανός σκηνοθέτης, που βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, μίλησε για τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας αλλά και για τον κινηματογράφο, «αυτό το συναρπαστικό μέσο που έχουμε για να λέμε την αλήθεια, με πολλούς τρόπους και μορφές έκφρασης».

Στα 81 του χρόνια, ο Βρετανός δημιουργός επισήμανε για μια ακόμη φορά πως «ο εχθρός είναι οι μεγάλες μπίζνες και η απληστία σε όλους τους τομείς. Το ίδιο ισχύει και στη βιομηχανία του θεάματος, με όλους τους χορηγούς και τα ιδρύματα που βρίσκονται πίσω από τα πολιτιστικά μας αγαθά».

Μίλησε για τους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν και τον εμπνέουν: «Είναι αυτοί που λένε ‘όχι’, εκείνοι που δεν διστάζουν να πουν ‘φτάνει πια’», και ανέφερε ως παράδειγμα τους συμπατριώτες του γιατρούς που δεν δίστασαν να καταγγείλουν τη βρετανική κυβέρνηση ότι καταστρέφει το σύστημα υγείας επιτρέποντας σε ιδιωτικές εταιρείες να κερδοσκοπούν... Ανέφερε επίσης τους εργαζομένους στα τρένα, που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το προσωπικό ασφαλείας, ακριβώς επειδή αυτό θα σήμαινε κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών.

Μίλησε και για το δικό του «όχι» στο Χόλιγουντ, όταν του είχαν προτείνει να δουλέψει στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. «Είπα όχι στο Χόλιγουντ γιατί είχα μόλις κάνει οικογένεια κι επειδή δεν με ενδιέφερε το αμερικανικό σινεμά». Και πρόσθεσε με χιούμορ «και βέβαια γιατί στην Αμερική δεν παίζουν καλό ποδόσφαιρο».

Ερωτηθείς για το Brexit τόνισε ότι το κύριο ζήτημα δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους αλλά με τα κέρδη των πολυεθνικών. «Αλλά για να αντισταθούμε στη νέα τάξη πραγμάτων, οι Βρετανοί δεν μπορούν μόνοι τους, ούτε οι Έλληνες μπορούν μόνοι τους. Οι λαοί πρέπει να βρουν σημεία συνεννόησης και να συνεργαστούν. Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις θέλουν τη σύγκρουση ανάμεσα στους εργάτες διαφορετικών χωρών ώστε να έχουν εν τέλει φτηνό εργατικό δυναμικό...».

Για τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Κεν Λόουτς εξέφρασε την υποστήριξή του, προσθέτοντας: «Σήμερα οι Εργατικοί είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, με 600.000 μέλη».

Στην τέχνη δεν υπάρχουν "Πρέπει"...

Ανατρέχοντας στην αρχή της καριέρας του, στην Αγγλία της δεκαετίας του `60, επισήμανε πως εκείνη την εποχή η αγγλική τηλεόραση έδινε πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να εκφραστούν. «Τα χρόνια εκείνα η άρχουσα τάξη αισθανόταν ασφάλεια, δεν ένιωθε να απειλείται από την εργατική τάξη. Σήμερα αυτό δεν ισχύει πια, η άρχουσα τάξη δεν νιώθει ασφαλής και η κατάσταση είναι χειρότερη. Το ηθικό καθήκον του καλλιτέχνη είναι να λέει την αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνεται. Και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους Αλλά οποιαδήποτε πρόταση αρχίζει με το ‘Ο κινηματογράφος πρέπει...’ προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Στην τέχνη δεν υπάρχουν ‘Πρέπει’...».

Η Ε.Ε. φτιάχτηκε για τις πολυεθνικές

«Στηρίζοντας τον ελληνικό λαό το μόνο που έκανα ήταν ό,τι και άλλοι άνθρωποι που είχαν δει τι συνέβη εδώ στην Ελλάδα. Εξέφρασα αλληλεγγύη, αυτό είναι όλο. Ότι είμαι μαζί σας. Αυτό που συνέβη εδώ αλλά και ό,τι έχει συμβεί σε κάθε γωνιά της Ευρώπης εκθέτει την φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόκειται για μια Ένωση που θέλει το συμφέρον των ανθρώπων αλλά για μια Ένωση που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών. Αυτή ήταν η θεμελιώδης αρχή της δημιουργίας της. Δεν φτιάχτηκε για να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων αλλά για να αυξάνει τα έσοδα των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL