Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κεν Λόουτς: Ο κινηματογράφος είναι το μέσο για να λέμε την αλήθεια

Eurokinissi

«Δεν ξέρω τι να πω στους καλλιτέχνες, παρά να λένε την αλήθεια με οποιοδήποτε τρόπο και καλλιτεχνική έκφραση», σημείωσε ο Βρετανός σκηνοθέτης μιλώντας στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, προσκεκλημένος από το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το αδιαχώρητο επικράτησε σήμερα στην προγραμματισμένη συζήτηση του Κεν Λόουτς με το κοινό. Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ έσφυζε από κόσμο που παρακολούθησε επί δύο ώρες τον σκηνοθέτη των αριστουργηματικών ταινιών «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», «Γη κι ελευθερία», «Εγώ ο Ντιάνιελ Μπλέικ».

Ο Κ.Λόουτς βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος από το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και παρέλαβε το τιμητικό βραβείο «Φοίβος» του Πανοράματος.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου για την πολιτική επικαιρότητα, το brexit, την Καταλωνία. Και φυσικά, για τον κινηματογράφο, «αυτό το συναρπαστικό μέσο για να λέμε την αλήθεια με πολλούς τρόπους και καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης.

«Γιατί τα ψέματα» είπε ο Κ.Λόουτς, «οδηγούν στο Χόλυγουντ. Και να μην ακούω την φράση, ο κινηματογράφος έπρεπε να…».

Στα 81 του χρόνια, ο κορυφαίος σκηνοθέτης συνεχίζει με το ίδιο μαχητικό πνεύμα να υποστηρίζει ότι «ο εχθρός είναι οι μεγάλες μπίζνες και η απληστία σε όλους τους τομείς, εξίσου και στην βιομηχανία του θεάματος, με όλους του χορηγούς και τα ιδρύματα που βρίσκονται πίσω από τα πολιτιστικά μας αγαθά».

Μίλησε για την Ευρώπη που πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη των λαών κι όχι για μια «Ένωση που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων».

Πρέπει, είπε, «να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κίνημα, που θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των ανθρώπων, της εργατικής τάξης», ενώ αποχαιρέτησε το κοινό με την προτροπή: «οργανωθείτε σε πολιτικά κινήματα».

- Για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο: «Το ευρωπαϊκό σινεμά πάντα με συναρπάζει. Είναι πολύμορφο, πολύγλωσσο, διαθέτει πολλά νέα ταλέντα με εξαίρετες ταινίες. Η ευρωπαϊκή κινηματογραφία θα έπρεπε να ενισχύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να μην συμβαίνει αυτό που βλέπουμε: να φεύγουν τα κινηματογραφικά συνεργεία σε χώρες με φτηνά εργατικά» είπε ο Κεν Λόουτς, φέρνοντας το παράδειγμα της Ρουμανίας.

- Ποιοί άνθρωποι τον εμπνέουν; «Οι άνθρωποι που μας εμπνέουν είναι αυτοί που λένε "όχι", εκείνοι που δεν διστάζουν να πουν "φτάνει πια". Όπως οι γιατροί που είπαν όχι στην κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας, η οποία καταστρέφει το σύστημα υγείας ιδιωτικοποιώντας το. Οι άνθρωποι που μας εμπνέουν είναι οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, που είπαν "όχι" στη μείωση του προσωπικού ασφαλείας, για να μην μπει σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών».

- Η Αριστερά στην Αγγλία διευρύνεται: «Χάρη στην Δεξιά, η Αριστερά στην Αγγλία με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και το Κόμμα των Εργατικών διευρύνεται, το κόμμα έχει ήδη 600.000 μέλη. Είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που θα φέρει τις μεγάλες αλλαγές. Ας ελπίσουμε ότι όταν ανεβούν στην εξουσία θα παραμείνουν ενωμένοι και δεν θα διασπαστούν».

- Για την υποστήριξη του στους Έλληνες: «Έκανα ό,τι έκανε και άλλος κόσμος που είχε δει τι έχει συμβεί εδώ στην Ελλάδα. Εξέφρασα αλληλεγγύη, αυτό είναι όλο. Ότι είμαι μαζί σας» είπε ο Κεν Λόουτς. «Δεν ξέρω τι να πω στους καλλιτέχνες, παρά να λένε την αλήθεια με οποιοδήποτε τρόπο και καλλιτεχνική έκφραση» πρόσθεσε ο ίδιος.

- Για την Καταλωνία: «Δυστυχώς δεν παίρνουμε επαρκή πληροφόρηση κι είναι δύσκολο να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει αυτή την ώρα στην Καταλονία, ένα θέμα που πάει πίσω κάτι αιώνες. Όμως, δεν ακούω τους υποστηρικτές της αυτονομίας να συζητούν για την ανεργία που αντιμετωπίζουν τώρα. Πού είναι τα αιτήματα της κοινωνικής αλλαγής;».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο