Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Βούλγαρης - Καρυστιάνη στη Θεσσαλονίκη για "Το τελευταίο σημείωμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βούλγαρης - Καρυστιάνη στη Θεσσαλονίκη για "Το τελευταίο σημείωμα"

Η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Παντελής Βούλγαρης στην πρεμιέρα της ταινίας και ανάμεσά τους οι πρωταγωνιστές Μελία Κράιλινγκ και Ανδρέας Κωνσταντίνου

Ήταν μια βραδιά φορτισμένη με συγκίνηση και οι θεατές παρέμειναν στην αίθουσα για μία ολόκληρη ώρα μετά το τέλος της προβολής, προκειμένου να συζητήσουν με τους συντελεστές: τον Παντελή Βούλγαρη, την Ιωάννα Καρυστιάνη, με την οποία ο σκηνοθέτης συνυπογράφει το σενάριο, τους πρωταγωνιστές Ανδρέα Κωνσταντίνου και Μελία Κράιλινγκ, τον νέο ηθοποιό Βασίλη Σύρρο, τον διευθυντή φωτογραφίας Σίμο Σαρκετζή και τον παραγωγό Γιάννη Ιακωβίδη.

Η ταινία αναφέρεται στους διακόσιους εκτελεσμένους την Πρωτομαγιά του 1944, στην Καισαριανή, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Ανάμεσά τους και ο Ναπολέων Σουκατζίδης, διερμηνέας, που αρνήθηκε να σώσει τη ζωή του εις βάρους κάποιου άλλου κρατούμενου. Ο Σουκατζίδης γεννήθηκε στην Προύσα το 1909. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κρήτη. Εργάστηκε ως λογιστής και υπήρξε πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου. Ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση, ως μέλος του ΚΚΕ.

Ο Παντελής Βούλγαρης ανέβηκε στη σκηνή του «Ολύμπιον» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έκανα μια πρόσθεση - αφαίρεση πριν έρθω σήμερα εδώ: 2017-1965, 52 χρόνια έρχομαι στο Φεστιβάλ. Κλείσαμε μισό αιώνα! Ευχαριστώ πολύ το Φεστιβάλ, σας ευχαριστώ όλους. Γιατί κάνουμε αυτές τις ταινίες; Για την ανάσα σας, για τη συγκίνησή σας, για μια κουβέντα που μπορείτε να κάνετε μετά την προβολή και για κάποιους σαν τον Ναπολέοντα και τους 200, που σε κάποιες άλλες εποχές στήθηκαν με αξιοπρέπεια δίνοντας τη ζωή τους».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η σεναριογράφος της ταινίας Ιωάννα Καρυστιάνη. «Βλέπω στην αφίσα, που έχει τον τίτλο της ταινίας 'Το τελευταίο σημείωμα', ότι επάνω γράφει 'Άραγε θα μας ξεχάσουν;'. Σκεφτόμασταν με τον Παντελή ότι μπορεί κάποιος από τους 200 μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στην πορεία από το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή μέσα του να το αναρωτήθηκε. Σας διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν 40 που είμαι με τον Παντελή, ο Παντελής δεν είχε ξεχάσει τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη και τους συντρόφους του. Και ήθελε με αυτή την ταινία όχι να τους ξαναθυμίσει σε κάποιους μεγάλους που μπορεί να τους είχαν ξεχάσει, αλλά να συστήσει το ήθος, τη σεμνότητα, την παλικαριά και στους νεότερους. Μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση, όπως όλες οι ταινίες του Παντελή εδώ και 55 χρόνια».

Η ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» θα βγει στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου από την Tanweer.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL