Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το ελληνικό σινεμά "ανεβαίνει" Θεσσαλονίκη

Με 19 ταινίες σε πρώτη προβολή συμμετέχει στο φετινό 58ο φεστιβάλ

Το ελληνικό σινεμά πάει στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με δεκαεννέα ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων αλλά και έμπειρων δημιουργών που θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή, έξι ταινίες των οποίων έχουν ήδη προγραματιστεί οι πρεμιέρες, δύο ταινίες καθολικά προσβάσιμες, δύο ταινίες σε συνεργασία με την Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, ένα ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή, τρεις ταινίες στην ενότητα "Ξεπερνώντας τα σύνορα", ενώ θα προβληθούν και οι δεκαεπτά μικρού μήκους ταινίες που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Σε πρώτη επίσημη θα προβληθούν οι ταινίες "Αγκάθι" του Γαβριήλ Τζάφκα, "Γυναίκες που περάσατε από 'δω" του Σταύρου Τσιώλη, "Επαφή" του Τώνη Λυκουρέση, "Η επιφάνεια των πραγμάτων" της Νάνσυς Μπινιαδάκη, "Η μπλε βασίλισσα" του Αλέξανδρου Σιπσίδη, "Η τέχνη καταστρέφη" του Νίκου Κορνήλιου, "Ιερόσυλοι" της Μάρσας Μακρή, "Ιστορίες χωρίς χρόνο" του Βασίλη Ραΐση, "Ο γιος της Σοφίας" της Ελίνας Ψύκου, "Πολυξένη" της Δώρας Μασκλαβάνου, "Ρόζμαρι" του Άδωνι Φλωρίδη, "Στην R'" της Κινηματογραφικής Ομάδας "Στην R'", "Xρόνια πολλά" του Χρίστου Γεωργίου, "4 μέρες" του Μιχάλη Γιαγκουνίδη, "Do it Yourself" του Δημήτρη Τσιλιφώνη, "Love Me Not" του Αλέξανδρου Αβρανά, "People" του Παύλου Ιορδανόπουλου, "The Ox" του Γιώργου Νικολόπουλου, "Too Much Info Clouding Over My Head" του Βασίλη Χριστοφιλάκη.

Θα προβληθούν επίσης οι ταινίες που έχουν ήδη βγει στις αίθουσες, "Γραμμές" του Βασίλη Μαζωμένου, "Ληξούρι, αντίο" του Μάκη Μωραϊτη", "Τέλειοι ξενοι" του Θοδωρή Αθερίδη, "The Great Eastern" των Λάκη και Άρη Ιωνά, "Success Story" του Νίκου Περάκη και "USSAK... χρόνια μετά" του Κυριάκου Κατζουράκη. Σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ "Dolphin Man" του Λευτέρη Χαρίτου για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ ενώ στην ενότητα "Ξεπερνώντας τα σύνορα", που αφορά ταινίες σκηνοθετών ή συντελεστών που είτε είναι ελληνικής καταγωγής και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό είτε ξένων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα προβληθούν οι ταινίες "West of Sunshine" του Jason Raftopoulos, "Everything is Wonderful" της Πία Μέχλερ και "Νύφη του ISIS" του Μορτέζα Τζαφαρί.

Οι κλασικές και αγαπημένες ταινίες "Το προξενιό της Άννας" του Παντελή Βούλγαρη και ο "Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ" του Θανάση Βέγγου θα προβληθούν με όρους καθολικής προσβασιμότητας, με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και έχοντες προβλήματα όρασης, και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους, με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία και χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Παράλληλα, δύο σπάνιες ελληνικές ταινίες, "Ανοιχτή επιστολή" του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1967) και "Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο" του Κώστα Φέρρη (1975), θα προβληθούν σε κόπιες 35 mm στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Η χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά: Εξώστης Α' και Β'" που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ.

Στο τμήμα "Film Forward", με ταινίες που σπάνε τα όρια της φόρμας και πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα, θα προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες "H 8η ήπειρος" του Γιώργου Ζώη, "A Manifesto for the Uncommunal" του Σύλλα Τζουμέρκα και οι τρεις ταινίες της Εύας Στεφανή "Ακρόπολη", "Ο ναός της παρθένου" και "Χειρόγραφο".

Η Αγορά του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εργαλείο των επαγγελματιών του κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί από τις 4 ώς τις 11 Νοεμβρίου. Το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads φιλοξενεί τις ταινίες "Avanos" του Παναγιώτη Χαραμή, "Girl without Clothes" (Koρίτσια χωρίς ρούχα) του Γιάννη Κορρέ, "Un Peu De Chaos Inexplicable" (Ένα μικρό ανεξήγητο χάος) του Γιώργου Γκικαπέππα και "We Kiss in Dark Nightclubs and I Explain" της Δάφνης Χαιρετάκη, και το Agora Works in Progress τις ταινίες "The Waiter" του Στιβ Κρικρής, "Unpleasant" (Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος) του Γιώργου Γεωργόπουλου και "Zizotek" του Βαρδή Μαρινάκη.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας πρωταγωνιστεί στην ταινία "Γυναίκες που περάσατε από 'δω" του Σταύρου Τσιώλη

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προοδευτικές συγκλίσεις: ποιοι και με ποιους

Η ανάγκη μιας εναλλακτικής πρότασης για την Ευρώπη αναδεικνύεται πλέον με ολοένα σαφέστερο πρόσωπο. Το παραδοσιακό σύστημα εξουσίας βαίνει προς εξαφάνιση. Δυνάμεις πανίσχυρες πριν λίγα χρόνια, όπως...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο