Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ο άνθρωπος και οι αγωνίες του "Στο κέντρο του κύκλου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο άνθρωπος και οι αγωνίες του "Στο κέντρο του κύκλου"

Το φεστιβαλικό ταξίδι του ντοκιμαντέρ “Στο κέντρο του κύκλου”, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2016, βρήκε τον δρόμο του για τις κινηματογραφικές αίθουσες και προβάλλεται πλέον στον Μικρόκοσμο.

Ο Ορφέας Περετζής κινηματογράφησε τέσσερα μέλη της ομάδας Ρόδα να αφηγούνται τις εμπειρίες τους υπηρετώντας το θέατρο και ακολούθησε πιστά τη διαδρομή τους ξεκινώντας να καταγράφει με την κάμερά του στιγμιότυπα αυτής της πορείας.

Στο κέντρο του κύκλου χάνεις τα λόγια σου ως ηθοποιός, δεν ξέρεις ποιος είσαι και σε αυτἠ τη συνθήκη υπάρχει μια άλλη αντίληψη της πραγματικότητας. Ο "Κύκλος" του Ορφέα Περετζή είναι η κινηματογραφική ματιά σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Ορφέας Περετζής κινηματογράφησε από το 2009 έως και το 2016 την πορεία της Ρόδας από τις πρόβες έως το στήσιμο της παράστασης. Τις ασκήσεις για να προσεγγίσουν οι ηθοποιοί τον ρόλο, τα στιγμιότυπα από τα παρασκήνια, σκηνές από την καθημερινότητα των μελών της Ρόδας έως το χειροκρότημα κι ακόμη παραπέρα. Όταν ακριβώς σβήνουν τα φώτα της παράστασης κι όλοι ακολουθούν τον δρόμο τους και πάλι, είτε μόνοι είτε μαζί.

Η κάμερα από ψηλά μας δίνει την οπτική και του μέσα και του έξω σε όλες τις στιγμές, ενώ ο φακός εστιάζει σε αυτό που συντελείται κι όχι μόνο σε αυτό που διακρίνει το βιαστικό ανθρώπινο μάτι.

Ο Σταύρος, ο Νίκος, η Ιουλία και ο Αλέξανδρος μοιράζονται με τις αφηγήσεις τους αυτό που βιώνουν στην πορεία τους από την καθημερινότητα μέχρι να ανέβουν στο σανίδι, στο κέντρο του κύκλου, και πώς αυτό επιδρά μέσα τους.

Το ντοκιμαντέρ του Ο. Περετζή είναι ένα ταξίδι μέσα στην αγωνία της έκθεσης που τελικά έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας και εκτός θεάτρου. Όσο κι αν ξενίζει αυτό στους καιρούς που ζούμε.

Διαβάστε τις απαντήσεις του Ορφέα Περεζτή στις ερωτήσεις της Αυγής

 Τι θέλεις να πεις εσύ μέσα από το "κέντρο του Κύκλου"; 

Θέλω να μεταφέρω αυτή την μέγιστη εσωτερική δύναμη που δημιουργείται όταν κάποιος αποφασίσει να έρθει αντιμέτωπος με τις δεσμεύσεις του χαρακτήρα του. Η θεατρική διαδικασία εδώ είναι μια αφορμή που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε κάποιος να δοκιμάσει κάτι τέτοιο και να ξεπεράσει τα όριά του. 

Καμιά φορά το να ξέρουμε πολλά γύρω από κάποιο θέμα συχνά γίνεται εμπόδιο. Δεδομένου ότι χωρίς να είσαι μέλος της Ρόδας την γνωρίζεις εξαιρετικά καλά. Σε δυσκόλεψε αυτό το στοιχείο; 

Σε θεωρητικό επίπεδο γνωρίζω πολλά για τη ΡΟΔΑ. Η πρόκληση όμως ήταν μεγάλη από τη στιγμή που μπήκε στην εξίσωση το κινηματογραφικό μέσο. Εκεί έπρεπε να ανακαλύψω από την αρχή πολλά πράγματα για τη ΡΟΔΑ. Η οπτικοποίηση της εσωτερικής προσπάθειας απαιτούσε καινούργιους όρους και έναν καινούργιο κώδικα επικοινωνίας. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μια ταινία/ντοκιμαντέρ που έχει μια πολύ ιδιάζουσα αισθητική και εξεζητημένη σκηνοθετική προσέγγιση πάνω στην προσπάθεια να τοποθετηθώ πάνω σε αυτά που γνώριζα. 

Τελικά ποιο είναι το κέντρο του κύκλου; Ο ίδιος ο άνθρωπος, η προσπάθειά του να προχωρήσει, το "μαζί";

Το κέντρο του κύκλου είναι μια κατάσταση που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος μέσα από επίμονη προσπάθεια, και σίγουρα η ομαδικότητα μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει η πρόθεση να βρεθείς σε μια τέτοια συνθήκη εσωτερικής ηρεμίας και στατικότητας ενώ γύρω όλα είναι ρευστά και κινούνται με φρενήρης ρυθμούς. Δεν μιλάω αποκλειστικά για το θέατρο, και μέσα στην καθημερινότητα υπάρχει η δυνατότητα να βιώσω κάτι τέτοιο, γιατί και η καθημερινότητα έχει μια βίαιη υπόσταση. 

 Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου; 

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω μια μεγάλου μήκους ταινία, τις “Γιορτινές Σκέψεις” βασισμένη σε κάποια κωμικοτραγικά συμβάντα που μου έχουν συμβεί στην ΑΘήνα από το 2009 μέχρι τώρα, σε σχέση με την κρίση και τις προσωπικές σχέσεις στο χώρο του σινεμά. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις που συζητιούνται και για τηλεόραση, κυρίως για μυθοπλασία. Αλλά εκεί τα πράγματα δυστυχώς ακόμα είναι πολύ δύσκολα με τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, και την ΕΡΤ. Προς το παρόν ελπἰζω πραγματικά αυτό το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ να έχει την έντιμη πορεία που του αξίζει στις αίθουσες και μέσα στις επόμενες μέρες να έρθει ο κόσμος, στον Μικρόκοσμο - Συγγρού 106, στις 22.15. Είναι πολύ σημαντικό για έναν δημιουργό να έχει διάλογο με το κοινό! 

https://player.vimeo.com/video/233195238

Στο Κέντρο Του Κύκλου (2017) Trailer from StudioBauhaus on Vimeo.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL