Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Στον Μεξικανό Γκιγιέρμο ντελ Τόρο το Χρυσό Λιοντάρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον Μεξικανό Γκιγιέρμο ντελ Τόρο το Χρυσό Λιοντάρι

O Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο με το Χρυσό Λιοντάρι, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας

Ο Μεξικανός Γκιγιέρμο ντελ Τόρο με την ταινία "The Shape of Water" ήταν ο μεγάλος νικητής του 74ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η ταινία του είναι ένα παράξενο, αλλά γοητευτικό παραμύθι, μια τρυφερή ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια κωφάλαλη καθαρίστρια κι ένα αμφίβιο τέρας, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

"Εάν παραμείνετε αυθεντικοί και σταθεροί σε όσα πραγματικά πιστεύετε, στην περίπτωσή μου στα τέρατα, θα μπορέσετε να κάνετε όλα όσα θέλετε" δήλωσε ο Μεξικανός σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο από τα χέρια της προέδρου της κριτικής επιτροπής, της Αμερικανίδας ηθοποιού Ανέτ Μπένινγκ.

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, που ζει στις ΗΠΑ, αφιέρωσε την ταινία του σε όλους "τους Μεξικανούς και Λατινοαμερικανούς σκηνοθέτες που ονειρεύονται να κάνουν κάτι με τη μορφή παραβολής, και εισπράττουν την απάντηση ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Είναι δυνατό». «Τα παραμύθια είναι το τέλειο αντίδοτο εναντίον του κυνισμού, γιατί απευθύνονται στα συναισθήματα», είχε υπογραμμίσει ο σκηνοθέτης όταν παρουσίαζε την ταινία του. Επιπλέον, ο Μεξικανός σκηνοθέτης δεν αρνήθηκε τις πολιτικές προεκτάσεις που έχει η ταινία του:

«Το σινεμά του φανταστικού είναι ένα σίγουρα πολιτικό είδος. Αλλά η πρώτη πολιτική πράξη που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να επιλέξουμε την αγάπη απέναντι στον φόβο, γιατί ζούμε σε εποχές που ο φόβος και ο κυνισμός χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να βρίσκονται παντού, και να πείθουν, και το πρώτο μας καθήκον με το πρωινό ξύπνημα είναι να πιστέψουμε στην αγάπη».

Το «Foxtrot» του Ισραηλινού Σαμουέλ Μαόζ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (o Μαόζ είχε κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία το 2009 με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που γύρισε, το «Lebanon»), ενώ ο Γάλλος Ξαβιέ Λεγκράν με το «Jusqu’a La Garde», ιστορία ενός βίαιου διαζυγίου, απέσπασε, με έντονη συγκίνηση στην τελετή, αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Η "μεγάλη κυρία" του θεάτρου και του κινηματογράφου Σαρλότ Ράμπλινγκ κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για το «Hannah» του Ιταλού Αντρέα Παλαόρο. Στην ταινία, η Σαρλότ Ράμπλινγκ υποδύεται την οικονόμο σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι, σε μια παραθαλάσσια πόλη του Βελγίου και φαίνεται πως βασανίζεται από ένα σκοτεινό παρελθόν... Ο Παλαιστίνιος Καμέλ Ελ Μπάσα κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για την "Προσβολή" του Λιβανέζου Ζιάντ Ντουεϊρί.

Ο Βρετανός Μάρτιν ΜακΝτόνα αρκέστηκε στο βραβείο σεναρίου για το εξαιρετικό «Three Billboards Outside Ebbing Misouri», το «Sweet Country» του Αυστραλού Γουόργουικ Θόρντον κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής και ο Τσάρλι Πλάμερ το Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ηθοποιό, για την ερμηνεία του στη βρετανική παραγωγή «Lean on Pete» του Αντριαν Χέι.

Στα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ Βενετίας, και ειδικά στην κατηγορία Virtual Reality, το βραβείο καλύτερου φιλμ πήγε στο «Bloodless» της Τζίνα Κίμ, ενώ το βραβείο καλύτερης VR εμπειρίας στο «La Camera Insabbiata» των Λόρι Αντερσον και Χσιν Σιέν Χουάνγκ. Καλύτερο VR αναδείχθηκε το «Arden's Wake» του Γιουτζίν Yκ Τσουνγκ. Καλύτερο ντοκιμαντέρ για το σινεμά στο τμήμα Venice Classics αναδείχθηκε το «The Prince and the Dybbuk» των Ελβίρα Νιβερα, Πιετρ Ροσοσλόφσκι.

Καλύτερη αποκατεστημένη ταινία του Venice Classics το "Ελα να δεις" του Ελέμ Κλίμοφ. Καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη το "Jusqu’a la Garde" του Ξαβιέ Λεγκράν. Το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος Orizzonti δόθηκε στο «Nico 1988» της Σουζάνα Νικαρέλι. Το βραβείο σκηνοθεσίας ταινίας του τμήματος Orizzonti δόθηκε στον Βαχίντ Τζαλιλβάντ για το «No Date No Signature».

Το βραβείο καλύτερου σεναρίου ταινίας στο τμήμα Orizzonti δόθηκε στο «Oblivion Verses» του Αλί Ρεζά Καταμί. Για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε ταινία από το τμήμα Orizzonti βραβεύτηκε ο Ναβίντ Μοαμαντζαντέ για το «No Date No Signature». Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας ταινίας του τμήματος Orizzonti δόθηκε στην Λίνα Κουντρί για το «Les Bienheureux». Το ειδικό βραβείο του τμήματος Orizzonti δόθηκε στο "Caniba" των Βερένα Παραβέλ, Λουσιέν Καστέινγκ Τέιλορ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL