Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Με Αλεξάντερ Πέιν ξεκίνησε η Βενετία

Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν (αριστερά) με τον πρωταγωνιστή της ταινίας του Ματ Ντέιμον.

Το "Downsizing" είναι μία από τις 21 ταινίες που θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Λέοντα στη φετινή βενετσιάνικη Μόστρα, που ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου

Με το "Downsizing" του Ελληνοαμερικανού Αλεξάντερ Πέιν, μια κοινωνική σάτιρα γύρω από τη σμίκρυνση, τη "συρρίκνωση" των ανθρώπων ως λύση για τον υπερπληθυσμό και την κλιματική αλλαγή, άνοιξε χθες βράδυ η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η ταινία, με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον και την Κρίστεν Γουίγκ, αφηγείται την ιστορία του εργοθεραπευτή Πολ Σάφρανεκ και της συζύγου του, Όντρι, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και αποφασίζουν να "συρρικνωθούν" -διαδικασία μη αναστρέψιμη- για να γίνουν μέλη μιας εύπορης "μικρής κοινότητας". Ο Σάφρανεκ γοητεύεται από την ιδέα ότι θα ξεκινήσει από την αρχή, θα αφήσει πίσω του τα προβλήματά του και, ταυτόχρονα, θα κάνει και κάτι σημαντικό για τον πλανήτη! Όμως, παρά τις ευγενείς προθέσεις των επιστημόνων, οι περισσότεροι άνθρωποι που συμφωνούν να συρρικνωθούν το κάνουν για να πολλαπλασιάσουν τα εισοδήματά τους και να αποκτήσουν είδη πολυτελείας, από βίλες μέχρι διαμαντένια κολιέ, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τα έβλεπαν μόνο στα όνειρά τους.

Πολύ σύντομα η "Λίζουρλαντ", η κοινότητα των συρρικνωμένων, μετατρέπεται σε μια εκδοχή (σε σμίκρυνση) της σημερινής κοινωνίας, με οικονομικές ανισότητες και διαφθορά. Μολονότι η δράση της ταινίας τοποθετείται στην Αμερική, ο Πέιν έχει συμπεριλάβει χαρακτήρες απ' όλον τον κόσμο για να δείξει πως ένα φαινόμενο σαν αυτό "θα προκαλούσε αναταράξεις σε όλον τον πλανήτη", όπως είπε ο ίδιος.

Ο Ματ Ντέιμον σχολίασε ότι οι ταινίες είναι το καλύτερο όχημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν οι μεν τους δε, προσθέτοντας ότι, κατά βάθος, το "Downsizing" είναι μια αισιόδοξη ταινία. "Στο τέλος υπάρχει μια αίσθηση ότι το βιώνουμε όλοι μαζί αυτό... Νομίζω ότι είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα σε έναν πολύ διχασμένο κόσμο", είπε ο 46χρονος ηθοποιός στους δημοσιογράφους.

Το "Downsizing" είναι μία από τις 21 ταινίες που θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Λέοντα στη φετινή βενετσιάνικη Μόστρα, που ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.

Δείτε όλα τα σχόλια