Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Με την κοινωνική σάτιρα Downsizing του Αλεξάντερ Πέιν ξεκίνησε το φεστιβάλ της Βενετίας

Με το "Downsizing" του Αλεξάντερ Πέιν, μια κοινωνική σάτιρα γύρω από τη συρρίκνωση των ανθρώπων ως λύση για τον υπερπληθυσμό και την κλιματική αλλαγή, άνοιξε η αυλαία του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας.

Η ταινία, με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον και την Κρίστεν Γουίγκ, αφηγείται την ιστορία του εργοθεραπευτή Πολ Σάφρανεκ και της συζύγου του, Όντρι, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και αποφασίζουν να συρρικνωθούν –μια διαδικασία μη αναστρέψιμη– για να γίνουν μέλη μιας εύπορης "μικρής κοινότητας".

Ο Σάφρανεκ γοητεύεται από την ιδέα ότι θα ξεκινήσει από την αρχή, θα αφήσει πίσω του τα προβλήματά του και, ταυτόχρονα, θα κάνει και κάτι σημαντικό για τον πλανήτη. Όμως παρά τις ευγενείς προθέσεις των επιστημόνων, οι περισσότεροι άνθρωποι που συμφωνούν να συρρικνωθούν το κάνουν για να πολλαπλασιάσουν τα εισοδήματά τους και να αποκτήσουν είδη πολυτελείας, από βίλες μέχρι διαμαντένια κολιέ, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τα έβλεπαν μόνο στα όνειρά τους.

Πολύ σύντομα η "Λίζουρλαντ", η κοινότητα των συρρικνωμένων, μετατρέπεται σε μια εκδοχή (σε σμίκρυνση) της σημερινής κοινωνίας, με οικονομικές ανισότητες και διαφθορά.

Ο Ματ Ντέιμον σχολίασε ότι οι ταινίες είναι το καλύτερο όχημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν οι μεν τους δε, προσθέτοντας ότι, κατά βάθος το Downsizing είναι μια αισιόδοξη ταινία. "Στο τέλος, υπάρχει μια αίσθηση ότι το βιώνουμε όλοι μαζί αυτό... Νομίζω ότι είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα σε έναν πολύ διχασμένο κόσμο", είπε ο 46χρονος ηθοποιός στους δημοσιογράφους.

Το Downsizing είναι μία από τις 21 ταινίες που θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Λέοντα που θα απονεμηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μολονότι η δράση της ταινίας τοποθετείται στην Αμερική, ο Πέιν έχει συμπεριλάβει χαρακτήρες απ' όλον τον κόσμο για να δείξει πως ένα φαινόμενο σαν αυτό "θα προκαλούσε αναταράξεις σε όλον τον κόσμο", όπως είπε ο ίδιος.

 

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Κ. Μητσοτάκης: ανεπαρκής, καιροσκόπος, έμπορος εθνοπατριωτισμού

Για να καλύψει την πολιτική του αγωνία μπροστά στο τέλος των ελληνικών προγραμμάτων, αλλά και για να διαχειριστεί τη γενικότερη πολιτική του ανεπάρκεια, ο Κ. Μητσοτάκης καταφεύγει στο πιο χυδαίο είδος πολιτικής

Δειτε ολοκληρο το αρθρο