Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Τη Δευτέρα η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη Δευτέρα η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν

Την "απόλυτη εφαρμογή της νομιμότητας, τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας του Κέντρου Κινηματογράφου και την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που κληρονόμησε" θέτει σε προτεραιότητα το νέο Δ.Σ. του ΕΚΚ, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με γενικότερη επιδίωξη την "πλήρη εξυγίανση του ελληνικού κινηματογραφικού τοπίου", για την οποία "θα δράσει με απόλυτη διαφάνεια".

Η άμεση διευθέτηση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων και η επιτάχυνση υποστήριξης της ελληνικής κινηματογραφίας θα βρεθούν στην ατζέντα της πρώτης συνεδρίασης του νέου Δ.Σ., την επόμενη Δευτέρα 29 του μηνός. Παράλληλα, η Διεύθυνση Hellenic Commission "επεξεργάζεται εντατικά με τα συναρμόδια υπουργεία τη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση αλλοδαπών κινηματογραφικών παραγωγών".

Διευκρινίσεις για το πόρισμα

Στην ίδια ανακοίνωσή του, το υπουργείο προβαίνει σε διευκρινιστικές παρατηρήσεις σχετικά με το πόρισμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι "η σημασία του ρόλου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου πηγάζει από τη, διεθνώς αναγνωρισμένη, δημιουργική δύναμη των Ελλήνων κινηματογραφιστών και ο προσανατολισμός στη χάραξη ενός σταθερού, διαφανούς και λειτουργικού πλαισίου με σκοπό την αναπτυξιακή ώθηση της κινηματογραφικής δημιουργίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του νέου Δ.Σ.".

Σχετικά με το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που το Δ.Σ. με πρόεδρο τον Γιάννη Λεοντάρη βρήκε κατατεθημένο τον Ιανουάριο του 2016, η ανακοίνωση αναφέρει ότι "διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για προσωρινή έκθεση δειγματοληπτικού ελέγχου, ενώ το τελικό πόρισμα αναμενόταν. Η εν λόγω έκθεση είχε παραδοθεί στο ΕΚΚ τον Αύγουστο του 2015 και δεν είχε προηγηθεί γραπτή Υπουργική Απόφαση για τη διενέργεια του ελέγχου, όπως προβλέπει ο νόμος". Παράλληλα, τονίζει ότι "ακολουθώντας την προβλεπόμενη στον Ν. 3905/2010 (άρθρ.11, παρ. 4) διαδικασία, το Δ.Σ. του ΕΚΚ υπό την προεδρία του Γιάννη Λεοντάρη ζήτησε την έγκριση νέου έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για τις χρήσεις 2011-2015 και για όλες τις παραγωγές που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΚΚ με ποσό 80.000 ευρώ και άνω με σκοπό την ενδελεχή αποτύπωση της δράσης του φορέα. Επισημαίνεται ότι για τον συγκεκριμένο διαχειριστικό έλεγχο εκδόθηκε η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά". Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του νέου Δ.Σ. Δημήτρης Παπαϊωάννου, το πόρισμα εκείνου του ελέγχου αναμένεται κατά το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, "Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) είχε ήδη αναλάβει τη διενέργεια έτερου διαχειριστικού ελέγχου, τον οποίο διευκόλυνε με κάθε μέσο το τότε Δ.Σ. Το ΓΛΚ έστειλε το εν λόγω πόρισμα του Εκτάκτου Διαχειριστικού Ελέγχου στο ΕΚΚ στις 26 Μαΐου 2017 και ενημερώθηκε αρμοδίως το ΥΠΠΟΑ". Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "το υπό τον Γιάννη Λεοντάρη το Δ.Σ. είχε επιληφθεί και αποκαταστήσει παρατυπίες που επισημάνθηκαν αργότερα στον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL