Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στα «At the End of the Tunnel» και «Sami Blood» τα κορυφαία βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιατλ

Το δράμα εποχής της Αμάντα Κέρνελ «Sami Blood» συμπαραγωγής Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας αναδείχθηκε από την κριτική επιτροπή καλύτερη ταινία του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.Καλύτερη ηθοποιό ανέδειξε το κοινό τη Lene Cecilia Sparrok για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία

Οι ταινίες «At the End of the Tunnel», «Sami Blood» και τα ντοκιμαντέρ «Dolores» και «Becoming Who I Was» απέσπασαν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιάτλ 2017 (SIFF).

Στο SIFF απονέμονται τα βραβεία κοινού και τα βραβεία της κριτικής επιτροπής στις ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα.

Το δράμα εποχής της Αμάντα Κέρνελ «Sami Blood» συμπαραγωγής Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας αναδείχθηκε από την κριτική επιτροπή καλύτερη ταινία του μακροβιότερου και μεγαλύτερου σε διάρκεια Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις ΗΠΑ.

Η κριτική επιτροπή επέλεξε να βραβεύσει την ταινία «για την όμορφη και εξαίρετη απεικόνιση του αγώνα να ανακαλύψεις ποιος είσαι, εξαιτίας ή παρά της προέλευσής σου». Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εξήραν επίσης τη σπάνια παρουσίαση σκανδιναβικών τοπίων σε κινηματογραφικό έργο.

Ηρωίδα της ταινίας είναι Έλε Μάργια, ένα 14χρονο κορίτσι στη Σουηδία του 1930, κόρη της κοινότητας των Σάμι, των ιθαγενών της Σκανδιναβίας, οι οποίοι έζησαν νομαδικά κοντά στη φύση, μιλούσαν τη δική τους γλώσσα και είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις με τα ζώα και τις φυσικές δυνάμεις.

Το «Becoming Who I Was» των Τσανγκ Γιονγκ Μουν και Τζιν Τζίον από τη Νότια Κορέα, επιλέχθηκε ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ από την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ. Η ταινία απεικονίζει τη ζωή του Angdu, τη μετενσάρκωση ενός Θιβετιανού μοναχού, που έζησε πριν από 1500 χρόνια.

Το φιλμ του Αργεντίνου Ροντρίγκο Γκράντε «At the End of the Tunnel» αναδείχθηκε καλύτερη ταινία από την ψηφοφορία κοινού και κέρδισε επίσης το βραβείο σκηνοθεσίας. Το κοινό επέλεξε καλύτερο ντοκιμαντέρ το «Dolores» του Πέτερ Μπραντ.

Καλύτερος ηθοποιός από την ψηφοφορία του κοινού αναδείχθηκε ο Ντέιβιντ Τζονς για τον ρόλο του στην ταινία «I, Daniel Blake» (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο 2016).

Καλύτερη ηθοποιό ανέδειξε το κοινό τη Lene Cecilia Sparrok για την ερμηνεία στην ταινία «Sami Blood».

Το κοινό ψήφισε καλύτερη ταινία μικρού μήκους το «Defend the Sacred» του Κάιλ Μπελ (ΗΠΑ 2016).

Στην Αντζέλικα Χιούστον απονεμήθηκε το Βραβείο Καριέρας στην υποκριτική.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στον πύργο του Σιατλ, Space Needle 

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιατλ στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ σε 25 μέρες (18 Μαϊου-11 Ιουνίου) προβλήθηκαν 400 ταινίες από 80 χώρες και τις παρακολούθησαν 155.000 θεατές. Το SIFF επισκέφθηκαν περισσότεροι από 350 κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Αναλυτικά τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος του 43ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σιατλ:

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: «Sami Blood», σκηνοθεσία Αμάντα Κέρνελ (Σουηδία/Νορβηγία/Δανία 2016)

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Ντοκιμαντέρ: «Becoming Who I Was», σκηνοθεσία Τσανγκ Γιονγ Μουν και Τζιν Τζίον (Νότια Κορέα 2016)

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Ιβηρο-Αμερικανική ταινία, «El Invierno» σε σκηνοθεσία Εμιλιάνο Τόρες (Αργεντινή/Γαλλία 2016)

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Νέοι Σκηνοθέτες, «Boundaries (Pays)», σκηνοθεσία Κλόι Ρόμπισο (Καναδάς 2016)

Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Νέος Αμερικανικός Κινηματογράφος «Lane 1974» σκηνοθεσία SJ Chiro, (ΗΠΑ 2017).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια