Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι κινηματογραφικές λέσχες "γιορτάζουν" με το ετήσιο συνέδριό τους

Αφιερωμένο στην Αλίντα Δημητρίου είναι το φετινό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών

Μέσα από προβολές επιλεγμένων ταινιών από τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο, ταινιών της ανεξάρτητης παραγωγής και του εναλλακτικού κινηματογράφου, δίνουν έκφραση στην κινηματογραφοφιλία τόσο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πια κινηματογραφικές αίθουσες όσο και στις μεγάλες πόλεις.

Το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, που ξεκινά στις 2 Ιουνίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, έρχεται να υπενθυμίσει το γεγονός ότι για περισσότερο από 60 χρόνια ο θεσμός των κινηματογραφικών λεσχών συντηρεί μια ενεργή κοινότητα φίλων του κινηματογράφου, που σκοπό έχουν την προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας.

Μέσα από προβολές επιλεγμένων ταινιών από τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο, ταινιών της ανεξάρτητης παραγωγής και του εναλλακτικού κινηματογράφου, δίνουν έκφραση στην κινηματογραφοφιλία τόσο σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πια κινηματογραφικές αίθουσες όσο και στις μεγάλες πόλεις. Στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, μέσα από συγκεκριμένη κάθε φορά θεματική, ερευνάται πολύπλευρα μια πλευρά του κινηματογραφικού φαινομένου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα έξι τελευταία συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν, στη Φλώρινα (2009, με θέμα «Ο κινηματογράφος στα Βαλκάνια»), την Κω (2010, «Ντοκιμαντέρ, παρελθόν-παρόν-μέλλον»), την Αλεξανδρούπολη (2012, «Το σενάριο στον κινηματογράφο»), την Αθήνα (2013, «30 χρόνια Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας»), την Καβάλα (2014, «Ο ιστορικός, θεωρητικός και κριτικός λόγος στον κινηματογράφο»), στα Τρίκαλα (2015, «Το ελληνικό τοπίο ως ντεκόρ στον κινηματογράφο») και στην Καλαμάτα (2016, «Ο έρωτας στον κινηματογράφο»).

 

Ο Παύλος Ζάννας

Ένας από τους πρωτοπόρους των κινηματογραφικών λεσχών στην Ελλάδα ήταν ο Παύλος Ζάννας, ο οποίος τον Νοέμβριο του 1955 εγκαινίασε την Κινηματογραφική Λέσχη της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη με την προβολή στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν» της ταινίας «Los Olvidados» του Λουίς Μπουνιουέλ, σε συνεργασία αρχικά με την Κινηματογραφική Λέσχη Αθηνών της Αγλαΐας Μητροπούλου και αργότερα με την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών του Ρούσσου Κούνδουρου. Στις προβολές (που πολύ γρήγορα έγιναν κυριακάτικες) μοιράζονταν και έντυπες εισηγήσεις παράλληλα με την προφορική εισήγηση του Παύλου Ζάννα. Η τελευταία προβολή της Λέσχης έγινε την Κυριακή 16 Απριλίου 1967...

 

Αφιερωμένο στη Αλίντα Δημητρίου

Το φετινό συνέδριο, το 30ό της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, που ξεκινά την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή, περιλαμβάνει ειδικές προβολές καθώς και εισηγήσεις σχετικές με το θέμα «Η γυναίκα δημιουργός στον ελληνικό κινηματογράφο». Θα πραγματοποιηθεί στο μικρό αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου, με ελεύθερη είσοδο (ώρα έναρξης 6 μ.μ.). Το συνέδριο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, είναι αφιερωμένο στη μνήμη και στο έργο της Αλίντας Δημητρίου. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α&Μ Καλοκαιρινού. Όσοι θεατές επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο και το συσσίτιο.

Κ.Τ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια