Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Με την ταινία "Αντίο Βερολίνο" / Ο Φατίχ Ακίν κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο νεανικού κοινού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με την ταινία "Αντίο Βερολίνο" / Ο Φατίχ Ακίν κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο νεανικού κοινού

Σκηνή από την ταινία “Αντίο Βερολίνο”

Ο Φατίχ Ακίν είναι ο μεγάλος νικητής για το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, με την ταινία του «Αντίο Βερολίνο», ένα road movie ενηλικίωσης, βασισμένο στο μυθιστόρημα "Tschick" του Βόλφγκανγκ Χέρντορφ, όπου δύο έφηβοι κλέβουν ένα αυτοκίνητο και ξεκινούν ένα ταξίδι στη γερμανική ύπαιθρο.

Ο δεκατετράχρονος Μάικ προέρχεται από μία πλούσια μεγαλοαστική οικογένεια του Βερολίνου: Η μητέρα του είναι αλκοολική και βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ ο πατέρας του περνά τις διακοπές του με τη γραμματέα του. Ο καινούργιος του συμμαθητής, ο Τσικ, έχει καταγωγή από τη Ρωσία. Γρήγορα θα γίνουν φίλοι και αποφασίζουν να «ξεφύγουν» απ’ όλα και να πάνε διακοπές μαζί, μ' ένα κλεμμένο αυτοκίνητο... Στα ελληνικά το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Πάνω από 2.000 νέοι και νέες, μεταξύ 12 και 14 ετών, από 31 χώρες της Ευρώπης, παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες και ψήφισαν για την ανάδειξη του βραβείου, που απονεμήθηκε την Κυριακή στην Ερφούρτη της Γερμανίας, σε μια τελετή που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Οι άλλες δύο υποψηφιότητες για το βραβείο ήταν η δραματική ταινία «The girl down Loch Änzi» της Άλις Σμιντ (Ελβετία) και το τρυφερό animation «My life as a ZucchiniI» του Κλοντ Μπαράς (επίσης από την Ελβετία). Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργάνωσε τις προβολές των ταινιών στην Αθήνα δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές γυμνασίων της πόλης να παρακολουθήσουν τις υποψήφιες ταινίες. Μάλιστα μετά τις προβολές ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση με τους Παναγιώτη Φαφούτη, Χρίστο Γεωργίου και Γιάννη Ζιόγκα.

Έχοντας τον ρόλο της κριτικής επιτροπής, τα παιδιά ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία και παρουσίασαν τα ελληνικά αποτελέσματα σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στη Γερμανία, μαζί με τα αντίστοιχα βίντεο από τις άλλες 30 χώρες. Η Κινηματογραφική Ημέρα Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day) εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL