Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
"Camera Documento"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Camera Documento"

"Θα πέσει η νύχτα" (Night will fall). Σκηνοθεσία: Αντρέ Σίνγκερ. Από την Πέμπτη 20 Απριλίου

Ένας κύκλος τεσσάρων σημαντικών και πολυβραβευμένων ντοκιμαντέρ που τεκμηριώνουν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία, πλαισιωμένα από συζητήσεις με κριτικούς, θεωρητικούς του κινηματογράφου και συγγραφείς, παρουσιάζεται από την Πέμπτη 20 Απριλίου στον κινηματογράφο Τριανόν.

Το αφιέρωμα με τον τίτλο «Camera Documento» περιλαμβάνει το «Θα πέσει η νύχτα» του Αντρέ Σίνγκερ, μια συγκλονιστική εμπειρία με φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το “Άμος Οζ”, ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερο πορτρέτο του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, καθώς και τα δύο υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ «Η όψη της σιωπής» και «Η πράξη του φόνου» για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ινδονησία του 1965.

Το «Θα πέσει η νύχτα», μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και μαρτυρίες από τους επιζώντες και τους απελευθερωτές, είναι μια ταινία όσων ανακάλυψαν οι Σύμμαχοι μετά την κατάρρευση του ναζισμού. Όταν οι βρετανικές, οι σοβιετικές και οι αμερικάνικες δυνάμεις απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945, ο στρατός και οι εικονολήπτες των επίκαιρων κατέγραψαν φρικιαστικές εικόνες. Αργότερα, ο Σίντνεϊ Μπέρνσταϊν του υπουργείου Πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης και η ομάδα του, μεταξύ των οποίων ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, έκαναν παράλληλα γυρίσματα και δημιούργησαν μια επώδυνη ταινία με τίτλο "Γερμανικά Στρατόπεδα Συγκέντρωσης - Πραγματική Έρευνα", που δεν προβλήθηκε ποτέ. Το "Θα πέσει η νύχτα" αφηγείται την εκπληκτική ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ, το οποίο από το 1952 φυλαγόταν ανολοκλήρωτο στα αρχεία του Βασιλικού Πολεμικού Μουσείου στο Λονδίνο. Τον Δεκέμβριο του 2008 ανακαλύφθηκε νέο υλικό και ξεκίνησε η ολοκλήρωσή του.

Το "Θα πέσει η νύχτα" παρέχει μία συναρπαστική ματιά στα παρασκήνια για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το ξεχασμένο ντοκιμαντέρ του 1945 και πώς τελικά ολοκληρώθηκε μετά από 70 χρόνια. Στον ρόλο της αφηγήτριας είναι η ηθοποιός Έλενα Μπόναμ Κάρτερ. Θα προβληθεί στο Τριανόν την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Το ντοκιμαντέρ "Άμος Όζ" σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, τη Δευτέρα 24 Απριλίου, προβολή αφιερωμένη στη μνήμη του Ανταίου Χρυσοστομίδη, αποτελεί ένα ιδιαίτερο πορτρέτο του δημοφιλούς Ισραηλινού συγγραφέα, γυρισμένο στην Αράντ, την Ιερουσαλήμ και τη Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί τα ίχνη του συγγραφέα από την παιδική του ηλικία, την εφηβεία του στο κιμπούτς, έως τις οικογενειακές τραγωδίες, όπως την αυτοκτονία της μητέρας του. Είναι μια συμπαραγωγή του Θάνου Λαμπρόπουλου και του "Περίπλου" και αποτελεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Οι κεραίες της εποχής μας - Δέκα διάσημοι συγγραφείς μάς ανοίγουν την πόρτα τους» για την ΕΤ-1.

Την Παρασκευή 28 Απριλίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τζόσουα Οπενχάιμερ “Η όψη της σιωπής” με θέμα τους αυτουργούς της γενοκτονίας στην Ινδονησία. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας που επέζησε και ανακαλύπτει την ταυτότητα των ανδρών που δολοφόνησαν τον γιο τους. Ο νεότερος αδελφός είναι αποφασισμένος να “σπάσει” τη σιωπή και τον φόβο και αντιπαρατίθεται με τους δολοφόνους του αδελφού του, κάτι αδιανόητο για μια χώρα στην οποία οι δολοφόνοι παραμένουν στην εξουσία.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ των Τζόσουα Οπενχάιμερ, Κριστίν Σιν και ανώνυμου σκηνοθέτη, με τίτλο “Η πράξη του φόνου”, θα προβληθεί στις αρχές Μαΐου. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι πρωταγωνιστές του είναι πρώην εκτελεστές που έδρασαν στην Ινδονησία στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν η κυβέρνηση της χώρας ανατράπηκε με πραξικόπημα. Στο ντοκιμαντέρ αναπαριστούν με τη μορφή ταινίας και θεατρικού έργου τους φόνους που διέπραξαν.

Τη διοργάνωση των προβολών επιμελείται ο Θάνος Λαμπρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL