Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Λ. Κονιόρδου: "Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση, δεν κλείνουμε το ΕΚΚ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κονιόρδου: "Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση, δεν κλείνουμε το ΕΚΚ"

Άλλον έναν μηχανισμό χρηματοδότησης αποκτά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με τον υπό διαβούλευση νόμο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, υπογράμμισε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσους ισχυρίζονται η κυβέρνηση κλείνει το ΕΚΚ.

"Δεν τίθεται θέμα αρπαγής ή αντικατάστασης των αρμοδιοτήτων και σύγκρουσης με το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές. Στην κυβέρνηση αυτή δουλεύουμε συντονισμένα και μαζί για το καλό της χώρας και επομένως και του Πολιτισμού" υπογράμμισε η υπουργός και απευθυνόμενη στη βουλευτή της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη που είχε καταθέσει την ερώτηση, τόνισε: "Η συνεργασία δεν είναι καταστροφή. Είναι πρόοδος για το δημόσιο συμφέρον". Η Λ. Κονιόρδου ανέφερε ότι το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης "προσπαθεί να δημιουργήσει ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση της παραγωγής ελληνικών και διεθνών οπτικοακουστικών έργων" (τηλεοπτικά προϊόντα, σήριαλ, βίντεο games, κινούμενα σχέδια, έργα επιστημονικής φαντασίας).

"Είναι αδιανόητο και μόνο που σκεφτήκατε στην κυβέρνηση να εκχωρήσετε αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού σε άλλο υπουργείο. Σας προτείνουμε να εξετάσετε, βέβαια, κατά πόσον ο κ. Παππάς επιθυμεί στοχευμένα να υφαρπάξει αρμοδιότητες, για να εμπλουτίσει τη μηχανή προπαγάνδας του" υποστήριξε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

"Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι πώς φτάσατε στο συμπέρασμα ότι καταργείται το ΕΚΚ", απάντησε η υπουργός και ξεκαθάρισε ότι το ΕΚΚ "είναι και παραμένει ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης της πολιτιστικής πολιτικής για τον κινηματογράφο. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ούτε πρόκειται να καταργηθεί".

Επιχορήγηση 2 εκατ. ευρώ

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι το ΕΚΚ θα λάβει κανονικά την τακτική επιχορήγησή του από το υπουργείο Πολιτισμού που θα είναι, όπως ήταν και το 2016 και το 2017, αυξημένη λόγω της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κινηματογράφου, του γνωστού "μελινόσημου". Ακόμη η Λ. Κονιόρδου είπε ότι το ΕΚΚ στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό, καθώς εκτός από τη γενική διευθύντρια, έχει ορίσει τρεις διευθυντές σε θέσεις που παρέμεναν επί χρόνια κενές και επίσης, αναζητά μέσω παραγωγής και τη διεύθυνση για την προώθηση του Hellas Film.

Η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι το ΕΚΚ "έχει την πλήρη ευθύνη της δημιουργίας Film Commission" και έθεσε ως στόχο "η Ελλάδα να προσελκύσει ξένες παραγωγές" με απλοποίηση και επιτάχυνση αδειοδοτήσεων, ειδικά οικονομικά κίνητρα και το κατάλληλο lobbying.

Η βουλευτής της Ν.Δ. αποδέχθηκε ότι το ΕΚΚ χρηματοδοτείται με 2 εκατ. ευρώ και αναφέρθηκε στην παραίτηση του προέδρου του Γιάννη Λεοντάρη.

Αντικατάσταση προέδρου

Η Λ. Κονιόρδου υπενθύμισε ότι είχε παραιτηθεί επί θητείας Μπαλτά "για λόγους που έχουν σχέση με προσωπικά θέματα, την ακαδημαϊκή καριέρα και την επιθυμία του να αναπτύξει καλλιτεχνικό έργο". "Οι λόγοι παραίτησής του δεν είναι προσωπικοί, αλλά εξαιρετικά σοβαροί και κανονικά χρήζουν της άμεσης παρέμβασης του υπουργείου" επέμεινε η Όλ. Κεφαλογιάννη. "Το θέμα που προέκυψε είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε συχνά", σχολίασε η υπουργός αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στις διαφωνίες της διοίκησης με τη γενική διευθύντρια του ΕΚΚ.

Η Λ. Κονιόρδου υποσχέθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα λυθεί το θέμα της διοίκησης του ΕΚΚ και υπενθύμισε το έργο που έγινε στο Κέντρο Κινηματογράφου:

- Διενέργεια οικονομικού ελέγχου της περιόδου 2011-2015,

- Σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας.

- Στελέχωση των προβλεπόμενων θέσεων διευθυντών.

- Απλούστευση των διαδικασιών που διέπουν τις σχέσεις του Κέντρου με σκηνοθέτες και παραγωγούς.

- Ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου μέσω ίδρυσης Γραφείου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης.

- Μεταφορά σε νέο κτήριο με εξοικονόμηση 75.000 ευρώ ετησίως και εξοικονόμηση πόρων.

- Επεξεργασία του νομικού πλαισίου λειτουργίας, των πόρων και των φορολογικών κινήτρων του Hellenic Film Commission.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL