Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ίψεν και το τραυματικό παρελθόν της Ιρλανδίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ίψεν και το τραυματικό παρελθόν της Ιρλανδίας

«Η κόρη» του Σάιμον Στόουν

«Η μυστική γραφή» (The Secret Scripture)

Σκηνοθεσία: Τζιμ Σέρινταν

Ερμηνεία: Τέο Τζέιμς, Έινταν Τέρνερ, Ρούνι Μάρα, Έρικ Μπάνα, Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Ερωτικό δράμα εποχής από τον βετεράνο Ιρλανδό σκηνοθέτη Τζιμ Σέρινταν («Το αριστερό μου πόδι», «Εις το όνομα του πατρός»). Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ιρλανδού συγγραφέα Σεμπάστιαν Μπάρι (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη).

Η λαίδη Ρόουζ (Βανέσα Ρεντγκρέιβ), μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σε ψυχιατρική κλινική για δεκαετίες, συγκεντρώνει την προσοχή του γιατρού Στέφεν Γκριν (Έρικ Μπάνα), που τη βοηθά να ξαναθυμηθεί το τραυματικό παρελθόν της. Ο γιατρός «βυθίζεται» στο παρελθόν της Ρόουζ, κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 στην Ιρλανδία. Αναδύεται μια συγκλονιστική ζωή, με μια θαρραλέα νέα γυναίκα, της οποίας το μόνο έγκλημα ήταν ότι άφησε τον έρωτα να κυριαρχήσει στη ζωή της...

«Η κόρη» (The Daughter)

Σκηνοθεσία: Σάιμον Στόουν

Ερμηνεία: Τζέφρι Ρας, Μιράντα Ότο, Οντέσα Γιανγκ, Σαμ Νιλ, Ίγιουεν Λέσλι, Πολ Σνάιντερ

Δραματική ταινία βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ίψεν «Η αγριόπαπια», με εναλλαγές τρυφερότητας, οίκτου και σκληρότητας... Έπειτα από δύο δεκαετίες στην Αμερική, ο Κρίστιαν επιστρέφει στο πατρικό σπίτι του στην Αυστραλία για να παραστεί στον γάμο του πατέρα του με την κατά πολύ νεότερη οικονόμο του. Καθώς ο γάμος πλησιάζει, η αποκάλυψη ενός οικογενειακού μυστικού θα ανατρέψει τις ισορροπίες στις ζωές όλων. Πολύ καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, αργός σκηνοθετικός ρυθμός, γκρίζοι τόνοι στη φωτογραφία.

Σκηνοθεσία: Νάτσο Βιγκαλόντο

Ερμηνεία: Αν Χαθαγουέι, Νταν Στίβενς, Τζέισον Σουντέικις, Τιμ Μπλέικ Νέλσον

Κωμωδία επιστημονικής φαντασίας, με την Γκλόρια (Αν Χαθαγουέι) να χάνει ξαφνικά τη δουλειά της και τον φίλο της, τον Τιμ (Νταν Στίβενς). Απελπισμένη, επιστρέφει στην μικρή κωμόπολη όπου γεννήθηκε, όπου επανασυνδέεται με έναν παιδικό της φίλο, ιδιοκτήτη μπαρ, ο οποίος, μαζί με τους φίλους του, την παρασύρουν στο αλκοόλ... Κι ενώ προσπαθεί, χωρίς αποτέλεσμα, να βάλει κάποια τάξη στη ζωή της, ένα τεράστιο και επιθετικό πλάσμα εμφανίζεται στη Σεούλ, στην άλλη άκρη του κόσμου. Τι γίνεται, όμως, όταν η Γκλόρια και οι φίλοι της αντιλαμβάνονται πως η εμφάνιση αυτού του τέρατος συνδέεται, παραδόξως, με τη δική τους ζωή;

«Αρχηγός από κούνια» (The Boss Baby)

Σκηνοθεσία: Τομ Μακ Γκραθ

Ανιμέισον με... ανήλικους μυστικούς πράκτορες. Από την ημέρα που ήρθε στον κόσμο ο μικρός του αδελφός, ο επτάχρονος Τιμ κατάλαβε ότι αυτό το μωρό θα ήταν μπελάς. Όμως, καθώς προσπαθεί να ξανακερδίσει την αγάπη των γονιών του, ο Τιμ ανακαλύπτει μια συνωμοσία που απειλεί να καταστρέψει την ισορροπία της αγάπης στον κόσμο και ότι αυτό το μωρό, που υποτίθεται ότι είναι αδελφός του, είναι στο κέντρο της συνωμοσίας!

«Ιντερλούδιο: Η πόλη της σιωπής» (Interlude: City of a Dead Woman)

Σκηνοθεσία: Άντζελα Ισμαήλος

Πρωταγωνιστούν: Άντζελα Ισμαήλος, Σον Μπένσον, Σάρα Μάιλς, Έριχ Γουάιλντπρετ, Μπέρναρντ Χιλ, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Βόγλης

Υπαρξιακό δράμα, γυρισμένο στην Πάτμο. Έπειτα από ένα τραγικό συμβάν, η Δάφνη, μια μυστηριώδης γυναίκα, επιλέγει να ζήσει στο νησί της Αποκάλυψης απομονωμένη, μέχρι τη στιγμή που η ζωή της διασταυρώνεται με τη ζωή δύο εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους ανδρών, ενός προτεστάντη ιερέα που αναζητεί σπάνια χειρόγραφα της Μονής, κι ενός Ισπανού ταυρομάχου ζωγράφου...

Το μυθοπλαστικό ντεμπούτο της σκηνοθέτιδας υπονομεύεται από μια ανεξέλεγκτη «πληθωρικότητα» και ένα πομπώδες ύφος. Αλλεπάλληλα τράβελινγκ, χωρίς νοηματική αλληλουχία, και επιτηδευμένη μουσική υπόκρουση.

«Η καλύτερη στιγμή τους» (Their Finest)

Σκηνοθεσία: Λόνε Σέρφινγκ

Ερμηνεία: Τζέμα Άρτερτον, Μπιλ Νάι, Σαμ Κλάφλιν, Τζακ Χιούστον, Τζέικ Λέισι, Πολ Ρίτερ

Ρομαντική κομεντί, σχόλιο πάνω στις ταινίες πολεμικής προπαγάνδας. Στο Λονδίνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μία άπειρη σεναριογράφος κι ένα επίσης άπειρο κινηματογραφικό συνεργείο δουλεύουν κάτω από τα πυρά προκειμένου να φτιάξουν μια ταινία που θα ανεβάσει το πεσμένο ηθικό του πληθυσμού, αλλά και θα εμπνεύσει την Αμερική να προσφέρει βοήθεια...

«Αδίστακτοι» (Braqueurs)

Σκηνοθεσία: Ζιλιέν Λεκλέρκ

Ερμηνεία: Σαμί Μπουαζιλά, Γκιγιόμ Γκουί, Γιουσέφ Χατζντί

Γαλλική γκανγκστερική περιπέτεια. Ο Γιανί, ο Ερίκ, ο Νασέρ και ο Φρανκ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα ληστών σε ολόκληρη την περιφέρεια του Παρισιού. Ανάμεσα σε κάθε «δουλειά», ο καθένας από αυτούς προσπαθεί να διαχειριστεί την οικογενειακή του ζωή ακροβατώντας μεταξύ παράνοιας και απομόνωσης... Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο αδελφός του Γιανί, ο Αμίν, θα κάνει ένα μεγάλο λάθος εξαιτίας της απληστίας του, λάθος που θα αναγκάσει την ομάδα να δουλέψει για τους «βαρόνους» των ναρκωτικών της πόλης. Νευρώδης σκηνοθεσία, ταινία που εντάσσεται στην αξιόλογη γαλλική παράδοση του είδους.

«Πεθαίνοντας στο γέλιο»

Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου

Ξεκινώντας από την τραγωδία στο «Charlie Hebdo» και με το ερώτημα «Πώς είναι δυνατόν να δολοφονούνται 12 άνθρωποι επειδή έκαναν σκληρό χιούμορ με τα σκίτσα τους;», ο ευρωβουλευτής, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου εκθέτει τον προβληματισμό του για το πώς μπορεί το χιούμορ να λειτουργήσει ως εργαλείο πολιτικής δράσης.

Στην ταινία μιλά, για πρώτη φορά στον φακό, ο μοναδικός επιζών από τη δημοσιογραφική ομάδα του «Charlie Hebdo»: Βρισκόταν κι αυτός στην αίθουσα σύνταξης, αλλά μόλις μπήκαν οι δύο δολοφόνοι έπεσε κάτω από το τραπέζι, ενστικτωδώς, και σώθηκε. Συγκινητική είναι και η αφήγηση της γυναίκας του Βολινσκί, του διάσημου Γάλλου γελοιογράφου, που ήταν ανάμεσα στους δολοφονημένους.

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε τον Γερμανό ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, κωμικό και πρώην διευθυντή του σατιρικού περιοδικού «Τitanic» Μάρτιν Σόνεμπορν και τη φάρσα του σε εκδήλωση του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος NPD (και το «πρωτότυπο» σχέδιό του για τη διάσωση της Ελλάδας), αλλά και τον αγώνα των ακτιβιστών Flashmob κατά των συμφωνιών TTIP και CETA, οι οποίοι, με όπλα το χιούμορ και την εφευρετικότητά τους, διεισδύουν δυναμικά σε συζητήσεις - εκδηλώσεις για τις συμφωνίες αυτές απαιτώντας τη μη υιοθέτησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τέταρτο μέρος της ταινίας βλέπουμε (στην τελευταία συνέντευξη που είχε δώσει πριν από τη δολοφονία του τον Ιανουάριο του 2015) τον Σαρμπ, εκδότη του «Charlie Hebdo», να προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ... Αποδείχτηκε πως εκείνη η συνέντευξη ήταν προφητική, καθώς ο Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ ήταν το καλλιτεχνικό του όνομα) ήταν ένα από τα θύματα της επίθεσης στις 7 Ιανουαρίου του 2015...

«Ο ελκόμενος επί κρημνού»

Σκηνοθεσία: Κώστας Νταντινάκης

Ντοκιμαντέρ που μιλά για τη δολοφονία του αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ Νικόλαου Αποστολάκη στην Κρήτη το 1947 και για τον διωγμό της οικογένειάς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μέσα από μαρτυρίες επιζώντων εκείνης της περιόδου, με προεξάρχουσα την κόρη του Αποστολάκη, Ισμήνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL