Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
"Μάχη" για την αφίσα των Καννών με την εικοσάχρονη Καρντινάλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μάχη" για την αφίσα των Καννών με την εικοσάχρονη Καρντινάλε

«Χορεύει, γελά, ζει! Ποια θα μπορούσε να συμβολίζει καλύτερα το επόμενο φεστιβάλ των Καννών από την Κλαούντια Καρντινάλε;» αναρωτιέται το Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας τη φετινή του αφίσα... Αλλά μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα η επίσημη αφίσα του φετινού 70ού κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, που βασίζεται σε μια φωτογραφία με την εικοσάχρονη τότε Καρντινάλε σε κάποια στέγη στη Ρώμη του 1959, ξέσπασε μπαράζ επικρίσεων για την "αισθητική" της...

Μέσα ενημέρωσης, φεμινιστικές οργανώσεις και χρήστες του Διαδικτύου κατήγγειλαν την ψηφιακή επεξεργασία που υπέστη η φωτογραφία για να φαίνεται η ηθοποιός πιο λεπτή. "Παρ' ότι η αφίσα είναι υπέροχη, διαπιστώνουμε με λύπη ότι η φωτογραφία υπέστη μεγάλη επεξεργασία. Κρίμα" έγραψε το πολιτιστικό περιοδικό "Télérama" στην ιστοσελίδα του. "Η επεξεργασία που έγινε στη σιλουέτα της μας προκαλεί ιδιαίτερη δυσαρέσκεια. Στο πρόσωπό της έγινε λίφτινγκ, ο κορμός ρετουσαρίστηκε, τα οπίσθια, η αριστερή γάμπα της, όπως και τα μπράτσα της έγιναν πιο μακριά και πιο κομψά" λέει το γαλλικό περιοδικό "ELLE". "Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, η Κλαούντια Καρντινάλε έχασε σε περιφέρεια μέσης" υπογραμμίζει η "Liberation" με μήνυμα στο Twitter. Ανάμεσα σε άλλα οργισμένα μηνύματα ανωνύμων στο Ίντερνετ, αναφέρεται: "Ακόμη και όταν ήταν νέα πρέπει να ρετουσάρουν την Κλαούντια Καρντινάλε...".

Από την 1η Ιανουαρίου, νομοθετική διάταξη στη Γαλλία επιβάλλει την αναφορά "ρετουσαρισμένη φωτογραφία" για τις φωτογραφίες που προορίζονται για εμπορική χρήση με μοντέλα των οποίων η εμφάνιση τροποποιείται από λογισμικό επεξεργασίας της εικόνας για να φαίνονται πιο λεπτά ή πιο "γεμάτα".

Η ίδια η Κλαούντια Καρντινάλε σε δηλώσεις της αναφέρει: "Εκτός από την τιμή και την περηφάνια που νιώθω, είμαι πολύ ευτυχής για την επιλογή της φωτογραφίας αυτής. Είναι η αίσθηση που έχω και εγώ γι' αυτό το φεστιβάλ... Και η συγκεκριμένη φωτογραφία μού θυμίζει τις καταβολές μου, μου θυμίζει την εποχή κατά την οποία δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποτε θα περπατούσα τα πιο διάσημα σκαλιά του σινεμά. Δυστυχώς, δεν θυμάμαι καν το όνομα του φωτογράφου που είχε τραβήξει τότε, στα 1959, αυτή τη φωτογραφία, μάλλον κανείς δεν το θυμάται".

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ θα είναι ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής των Καννών. Οικοδέσποινα της τελετής έναρξης και της τελετής λήξης θα είναι η Μόνικα Μπελούτσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL